• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
16:51
Akalın’dan İller Bankası’na Kritik Sorular
16:15
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE EĞİTİMİ
16:11
UZUNKÖPRÜ’DE KESİCİ ALETLİ SALDIRI İDDİASI
16:07
İBA’DAN STK’LARA ZİYARET
16:00
Gencan, TBB Encümen Toplantısı’na Katıldı
15:53
KARAKALEM SİPARİŞİ VERMEK İSTEDİ, 84 BİN LİRA DOLANDIRILDI
15:52
2027 Bütçesinde Çiftçi Yine Mağdur Ediliyor
14:34
Huzurevi sakinleri ile öğrenciler bir araya geldi
14:07
EGD VE TGD’DEN 21 EKİM DÜNYA GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
13:57
ARİFPAŞA CADDESİ'NDE YOL ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
12:07
Gencan: Edirne’ye Yakışan Bir Otogar Sunacağız
11:12
478 KADIN OKUMA YAZMA ÖĞRENDİ
11:09
ŞAMPİYON VOLEYBOL TAKIMINDAN İL MÜDÜRÜ KÖSE’YE ZİYARET
11:07
İhracattan geri dönen gıda ürünleri denetleniyor
10:59
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINDAN GENÇLERE 1,7 MİLYAR LİRALIK EVLİLİK DESTEĞİ
10:55
Havsa'da gıda denetimleri ile hayvan sağlığı çalışmaları sürüyor
10:39
Gözler Yeni İl Başkanında
10:30
TOPLULUKLAR BULUŞTU, KAMPÜS RENKLENDİ
09:52
GIDA GÜVENLİĞİ VE DENETİM ÇALIŞMALARI GÖRÜŞÜLDÜ
09:39
7 bin 160 tarihi eser ele geçirildi
09:32
CANAN SEZER HUZUREVİ SAKİNLERİNİ AĞIRLADI
09:31
GENCAN KAYKAY PARKI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Aşırı sıcaklar kalp ve böbrek hastalıklarını tetikliyor
GÜNDEM
Yayınlanma: 12 Ağustos 2026 - 10:31

Aşırı sıcaklar kalp ve böbrek hastalıklarını tetikliyor

GÜNDEM
12 Ağustos 2026 - 10:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Aşırı sıcaklar kalp ve böbrek hastalıklarını tetikliyor
 İklim değişikliğinin etkisiyle son yıllarda daha sık ve uzun süreli yaşanan aşırı sıcaklar, başta kalp ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. 


Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, AA muhabirine, bilimsel çalışmaların yaz dönemlerinde kalp ve böbrek hastalıklarına bağlı sağlık sorunlarında artış yaşandığını gösterdiğini söyledi. 


İklim değişikliğinin artık yalnızca çevresel değil, aynı zamanda halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Altay, "Biz hekimler ve halk sağlığı uzmanları, iklim değişikliklerinin özellikle aşırı sıcaklık artışlarının artık bir halk sağlığı problemi olduğunu düşünüyoruz. Yaz dönemlerinde özellikle kronik hastalığı olan kişilerde tansiyon, ritim ve böbrek sorunları artabiliyor." ifadelerini kullandı. 


Yüksek sıcaklıklarda vücudun ısı dengesini koruyabilmek için dolaşım sisteminde önemli değişiklikler meydana geldiğini belirten Altay, damarların genişlemesine bağlı tansiyon düşüklüğü gelişebildiğini, terlemeyle birlikte sıvının yanı sıra sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin de kaybedildiğini anlattı.


Elektrolit kaybının özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerde ritim bozukluğu, tansiyon dengesizliği ve dolaşım sistemi sorunlarına yol açabileceğini belirten Altay, "Son yıllarda özellikle son 4-5 yılda iklimsel değişiklikler oldu. Buna bağlı olarak tüm dünyadaki veriler yaz dönemlerinde kalp ve böbrek hastalıklarında artış olduğunu gösteriyor." dedi. 


Kronik hastalığı bulunan kişilerin günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 17.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayan Altay, "Sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli. Özellikle 11.00 ile 17.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Bu saatlerde spor ve ağır fiziksel aktiviteler yapılmamalı." ifadelerini kullandı. 


Sıcak havalarda yeterli sıvı tüketiminin büyük önem taşıdığını dile getiren Altay, terlemeye bağlı sıvı ve elektrolit kaybının kanın akışkanlığını azaltarak pıhtılaşma riskini artırabileceğini, bunun da kalp krizi ve ritim bozukluğu riskini yükseltebileceğini söyledi. 


Kalp krizinin en önemli belirtilerinden birinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Altay, açıklanamayan nefes darlığı, uzun süren ritim bozukluğu ve bayılma gibi şikayetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti. 


Aşırı sıcakların yalnızca kronik hastaları değil, sağlıklı bireyleri de etkileyebildiğini belirten Altay, "Sıcak çarpması karaciğer, böbrek, kalp ve beyin başta olmak üzere birçok organda hasara, hatta ölüme neden olabilir." uyarısında bulundu. 


Vatandaşlara açık renkli ve pamuklu kıyafetler tercih etmelerini, güneşten korunmalarını ve günlük sıvı tüketimini artırmalarını öneren Altay, özellikle kronik hastalığı bulunan kişilerin yaz aylarında yaşam alışkanlıklarını sıcak hava koşullarına göre düzenlemesi gerektiğini kaydetti.
AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akalın’dan İller Bankası’na Kritik Sorular
Akalın’dan İller Bankası’na Kritik Sorular
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE EĞİTİMİ
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE EĞİTİMİ
UZUNKÖPRÜ’DE KESİCİ ALETLİ SALDIRI İDDİASI
UZUNKÖPRÜ’DE KESİCİ ALETLİ SALDIRI İDDİASI
İBA’DAN STK’LARA ZİYARET
İBA’DAN STK’LARA ZİYARET
ilan.gov.tr
Son Haberler
Akalın’dan İller Bankası’na Kritik Sorular
Akalın’dan İller Bankası’na Kritik Sorular
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE EĞİTİMİ
ÖĞRENCİLERE ÇEVRE EĞİTİMİ
UZUNKÖPRÜ’DE KESİCİ ALETLİ SALDIRI İDDİASI
UZUNKÖPRÜ’DE KESİCİ ALETLİ SALDIRI İDDİASI
İBA’DAN STK’LARA ZİYARET
İBA’DAN STK’LARA ZİYARET
Gencan, TBB Encümen Toplantısı’na Katıldı
Gencan, TBB Encümen Toplantısı’na Katıldı
Unutulmaz Vali Yücel Unutulmadı 
Unutulmaz Vali Yücel Unutulmadı 

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.