• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
14:47
Edirne’de Ana Arı Yetiştiriciliği Eğitimi Başladı
14:28
YENİ PARTİ’DE ÜYELİK SEFERBERLİĞİ
14:06
Edirne’de Kazada 3 Yaralı
12:55
REKFOD SPOR KULÜBÜ, BOSNA-HERSEK'TE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL ETTİ
12:53
Meriç’te Düşük Debiye Rağmen Sulamada Sorun Yok
12:37
İpsala Çeltik Festivali’nde Elif Buse Doğan Sahne Alacak
12:13
Başkan Tüfekçi: “Söz Verdik, Yaptık”
12:13
Yol Çizgileri Yenileniyor
11:40
Yazgan'dan yorumlara dikkat çeken cevap
11:37
AK Parti'den Özcan'a ziyaret
11:34
Edirne'de gönüllü gençler Kızılay Kampı'na uğurlandı.
11:32
Makak'tan Demirtaş Tepkisi: “İki Oy Uğruna Bu Kadar Dönme Dolap Olmaya Gerek Yok”
10:15
Manyas Caddesi Asfalta Hazırlanıyor
10:14
Saros’a Bakanlık Eli Değecek
10:02
Havsa’da Futbol Turnuvası Heyecanı Başlıyor
09:20
Bakkallara Mobil İade Sistemi Geliyor 
09:18
ÇARŞI MERKEZİNİN YENİ BULUŞMA NOKTASI
09:17
İki Araç Çarpıştı: 3 Yaralı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. AYÇİÇEĞİNİ 15 NİSAN'DAN ÖNCE EKMEYİN
EĞİTİM
Yayınlanma: 27 Mart 2023 - 00:32

AYÇİÇEĞİNİ 15 NİSAN'DAN ÖNCE EKMEYİN

EĞİTİM
27 Mart 2023 - 00:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
 AYÇİÇEĞİNİ 15 NİSAN'DAN ÖNCE EKMEYİN

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, Trakya'da ayçiçeğinden güzel verim alınması için ekimin 15 Nisan'dan sonra, toprak sıcaklığı 8-10 dereceyi bulduğu zaman yapılması gerektiğini söyledi.

 

Prof. Dr. Önemli, AA muhabirine, Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmının Trakya'dan karşılandığını belirtti. Ayçiçeği üretiminin sağlıklı yapılması için tarlanın ekim zamanında tavında sürülmesi, kök sisteminin zarar görmemesi için ekim alanı üzerinde sürekli gezilmemesi gerektiğini belirten Önemli, "Büyük traktörlerin kullanılması dezavantaj. Çünkü büyük traktörler tarlayı gereğinden fazla ezer. Ekimde küçük traktörleri kullanabilirseniz bu büyük bir avantaj olur." dedi.

 

Önemli, çiftçileri yıllardır erken ekim yapmamaları konusunda uyardıklarını ifade etti. Trakya'da ayçiçeği için ekimin henüz erken olduğunu vurgulayan Önemli, şöyle devam etti: "Lütfen toprak sıcaklığı 8-10 dereceyi bulmadan ekmeyin. Hava sıcaklığı 15-18 dereceyi bulabilir ama burada dikkat edeceğiniz toprak sıcaklığı. 15 Nisan'dan önce genellikle Trakya'da ekim risklidir. Yani nisanın 15'inden sonra bu ekimler başlamalı, bazı yıllar mayısa kadar sarkabilir. Onun için erken ekimden kaçınmak gerekir. Erken ekimde hücre bölünüyor, bölünen hücre çoğalıyor. Eğer sıcaklık düşerse bu bölünme yavaş olur. Normalde sıcak havada bir tohum 5 günde çıkıyorsa, soğuk havada 10-15 günü buluyor."

 

Prof. Dr. Önemli, ayçiçeğinde ekimden sonra farklı nedenlerden dolayı hastalıkların ortaya çıkabildiğini ifade etti. Geçen yıl ayçiçeğinde "mildiyo" hastalığı görüldüğünü anımsatan Önemli, şunları kaydetti: "Özellikle basık, ağır, su tutan topraklarda bu hastalık tekrar çıkabilir. Toprağı fazla bastırmamak, erken ekim yapmamak gerekir. Yani şu anda yapılan ekimler erken. Peki ekimde çok geç kalırsanız ne olur? Bu sefer de özellikle kumlu topraklar var yamaç, sırt, zayıf topraklar. Su tutmadığı için oradaki toprakta verim kaybı olabilir. Onun için ayarlamayı toprak sıcaklığına göre yapın ve özellikle de o kumsal topraklardan erken başlayın. Ağır kirli topraklarda zamanla ekime geçebilirsiniz."

 

Önemli, verimli bir ürün için ekim zamanının önemli olduğunun altını çizdi. Tohumların toprak üstüne çıkan kadar deposundaki besini kullandığını anlatan Önemli, "Toprak üstüne çıktıktan, fotosentez yapmaya başladıktan sonra artık depoya ihtiyaç yok. Eğer siz erken ektiyseniz ve özellikle de küçük tohum kullandıysanız bu sefer çıkışı geç olduğu için toprağın üstüne çıkmadan bitkiler ölebilir. Farz edelim ki toprağın üstüne çıktı. Çıkışı sağladınız ama yine gelişmesi yavaş olacak." dedi.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
ÖĞRENCİLER EVLERİNDE ZİYARET EDİLİYOR
ÖĞRENCİLER EVLERİNDE ZİYARET EDİLİYOR
MİNİK ÖĞRENCİLER SOKAK HAYVANLARINA KULÜBE YAPTILAR
MİNİK ÖĞRENCİLER SOKAK HAYVANLARINA KULÜBE YAPTILAR
İLKÖĞRETİM HAFTASI AÇILIŞ PROGRAMINDA İSTİKLAL MARŞI OKUNMADI
İLKÖĞRETİM HAFTASI AÇILIŞ PROGRAMINDA İSTİKLAL MARŞI OKUNMADI
"ASKIDA OKUL KIYAFETİ" KAMPANYASI
ilan.gov.tr
Son Haberler
Edirne’de Ana Arı Yetiştiriciliği Eğitimi Başladı
Edirne’de Ana Arı Yetiştiriciliği Eğitimi Başladı
YENİ PARTİ’DE ÜYELİK SEFERBERLİĞİ
YENİ PARTİ’DE ÜYELİK SEFERBERLİĞİ
Edirne’de Kazada 3 Yaralı
Edirne’de Kazada 3 Yaralı
REKFOD SPOR KULÜBÜ, BOSNA-HERSEK'TE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL ETTİ
REKFOD SPOR KULÜBÜ, BOSNA-HERSEK'TE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL ETTİ
Meriç’te Düşük Debiye Rağmen Sulamada Sorun Yok
Meriç’te Düşük Debiye Rağmen Sulamada Sorun Yok
MEHTER TAKIMI SAHURA UYANDIRDI
MEHTER TAKIMI SAHURA UYANDIRDI

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.