• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
13:11
Genç Kürekçiler Meriç’te Yarışacak
12:07
Gurbetçilerin Avrupa'ya dönüş yolculuğu sürüyor
11:27
Lalapaşa’da 2026 Ayçiçek Biçim Fiyatı Belirlendi
11:22
Uzunköprü'de Altyapı, Yol ve Park Bakım Çalışmaları Sürüyor
11:07
Öğretmenlik Mesleğinin İtibarını Önlük ile mi Yükselteceksiniz?
11:04
Alkan, Edirne İl Tarım Müdürlüğünü ziyaret etti
10:54
Uzunköprü'de Safkan Taylara Mikroçipli Kimliklendirme
10:36
Erdinç'ten Özünlü ve Selim'e Güreş Daveti
10:34
Edirne'de motosiklet ile tırın çarpıştığı kaza kamerada
09:57
Altın 2 ayın zirvesine yakın
09:55
Trakya Birlik 60. Yaşını Kutluyor
09:48
Okul Desteğinde Son Gün 21 Ağustos
09:44
Köse, Enez'de incelemelerde bulundu
09:42
Mahalle Buluşmaları Yıldırım Hacı Sarraf Mahallesi'nde Devam Etti
09:40
Hamzadere Sulama Birliği’nin Araç Filosu Güçlendirildi 
09:28
86 Yıllık Bir Hayat, 45 Yıllık Baston Ustalığı
09:27
Edirne Belediyesi Bandosu Yaz Konserleri Devam Ediyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. PATRİYARKAL ZİHNİYETE KARŞIYIZ
GÜNDEM
Yayınlanma: 19 Kasım 2024 - 15:05
Güncelleme: 19 Kasım 2024 - 15:14

PATRİYARKAL ZİHNİYETE KARŞIYIZ

GÜNDEM
19 Kasım 2024 - 15:05
Güncelleme: 19 Kasım 2024 - 15:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
PATRİYARKAL ZİHNİYETE KARŞIYIZ

Edirne Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Sağlığı Komisyonu ve Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik Ve Kadın Sağlığı Kolları yaptığı açıklamada, Aynur Dağdemir bizler için hem sağlıkta şiddetin hem de kadına yönelik şiddetin simgesidir diye ifade ederek, Eril şiddeti her alanda üreten patriyarkal zihniyete karşı durmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

Edirne Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Sağlığı Komisyonu ve Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik Ve Kadın Sağlığı Kolları yaptığı açıklamada, “Dr. Aynur Dağdemir, 19 Kasım 2015’te, Samsun’da çalıştığı özel hastanede, birlikte çalıştığı sekreterini, eski eşi olan erkeğin şiddetine karşı korumaya çalışırken yaşamını yitirmiştir. Öfkemiz ve acımız hiç geçmedi! Aynur, şiddete uğrayan başka bir kadın ile dayanışmak ve onu korumak istediği için öldürüldü! Aynur, güvenli olmayan çalışma koşulları nedeniyle yaşamdan koparıldı! Biliyoruz ki sağlıkta şiddet hepimiz için günbegün artıyor ya yaralanıyor ya da yaşamdan koparılıyoruz. Ancak biliyoruz ki kadın sağlık emekçileri daha fazla şiddete uğrama riski altındalar!

Bizler sağlık hizmeti vermek, şifa olmak ve yaşatmak için bu mesleği seçtik. 22 yıldır sağlığın her alanına kapitalist, piyasacı, cinsiyetçi müdahaleleri getiren Sağlıkta Dönüşüm Programına rağmen iyi hekimlik savaşı ile birlikte, hayatta kalma savaşı da verir olduk!

Bugün sağlık hizmetleri niteliğini kaybetmiş, birinci basamaktan üçüncü basamağa, neresinden tutsan elinde kalan, toplumun ve çalışanların ihtiyaçlarından uzak, adil ve insancıl olmayan, kadınların ve kadın sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarına kör, eril bir sisteme dönüşmüştür.

Hasta hekim ilişkisi kendi doğası gereği şefkat ve güven duygusunu yaratan, üreten bir ilişkidir. Sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlar şifanın, yaşamın ve iyi olanın üretildiği alanlar olması gerekirken, baştan eşitsizlikleri üreten, iktidarın düzgün yönetemediği bu politikalarda yıldan yıla faturanın hekimlere kesildiği bir çalışma alanına dönüşmüş, şiddetin her türü alanlarımıza sirayet etmiştir.

Tabii ki bu durum iktidarın eril, hegemonik, şiddeti besleyen söylemleri ile şiddetin toplumun her alanda artmasından bağımsız düşünülemez! Tıpkı kadına şiddette olduğu gibi, sağlıkta şiddet de cezasızlık ve güvenli olmayan çalışma koşullarından beslenmektedir ve kapitalist patriyarkal düzen, cinsiyetçi şiddetin yaşamın her alanında olduğu gibi çalışma alanlarımıza da sirayet etmesine neden olmaktadır. 

Failler, silahlarıyla, ellerini, kollarını sallayarak hizmet ürettiğimiz alanlara girebilmektedir. Daha geçtiğimiz yıl Dr. Melek Bağçe, Alanya’da, boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından çalıştığı aile sağlığı merkezinde katledilmiştir. Yine Ekim 2022’de ASM’de çalışan hemşire Emine Ay işyerinde bir erkek tarafından ateşli silahla vurulmuş, Nisan 2023’de Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, eski eşi tarafından hastane bahçesinde bıçaklı saldırıya uğramıştır. Yaşananlar hem kadına yönelik şiddet hem de çalışma alanlarımızda gerçekleştiği için sağlıkta şiddetin ta kendisidir!

Şiddet yönetsel olarak da üretilmekte, kadın meslektaşlarımız yoğun çalışma koşulları, baskı ve mobbing nedeniyle yine yaşamdan koparılmaktadır! SABİM şikayeti nedeniyle yaşamına son veren Dr. Melike Erdem’i, Pediatri Asistanı Dr. Ece Ceyda Güdemek’i, bu yıl içerisinde yine nöbet sonrası yaşamına son veren ve çalışma koşullarından yakındığını bildiğimiz Dr. Ronahi Satı’yı, geçtiğimiz ay yitirdiğimiz ve henüz 5 aydır çalışmakta iken yaşamına son veren Dr. Ayşe Şimşek’i unutmadık!

Biz kadın hekimler: *Eril şiddeti her alanda üreten patriyarkal zihniyete karşı durmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz!

*Başta, birlikte çalıştığı kadını korumaya çalışırken, şiddete sessiz kalmadığı için yaşamını yitiren Dr. Aynur Dağdemir olmak üzere, baskı, mobbing, güvenli olmayan çalışma koşullarında tükenerek veya erkek şiddeti sonucu yaşamdan koparılan bütün kadın meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

*Artık yeter! Yaralanmak, ölmek, tükenmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!

*Güvenli çalışma alanları istiyoruz!

*Sağlıkta şiddeti üreten, kadınların ve kadın sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarına kör sağlık politikalarından vazgeçilmesini istiyoruz!

*Cezasızlığın son bulmasını istiyoruz!

*Yaşam alanlarımız gibi çalışma alanlarımızda da baskı ve tahakkümle üretilen eril şiddete karşı mücadelemizi sürdüreceğiz

*Biliyoruz ki güçlenmek bir araya gelmek ve dayanışmak ile mümkün olacaktır.

*Kadın hekimler varız, tıpkı diğer yaşam alanlarında olduğu gibi çalışma alanlarımızda da var olmaya devam edeceğiz!” HABER MERKEZİ

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Genç Kürekçiler Meriç’te Yarışacak
Genç Kürekçiler Meriç’te Yarışacak
Gurbetçilerin Avrupa'ya dönüş yolculuğu sürüyor
Gurbetçilerin Avrupa'ya dönüş yolculuğu sürüyor
Lalapaşa’da 2026 Ayçiçek Biçim Fiyatı Belirlendi
Lalapaşa’da 2026 Ayçiçek Biçim Fiyatı Belirlendi
Uzunköprü'de Altyapı, Yol ve Park Bakım Çalışmaları Sürüyor
Uzunköprü'de Altyapı, Yol ve Park Bakım Çalışmaları Sürüyor
ilan.gov.tr
Son Haberler
Genç Kürekçiler Meriç’te Yarışacak
Genç Kürekçiler Meriç’te Yarışacak
Gurbetçilerin Avrupa'ya dönüş yolculuğu sürüyor
Gurbetçilerin Avrupa'ya dönüş yolculuğu sürüyor
Lalapaşa’da 2026 Ayçiçek Biçim Fiyatı Belirlendi
Lalapaşa’da 2026 Ayçiçek Biçim Fiyatı Belirlendi
Uzunköprü'de Altyapı, Yol ve Park Bakım Çalışmaları Sürüyor
Uzunköprü'de Altyapı, Yol ve Park Bakım Çalışmaları Sürüyor
Öğretmenlik Mesleğinin İtibarını Önlük ile mi Yükselteceksiniz?
Öğretmenlik Mesleğinin İtibarını Önlük ile mi Yükselteceksiniz?
Çocuk Hakları: Devletin sorumluluğundadır
Çocuk Hakları: Devletin sorumluluğundadır

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.