Edirne’de tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik öngörülen 431 bin 76 hektarlık alandan, 86 bin 431 hektarlık alanın toplulaştırılma işlemi tamamlandı. 219 bin 23 hektarlık arazide de tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt, 2017 yılında yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.Edirne’nin Türkiye tarımında büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Bayazıt, “Rakamlarla belirtmek gerekirse; Edirne ili olarak Türkiye Çeltik üretiminin yüzde 44’nü gerçekleştirerek birinci sırada, Ayçiçeği üretiminin yüzde 15 ile ikinci sırada, Buğday üretiminin yüzde 3 ile onuncu sırada yer almaktadır. Tarım alanında Türkiye’de söz sahibiyiz” dedi. Özellikle Buğdayın insanlar için olmazsa olmaz ürünler arasında stratejik bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Bayazıt ‘’Hava sıcaklıkları beklenenin üzerinde gidiyor ama yağan yağmurlarla iyi bir yağış seviyesi aldık. İnşallah bu yıl daha da verimli bir yıl geçireceğimize inanıyorum.. Edirne sadece tarımda değil, hayvancılıkta da söz sahibi. Türkiye genelinde ilimiz 154 bin 503 mevcut büyükbaş hayvan sayısı ile 38. sırada, küçükbaş hayvanda ise 330 bin 698 hayvan sayısı ile yine üst sıralardayız” dedi. ÜRETİCİLER BİLGİLENDİRİLİYORHayvancılık konusunda yapılan çalışmalara da değinen Müdür Bayazıt, “Bölgemiz Şap hastalığından aşılı ari bir bölge 25 Mayıs 2010 tarihinden bu yana aşılı arilik statümüzü korumamızın sebebi aşı uygulamalarımızdaki başarımız. Bu konuda hayvancılıkla uğraşan üreticilerimiz bilinçli. Bizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü olarak hayvancılıkla ilgilenen üreticilerimize konu hakkında eğitimler veriyoruz. İnşallah yakın zamanda da bu durumun bir sonraki evresi olan ‘Şap hastalığından aşısız ari bölge’ statüsünegeçmek. Bu konu ile ilgili eğitim ve aşılama çalışmaları İl Müdürlüğümüz tarafından devam edecektir” ifadelerine yer verdi. AYÇİÇEĞİ VE ARICILIKAyçiçeği ve arıcılığın birbiriyle olan ilişkisinden de bahseden Bayazıt, “Arıcılığın tarımsal alanlarda ayrı bir yeri ve önemi var. Bölgemize Türkiye’nin dört bir yanındangezginci arıcılar gelir. Özellikle Ayçiçeğinin polenizasyon döneminde. Tarımsal üretim tablosu içinde bal arıları önemli bir yer taşımaktadır. Edirne Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin 2. sırasında bu nedenle arıcılık için de ayrı bir öneme sahip. Döllenme aşamasında arıların çok büyük katkısı var. Ayçiçek veriminde yüzde 20 ile 30 arasında bir verim artışı var. Edirne’de Lalapaşa ve Süloğlu arıcılık için daha müsait yerler. O bölgede özellikle ‘Karaçalı balı’ da yapılıyor. Ayçiçeği ve Karaçalı balı bölgemizden temin ediliyor” diye konuştu. İSTANBUL’A YAKIN OLMAMIZ BÜYÜK AVANTAJEdirne’nin İstanbul’a olan yakınlığından dolayı büyük bir avantaja sahip olduğunu vurgulayan Bayazıt, “Bölgemiz Pazar bakımından çok avantajlı. Kapıkule, Pazarkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarının İlimizde olması hem ithalat ve hem de ihracat için çok önemli. Bir yandan da Ülkemizin büyükşehirlerinden olan İstanbul gibi bir kente yakın olması, tartışmasız birçok gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren kişi ve kişiler için muazzam bir avantajdır . Yatırım açısından seçenekler ve yapılabilirlik aşamasında pek çok projeye de kanat açıyor” dedi. TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARIToplulaştırma çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bayazıt, “Edirne’de tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik 431 bin 76 hektarlık alan öngörüldü. Tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik 37 yerleşim biriminde 86 bin 431 hektarlık alanımız tamamlandı. 219 bin 23 hektarlık arazide de tarım arazilerinin toplulaştırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Edirne Merkez’de 63 yerleşim alanında 125 bin hektarlık alanın da teklifi yapıldı ve bakanlığımız tarafından ihalesi yapılacak. Burada bittiği zaman Edirne’mizin tarım arazileri toplulaştırma çalışmaları da sonlanacak” diyerek sözlerini tamamladı.
EKONOMİ
15 Şubat 2018 - 06:21
86 BİN HEKTARLIK ALAN TOPLULAŞTIRILDI
EKONOMİ
15 Şubat 2018 - 06:21