Edirne Ziraat Odası Başkanı Arabacı' dan Buğday Taban Fiyatına Tepki: "Maliyetin Üstünde Destek Fiyatı Bekliyoruz"
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dün 13 bin 500 TL olarak açıkladığı buğday taban fiyatı, Edirne'deki çiftçiler arasında büyük üzüntüye neden oldu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, açıklanan fiyatların çiftçileri zor duruma sokacağını ve tarımın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti.
Fiyatın düşük olması ile beraber Edirne’de verim kaybının yüzde 40’lara varacak olması nedeniyle çiftçileri kara günler beklediğini belirten Arabacı, bu şartlarda 14 Bin 500 lira maliyetle 13 Bin 500 liraya ürününü satarak sürdürülebilirlik sağlayamayacağını söyledi.
MALİYET; 14 Bin 500 AÇIKLANAN FİYAT; 13 Bin 500
Bu yılki yaptığımız maliyetimiz 14,5 liraya tekabül ediyor. 400 kilo verim aldığımızı varsayarsak Bakanlığın 13,5 liraya fiyat açıkladığından söz eden Arabacı, “ Bu fiyat gerçekten kabul edilebilir bir fiyat değil. Üreticimiz bu şartlarda tarımı sürdürebilirlik açısından çok zora girecektir. Önümüzdeki yıl ekilişini, mazotunu, gübresini alabilmek, yapabilmek için zahmet çekecektir.
Üreticimizin para kazanması için bu açıklanan 13,5 liralık fiyatın en az 15 liranın üzerinde olması lazım ve artı destekler. Maalesef ki bakanlığımızın açıklamış olduğu fiyat, üreticiler olarak, başkanlar olarak bizleri üzdü. Bu yıl Edirne'de geç dönemde yağan kar ve dondan dolayı bir takım verim kayıpları olacaktır. Zaten bakanlığımıza da bu konular iletildi ve bizim dün tüm oda başkanlarımız hepsi ayrı ayrı kendi bölgesindeki alanlarda verimin nerelerde olacağı konusunda fikir alışverişi yaptık. Tahminen ekili olan alanların Edirne’nin ilçelerle birlikte yüzde 30'unda, yüzde 30 ve 40'a varan verim kaybı olacağını öngörüyoruz” Dedi.
TARIMIN DEVAMI ÇOK ZOR
Bu şartlarda tarımın sürdürülebilirliği zora girdiğini bakanlığın fiyatı revize etmesi uygun olacağını ifade eden Arabacı, “Fiyatı revize edemiyorsak da bizim desteklerimiz tekrar revize edilerek güncellenmesini talep ediyoruz. Desteklerin revize edilmesiyle birlikte bu yıl tekrar geçtiğimiz yıl faturaya aldığımız desteğin devam etmesini, bakanlığımızın bu yıl bu uygulama tekrar gündeme almasını talep ediyoruz. Çünkü üreticilerimiz bu şartlarda 14,5 lira maliyetle 13,5 liraya ürününü satarak sürdürülebilirlik sağlayamaz. Yani bakanlığımız destek kısmında bu yıl bizim maliyetlerimizin artmasına rağmen destek kısmında hiçbir artış yapmamış. Hem açıklanan taban fiyat maliyetin altında hem destek kısmında ciddi bir çalışma yapılıp artış sağlanmamış. Bizim aldığımız ekmek dahi bir kilo buğdaya tekabül etmiyor. Yani bizim aldığımız, yediğimiz, içtiğimiz her ürün üstüne koyarken çiftçinin maalesef ki alım fiyatı altta kalıyor. Desteklemesi geçen yılla aynı seviyeye tekabül ediyor. O yüzden de bakanlığımızın bu açıklamış olduğumuz iki öneriyi göz önüne alarak değerlendirir ve bu konuda çalışmalar yaparsa üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. İnşallah bakanlığımız bu bizim söylemlerimizi bir an önce göz önünde bulundurur ve gerekli çalışma yapar diye umuyorum.” diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU