• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
15:29
Süloğlu’nda Taşkın Koruma Tesisi Çalışmaları İncelendi
15:23
Sahipsiz Hayvanlara Mama Desteği
15:22
Edirne Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı 7 Ekim’de
15:18
Edirne'de öğretmenlere Yeşil STEM eğitimi verildi
15:16
Keşan’da Hayvanları Koruma Günü etkinliği
15:13
Enez'de trap atış yarışmaları düzenlendi
15:12
Balkan Türklerinin Sorunları Edirne’de Konuşuldu
14:30
Bir yılda 95 çocuk hayatını kaybetti
12:31
Edirneli Fenerbahçeliler Coştu
12:10
EDİRNE GARI’NDA SONA GELİNDİ
12:07
Subaşı Beldesi’nde ev yangını
12:06
SARAÇLAR’DA SAHİPSİZ HAYVANLAR İÇİN SAHİPLENDİRME ÇAĞRISI
11:20
BABA-KIZ YEŞİL SAHALARDA
11:14
GAYTANCIOĞLU: KANOLA ÜRETİMİ MUTLAKA DESTEKLENMELİ
10:20
Seyfi Alp Üzmen: "Kadınların ve çocukların güvenliği kırmızı çizgimizdir"
10:03
AMATÖR SPOR HAFTASI ÇELENK TÖRENİYLE BAŞLADI
09:56
SÜLOĞLU’NDA SAHİPSİZ HAYVANLAR İÇİN YENİ YAŞAM ALANI
09:54
OTOMOBİL TAKLA ATTI: 9 YARALI
09:45
SAHTE HESAPLA ADINA İŞ İLANI VERDİLER
09:43
SARAÇLAR VE ÇİLİNGİRLER’DE ÇÖP TOPLAMA DÜZENİ DEĞİŞTİ
09:40
EDİRNE'DE PARK HALİNDEKİ OTOMOBİLDE YANGIN
09:30
ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NDE HAK MÜCADELESİ VURGUSU
09:29
EDİRNE AMATÖR SPORUNA ANKARA’DA BÜYÜK GURUR
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Bakanlıktan jet yanıt
GÜNDEM
Yayınlanma: 29 Aralık 2016 - 08:01

Bakanlıktan jet yanıt

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Ergene Nehri ile ilgili yapılan açıklamada, nehir suyunun 2008 yılında 4’ncü sınıf su kalitesindeyken, 2015 yılında 2’nci sınıf su kalitesine yükseldiği açıklandı. Açıklamada suyun kalitesinin 2020 yılında birinci kaliteye ulaşacağı belirtilirken, “Şu andaki esas kirlilik parametreleri çözünmüş oksijen eksikliği, tekstil boyama kaynaklı renk, tuzluluk ve benzeri parametrelerdir” ifadelerine yer verildi.

GÜNDEM
29 Aralık 2016 - 08:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakanlıktan jet yanıt
 “Mücadeleden Başka Çare Yok” başlıklı haberimize istinaden Bakanlığın, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi;  Haberinizle alakalı aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Söz konusu haberinizde Ergene Nehri’nde yaşanan kirliliğe değinilerek alınan tedbirlerin yetersiz olduğu vurgulanmıştır.

Haberinizde Ergene Nehri’nin su kalitesine ilişkin iddialara yer verilmiştir. Nehrin su kalitesi hala 4. sınıf olmasına rağmen, önceki yıllara göre önemli ölçüde azaldığını söylemek mümkündür. Mesela Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi daha önceki yıllarda 800 mg/L civarında iken 2016 yılında 200 mg/L mertebesinde ölçülmektedir. Bakanlığımız bu değerin yeterli olmadığının bilincinde olup bu sebeple faaliyetlerini ve yatırımlarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir.

Nehirde akan suda bulunduğunu söylediğiniz kimyasal maddelerle alakalı bilgi vermek gerekirse,  Ergene’nin Uzunköprü’deki su kalitesi, 15 Nisan 2015 tarihli 29327 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Ek 5’e göre 1. Sınıftır; yani içme suyu niteliğindedir. Ergene Nehrinde hâlihazırda KOİ, askıda katı madde, yağ gres, toplam azot, toplam fosfor ve diğer konvansiyonel kirleticiler mevcut olup, DSİ Genel Müdürlüğünce su kalitesi ölçümleri uzun yıllardan beri yapılmaktadır. Yapılan ölçümlere göre; Ergene Nehri’nin Uzunköprü mevkiinde, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) parametresi değeri 2015 yılında 29 mg/lt olarak ölçülmüştür. Bir başka ifadeyle, 2008 yılında IV.Sınıf su kalitesi, 2015 yılında II. sınıf su kalitesine yükselmiştir. 2017 ile 2019 arasında suyun kalitesi kademeli olarak önce 2. sınıfa, hatta 2020’lerden itibaren 1. sınıf su niteliğine ulaşacaktır. Şu andaki esas kirlilik parametreleri çözünmüş oksijen eksikliği, tekstil boyama kaynaklı renk, tuzluluk ve benzeri parametrelerdir.

 Rahatsız edici koku kimyasallardan değil, esas itibarıyla en az litrede
7 miligram litre olması gereken çözünmüş oksijenin 1 miligramın altına düşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu kokunun insan sağlığını olumsuz etkileyerek ilerleyen yıllarda kanser vakalarına sebep olduğu iddianız ise hiçbir bilimsel veri ile desteklenmediğinden havada kalmaktadır.

Haberinizde sözünü ettiğiniz bir diğer husus ise bölge halkının bakanlığımız tarafından oyalandığı, verimli bir çalışmaya rastlanamadığıdır.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ergene Nehri’nin ülkemiz açısından öneminin farkındadır ve bu nedenle 2011 yılından itibaren “Ergene Havzası Koruma Eylem Planı” yürürlüğe girmiştir. Eylem planı kapsamındaki bu 15 eylem bizzat Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından titizlikle takip edilmekte, havza yönetim heyeti ve il su yönetimi koordinasyon kurulu toplantıları ve basın toplantılarında eylem planındaki gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmektedir. Ayrıca yazınızda şimdiye kadar bu eylem planı kapsamında gerçekleştirilen 3,8 milyar TL’lik yatırım görmezden gelinmiştir.

Netice itibariyle Ergene Nehrinin ülkemiz tarımı ve sanayisi için büyük önem arz ettiği değişmez bir gerçektir. Bakanlığımız bu hassas konuda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmekte, Ergene’nin tertemiz akması için çaba sarf etmektedir. Siz gazetecilerden beklentimiz yaptığınız haberlerde tarafsızlığınızı korumanız ve Bakanlığımızca yapılan yatırımları da görerek bu doğrultuda hazırladığınız haberleri kamuoyuna sunmanızdır.”

 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Süloğlu’nda Taşkın Koruma Tesisi Çalışmaları İncelendi
Süloğlu’nda Taşkın Koruma Tesisi Çalışmaları İncelendi
Sahipsiz Hayvanlara Mama Desteği
Sahipsiz Hayvanlara Mama Desteği
Edirne Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı 7 Ekim’de
Edirne Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı 7 Ekim’de
Edirne'de öğretmenlere Yeşil STEM eğitimi verildi
Edirne'de öğretmenlere Yeşil STEM eğitimi verildi
ilan.gov.tr
Son Haberler
Süloğlu’nda Taşkın Koruma Tesisi Çalışmaları İncelendi
Süloğlu’nda Taşkın Koruma Tesisi Çalışmaları İncelendi
Sahipsiz Hayvanlara Mama Desteği
Sahipsiz Hayvanlara Mama Desteği
Edirne Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı 7 Ekim’de
Edirne Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı Toplantısı 7 Ekim’de
Edirne'de öğretmenlere Yeşil STEM eğitimi verildi
Edirne'de öğretmenlere Yeşil STEM eğitimi verildi
Keşan’da Hayvanları Koruma Günü etkinliği
Keşan’da Hayvanları Koruma Günü etkinliği
Gümrükte operasyon: 6 memur tutuklu
Gümrükte operasyon: 6 memur tutuklu

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.