EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

09 Haziran 2018 - 05:55

Edirne Lavanta Tarla Günleri etkinlikleri yoğun ilgi ile devam ediyor. Etkinliğin 2. gününde lavanta hasadı ile lavantadan elde edilen ürünler hakkında detaylı bilgiler verildi.

 

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü öncülüğünde, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü desteğinde düzenlenen Edirne Lavanta Tarla Günleri 2. gününde de yoğun ilgi ile karşılandı. 2. günde etkinliklerin destekçisi Pereja firmasının Lavanta’dan elde edilen ürünler hakkında bilgi verdi. Yoğun katılım ile devam eden etkinliklerde katılımcılar Lavanta tarlalarında fotoğraf çektirdi, lavanta topladı ve lavanta ile ilgili hazırlanan ürünler hakkında bilgiler aldı. Etkinliğin 2. gününde lavantanın ekonomik ve turistik açıdan önemiyle ilgili de bilgiler aktarıldı. Trakya Tarım Araştırma Enstitüsü Edirne İl Müdürü Adnan Tülek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Attila Beyazıt, Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz lavanta ve ilgili alanlarda yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

 

TÜLEK; “DEKARINA ORTALAMA 4 İLE 12 LİTRE UÇUCU YAĞ ELDE EDİYORSUNUZ”

Trakya Tarım Araştırma Enstitüsü Edirne İl Müdürü Adnan Tülek, Lavanta hakkında yaptıkları çalışmaları sunarak; “2014 yılında Lavanta ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Lavanta Dünya’da ticarete konu olan en önemli uçucu yağ bitkilerinden birisidir. Tıbbi ve aromatik bitkiler bölgemiz için alternatif olabilecek tarımsal ürün grupları arasında önemli yer tutmaktadır. Lavanta çok yıllık bir bitki olup, ekonomik ömrü 10 yıllık bir bitkidir. Yılda bir kez çiçeklenmenin yüzde 80 olduğu zamanda hasat edilmektedir. Başta tıbbi ve kozmetik alanlarda pek çok dalda kullanılmaktadır. Lavantanın faydaları üzerine pek çok makale bulunmaktadır. Amacımız ise Lavanta tarımını ve kültürünü bölgemizde yaygınlaştırmak ve geliştirmek. Lavanta ekiminde dekarına ortalama 4 ile 12 litre uçucu yağ elde ediyorsunuz. Avrupa ülkelerinde 2017 yılında Lavanta yağının litresi 100 € üzerinden işlem gördüğünü biliyoruz. Ekolojik olarak biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi hem florada yeni çeşitlilik hem de fauna açısında bir zenginlik sağlamaktadır. Bal arıları başta olmak üzere bir çok böcek popülasyonunun arazide görebilirsiniz. Enstitümüz tarafından şu anda üretim çalışmaları devam eden 48 bin Lavanta fidesi Kasım ayında sökülerek bakanlık projesi kapsamında Balıkesir, Kırklareli, Konya, Karabük, Uşak ve Denizli illerine verilecektir. Edirne Lavanta Tarla Günleri 4 gün boyunca devam edecek. Bize desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi sunarım” dedi.

 

BAYAZIT; “İLİMİZ TARIMINA KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Attila Bayazıt, Edirne’de lavanta yetiştiriciliği hakkında verdiği bilgilerde; “Lavanta 3. ve 4. sınıf tarım arazilerinde yetişebilen Dünyanın en önemli 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir.  İlaç ve kozmetik sanayinde çok yönlü kullanılabilen bir bitkidir. İlimizin özellikle kıraç bölgelerinde alternatif ürün olarak kullanılabilecek Lavanta, yüksek katma değer sağlayabilecek bir bitkidir. Edirne Lavanta Kokacak etkinliğinin ilimiz tarımına katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz, Lavantanın ticari kazançlarının pek çok farklı alanda kazançlı olduğuna değindi. Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ve istatistikî oranlarla Lavanta ve Ticareti hakkında bilgiler verdi.

 

ÖZDEMİR; “TURİZME KATKISI HEM DE SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATIMIZA KATKISI AÇIDAN FAYDASI”

Edirne Valisi Günay Özdemir ise lavantanın turizm ile sosyal ve kültürel açıdan önemine değinerek; “Edirne Geleceğinde çok önemli yer tutabilecek olan faaliyetin başlamasıyla hep beraber bir araya geldik. Bu faaliyeti başlatanlara teşekkürlerimi iletiyorum. Lavanta tarlasını görünce baktım ki kelebekler ve arılar uçuşuyor. Çocukluğumuzda özlediğimiz ve son dönemde kaybettiğimiz doğayı aslında bu şekilde geri kazandığımızı fark ettim. Çocuklarımız yetişirken kelebekleri, arıları görmez oldular. Sadece kitaplarda, resimlerde görüyorlar. Kelebeğin ne olduğunu ve peşinde koşmanın zevkini tatmadılar. Edirne bu tür çalışmalarla hem çocuklarımıza yeni alanlar açarak çocukluklarını yaşama fırsatı bulacaklar. Hem de bizleri çocukluğumuza götürerek bizleri gençleştirecekler. Bu tür faaliyetler sadece ekonomik faaliyetler değil. Asıl bizim için önemli olan konulardan birisi hem turizme katkısı hem de sosyal ve kültürel hayatımıza katkısı açıdan faydası. Edirne’mizin pek çok ilçesinde ve köyünde deneme üretimleri başladı” şeklinde konuştu.

Kaynak: BEKİR TÜCCAR
Bu haber 2516 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
HAYDİ HAYIRLISI
HAYDİ HAYIRLISI
MONDİ 327’NCİ MAĞAZASINI AÇTI
MONDİ 327’NCİ MAĞAZASINI AÇTI