• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
15:28
"Türkan bebek" ölümünün 41. yılında Edirne'de anıldı
14:54
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HASTALARA VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RİNG SEFERLERİ
14:49
İpsala’da Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Sıkı Denetim
14:47
Edirne’de Yeşil Alanlar Güçleniyor
14:44
YÖRESEL LEZZETLER ADI ALTINDA AÇILAN FUARLARI DOĞRU BULMUYORUZ
13:52
BAŞKAN GENCAN: "GÖNÜLLERİMİZ BİR, DUALARIMIZ ORTAK"
13:36
BELEDİYE BAŞKANLARI MEMURUN YANINDA DURDU
12:07
Ali Şahin Yeniden Adaylığını Açıkladı
12:07
Halka Dokunan Hizmet
11:01
Edirne Emekliler Derneği'nden Basınla Kahvaltı
10:56
Buğday erken boy attı
10:53
Yazgan’dan Edirne’ye ‘miting’ teşekkürü
10:46
Ensar Çakır İçin Meriç Nehri’nde Umutlu Bekleyiş
10:45
Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi’nde Yılbaşı Coşkusu
10:14
İl Emniyet Müdürü Muhittin Ayhan’dan İade-i Ziyaret
10:13
İnsan Onuru Bu Rakamların Altında Eziliyor
09:58
“Bu Bir Müjde Değil, Açlıktır”
09:55
Taptık Köyü’nde Suni Mera Alanı 600 Dekara Ulaşıyor
09:47
7 Öğrenci ve 1 Servis Şoförü İçin "Eğitim Şehitleri Anıtı"
09:47
Kurtuluş Mahallesi’nde Yıpranan Yollar Yenilendi
09:29
Yağlı Güreş Ligi 2025 Sezonu Ödül Töreni gerçekleştirildi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Çeltik kurutma mesaisi başladı
GÜNDEM
Yayınlanma: 01 Ekim 2024 - 14:22

Çeltik kurutma mesaisi başladı

GÜNDEM
01 Ekim 2024 - 14:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çeltik kurutma mesaisi başladı
 Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de üreticilerin çeltik kurutma mesaisi başladı.

Olgunlaşmasını tamamladıktan sonra biçerdöverle hasat edilen çeltikler, nem oranlarının uygun seviyeye düşürülmesi için 60 derecelik ısıyla kurutuluyor.

Hasat edildiğinde yaklaşık yüzde 30 nem seviyesinde olan çeltikler, kömürle çalışan silo tipi kurutma makinelerinde yüksek ısıya tabi tutuluyor.

Biçilen çeltiğin nemlilik oranına göre 8-10 saat süren kurutma işleminin ardından yüzde 14-15 seviyesine düşürülen çeltikler, pirinç olarak işlenmek üzere fabrikalara sevk ediliyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine hasat mesaisinin ardından çeltik kurutma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Çeltiğin tarlada kurumasını beklemeden yüksek nemli şekilde hasat edildiğini belirten Arabacı, "Hasat edilen çeltikler kurutma makinelerine atılıyor ve rutubet oranının düşürülmesi sağlanıyor." dedi.

Arabacı, kurutma işleminin en az çeltik yetiştirme ve hasadı kadar zor olduğunu vurguladı.

Kurutma mesaisinin yaklaşık 1,5 ay süreceğini anlatan Arabacı, şunları kaydetti:

"Çeltik, kurutma makinesinin içinde devridaim ediyor. Orta alandaki boş bölgeye ısı veriliyor ve bu sürede çeltik kuruyor ve istenen rutubete getiriliyor. Çeltikte istenen nem oranı yüzde 14-15 civarı. Kurutma süresi çeltiğin nemlilik oranına göre değişiklik gösteriyor. Kurutulan çeltikler daha sonra fabrikalara gönderiliyor ve orada pirinç olarak işlenip sofralara geliyor."

Üretici Özcan Çetin ise tarladan nem oranı yüksek şekilde gelen çeltikleri makinelerle kuruttuklarını ifade etti.

Ürünün indirilmesinden kurutulmasına kadar zorlu bir sürecin geçtiğini dile getiren Çetin, emeklerinin karşılığını almak için tüm işleri eksiksiz yapmaya gayret ettiklerinin altını çizdi.AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
"Türkan bebek" ölümünün 41. yılında Edirne'de anıldı
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HASTALARA VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RİNG SEFERLERİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HASTALARA VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RİNG SEFERLERİ
İpsala’da Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Sıkı Denetim
İpsala’da Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Sıkı Denetim
Edirne’de Yeşil Alanlar Güçleniyor
Edirne’de Yeşil Alanlar Güçleniyor
ilan.gov.tr
Son Haberler
"Türkan bebek" ölümünün 41. yılında Edirne'de anıldı
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HASTALARA VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RİNG SEFERLERİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE HASTALARA VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK RİNG...
İpsala’da Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Sıkı Denetim
İpsala’da Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Sıkı Denetim
Edirne’de Yeşil Alanlar Güçleniyor
Edirne’de Yeşil Alanlar Güçleniyor
YÖRESEL LEZZETLER ADI ALTINDA AÇILAN FUARLARI DOĞRU BULMUYORUZ
YÖRESEL LEZZETLER ADI ALTINDA AÇILAN FUARLARI DOĞRU BULMUYORUZ
PARKLAR ÇİÇEK AÇACAK
PARKLAR ÇİÇEK AÇACAK

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.