İŞÇİLERİMİZ ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR

TES-İŞ Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, Edirne’ye gelerek toplu iş sözleşmeleri ve DSİ, TEDAŞ, TİAŞ, EYÜAŞ ve İlbank toplu sözleşmeleri dolayısıyla sendika temsilcileri ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

01 Mart 2023 - 07:40

TES-İŞ Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, “Zor koşullarda ve çok tehlikeli işlerde çalışan üyelerimiz;istihdam edebilmek için birçok belge almak zorundalar.Hepsi hayatı ve gündelik yaşamı mümkün kılan nitelikte işçiler. Asgari ücretle çalıştırılamayacaklarını bilmeleri gerekiyor” dedi.

PANDEMİDE,DEPREM DE HER YERDEYİZ

Deprem felaketinde hayatını kaybedenleri anarak başlayan Kabaloğlu,  “Kahramanmaraş Elbistan ve Pazarcık’ta meydana gelen iki yıkıcı deprem nedeniyle yüzyılın afetini yaşadık.Bölgede yaşayan binlerce üyemiz ve pek çok vatandaşımız evini,canını ya da yakınlarını kaybetti. Depremin hemen ardından profesyonel ve amatör yönetici ve çalışanlarımızın ücretlerinden yapılan gönüllü yardımlarla AFAD tarafından hazırlanan ve ilk etapta bölgeye ulaştırılması gereken hayati ihtiyaçlar listesine göre bölgeye yardım tırları gönderdik.Başkanlar Kurulumuzu deprem gündemiyle acil olarak toplantıya çağırdık.Şube Başkanlarımız,bölgede bulunan ve diğer illerden gönüllü olarak bölgeye giden üyelerimiz ilk günden itibaren arama kurtarma çalışmalarına katıldılar. Bölgeye elektrik başta olmak üzere; su ve gaz gibi temel hizmetlerin verilebilmesi için alt yapı onarım işlerine insanüstü bir gayretle çalışmaya devam ediyorlar. Olağanüstü toplanan Başkanlar Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda afet bölgesindeki üyelerimizin ,vatandaşlarımızın,işyerlerimizin ,işkollarımıza giren altyapı çalışmalarının durumunu ve acil ihtiyaçları tespit edebilmek amacıyla heyet olarak afet bölgesinde incelemelerde bulunduk.Deprem bölgesinde çalışan üyelerimizin ihtiyaçları bağlı bulundukları genel müdürlükler ve işverenlerimiz tarafından karşılanıyor. Ziyaretimiz kapsamında üyelerimizin ihtiyaçlarını ilgili genel müdürlükler ve işverenlere anlık olarak bildirdik.Depremden etkilenen ve bölgede çalışmalara katılan üyelerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarımıza Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz nezdinde devam ediyoruz. Pandemide vatandaşlarımıza kesintisiz hizmet sunmak için aralıksız çalışan üyelerimiz,deprem sonrasında can kurtarmak,yaraları sarmak ve arızaları gidermek için gönüllü olarak bölgeye koştular.Ülkemizin enerji üretimi,iletimi ve dağıtımında ,su ve gaz hizmetlerinde,pandemide,selde,depremde,ülkemizin askeri operasyonlarında her daim vatandaşlarımıza hizmet için koşan üyelerimizle gurur duyuyoruz” dedi.

ÇOK TEHLİKELİ İŞLER YAPIYORLAR

Zor koşullarda ve çok tehlikeli işlerde çalışan üyelerimiz;istihdam edebilmek için birçok belge almak zorunda olduklarını ifade eden Kabaloğlu, “Hepsi hayatı ve gündelik yaşamı mümkün kılan nitelikte işçiler. Tüm bunların farkında olmayan bazı işverenlerimizin kendi çalışanlarının ne kadar önemli ve stratejik işler yaptıklarını görmeleri,asgari ücretle çalıştırılamayacaklarını bilmeleri gerekiyor.

Depremin yaralarının sarılmasıyla birlikte kısa vadede gündemimizde kamu ve özel sektör toplu iş sözleşmelerimiz var. Kamunun sorunlarını ve taleplerini çok iyi biliyoruz.Kamu koordinasyon kurulunda yer alan sendikalar olarak TÜRK-İŞ çatısı altında çalışmalarımızı yaptık.gerçekleşen enflasyonu dikkate alarak teklifimizi hazırladık.Müzakerelerin başlaması için gün alacağız.Üyelerimizin ve diğer işkollarında kamu çalışanlarının beklentisi yüksek. Sürecin bu beklentileri karşılayacak,üyelerimizi memnun edecek bir sözleşmeyle sonuçlanmasını istiyoruz” diye ifade etti.

GEÇİCİ İŞÇİLER KADROYA ALINMALIDIR

Gündemimizde aynı zamanda taşeron ve geçici işçilerin kadroya alınmaları olduğunu dile getiren Kabaloğlu, “DSİ,TEİAŞ,EÜAŞ,TEDAŞ,İLKBANK,T.C Enerji Bakanlığı ve Sulama Birliklerinde çalışan üyelerimizin toplu iş sözleşmeleri,taşeron veya geçici çalışan üyelerimizin daimi işçi kadrolarına alınması konusundaki taleplerimizi yaptığımız ziyaretlerde ilgili bakanlıklarımıza ve Koonfederasyonumuz TÜRK- İŞ ‘e illettik.

Stratejik bir sektör olan işkolumuzda grev hakkı olmadığı için bazı sözleşmelerimiz Yük Hakem Kuruluna taşınıyor. Yüksek Hakem Kurulu’nun bizim sözleşmelerimizi grev hakkı olan işkollarıyla eşdeğer tutuyor olması, bu sektörde ücretlerin baskılanmasına ve üyelerimizin mağduriyetine neden oluyor. Hükümetimizden ve bakanlıklarımızdan bu soruna çözüm getirmelerini istiyoruz.Gelir vergisi dilimleri arasındaki matrahın artırılması yönünde düzenleme yapılası, asgari ücret artışı sonrası kıdem ve pozisyonlar arasında yevmiye farkı kalmaması nedeniyle kamu toplu iş sözleşmelerinde skala ayarlaması yapılması, özel sektörde çalışan üyelerimizin banka promosyonu olması konularında taleplerimizi, Enerji Bakamımız Fatih Dönmez’e ve Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin’e illetik.

Önümüzdeki günlerde EYT, geçici ve taşeron işçilik düzenlemelerinin TBMM gündemine gelmesini bekliyoruz. 696 sayılı KHK ile kadroya  alınan üyelerimizin ücret ve ücrete bağlı ödemelerinin emsal unvan ve kıdemdeki işçilerle eşitlenmesi, pozisyon değişikliği, tayin hakkı ve yevmiye intibakının yapılması gibi sendikamızın gündeminde çok önemli meseleler vat. Bu konuda taleplerimiz ile ilgili bakanlarımıza detaylı bir şekilde anlattıklarını” ifade etti.

ÇOK ZOR BİR İŞ KOLUNDAYIZ

İşkolumuzun zor ve çok tehlikeli bir işkolu olması nedeniyle üyelerimizin belli bir yaştan sonra çalışamaz duruma geldiğini ifade eden Kabaloğlu, “Enerji işkolunda çalışan tüm işçilerin 5510 sayılı yasada yer alan, mesleğin zorluğuna bağlı yıpranma sebebiyle emeklilik yaşını aşağı çekilmesini sağlayan filli hizmet düzenlemesi kapsamına alınması istediğimizi de Çalışma Bakanımız Vedat Bilgin’e bir dosya halinde sunduk.

Türkiye’nin her bölgesinde genişletişmiş temsilciler toplantıları yapıyor, üye ve temsilcilerimizle bir araya geliyoruz. Dördüncü toplantımızı Edirne’de yapıyoruz. Üye ve temsilcilerimizin beklenti ve taleplerini toplu iş sözleşmelerimize, hükümetle görüşmelerimize yansıtmak ve çalışmalarımızda faydalanmak üzere bizzat kendilerinden dinliyoruz. Tüm taleplerimizin gerçekleşmesi için çalışmaya devam edecek, süreçlerin yakın takipçisi olacağız” dedi.

HABER: MERT SOYLU