• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
13:50
 Ünlü oyunculara tava ciğer dopingi
13:35
Edirne'de Doğalgaz Yatırımları Genişliyor
12:58
Suni mera alanları genişletiliyor
12:57
Çeltik Üreticisi Perişan
12:53
Poyraz nedeniyle sahilin bir kısmında kırmızı yosun birikti
11:36
Türkiye’de İlk Olarak Turpçular Köyünde Yapılacak
11:15
Edirne’de Yoksulluk Çocukları Vuruyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Çeltik kurutma mesaisi başladı
GÜNDEM
Yayınlanma: 01 Ekim 2024 - 14:22

Çeltik kurutma mesaisi başladı

GÜNDEM
01 Ekim 2024 - 14:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çeltik kurutma mesaisi başladı
 Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Edirne'de üreticilerin çeltik kurutma mesaisi başladı.

Olgunlaşmasını tamamladıktan sonra biçerdöverle hasat edilen çeltikler, nem oranlarının uygun seviyeye düşürülmesi için 60 derecelik ısıyla kurutuluyor.

Hasat edildiğinde yaklaşık yüzde 30 nem seviyesinde olan çeltikler, kömürle çalışan silo tipi kurutma makinelerinde yüksek ısıya tabi tutuluyor.

Biçilen çeltiğin nemlilik oranına göre 8-10 saat süren kurutma işleminin ardından yüzde 14-15 seviyesine düşürülen çeltikler, pirinç olarak işlenmek üzere fabrikalara sevk ediliyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine hasat mesaisinin ardından çeltik kurutma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Çeltiğin tarlada kurumasını beklemeden yüksek nemli şekilde hasat edildiğini belirten Arabacı, "Hasat edilen çeltikler kurutma makinelerine atılıyor ve rutubet oranının düşürülmesi sağlanıyor." dedi.

Arabacı, kurutma işleminin en az çeltik yetiştirme ve hasadı kadar zor olduğunu vurguladı.

Kurutma mesaisinin yaklaşık 1,5 ay süreceğini anlatan Arabacı, şunları kaydetti:

"Çeltik, kurutma makinesinin içinde devridaim ediyor. Orta alandaki boş bölgeye ısı veriliyor ve bu sürede çeltik kuruyor ve istenen rutubete getiriliyor. Çeltikte istenen nem oranı yüzde 14-15 civarı. Kurutma süresi çeltiğin nemlilik oranına göre değişiklik gösteriyor. Kurutulan çeltikler daha sonra fabrikalara gönderiliyor ve orada pirinç olarak işlenip sofralara geliyor."

Üretici Özcan Çetin ise tarladan nem oranı yüksek şekilde gelen çeltikleri makinelerle kuruttuklarını ifade etti.

Ürünün indirilmesinden kurutulmasına kadar zorlu bir sürecin geçtiğini dile getiren Çetin, emeklerinin karşılığını almak için tüm işleri eksiksiz yapmaya gayret ettiklerinin altını çizdi.AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
 Ünlü oyunculara tava ciğer dopingi
 Ünlü oyunculara tava ciğer dopingi
Edirne'de Doğalgaz Yatırımları Genişliyor
Edirne'de Doğalgaz Yatırımları Genişliyor
Suni mera alanları genişletiliyor
Suni mera alanları genişletiliyor
Çeltik Üreticisi Perişan
Çeltik Üreticisi Perişan
ilan.gov.tr
Son Haberler
 Ünlü oyunculara tava ciğer dopingi
 Ünlü oyunculara tava ciğer dopingi
Edirne'de Doğalgaz Yatırımları Genişliyor
Edirne'de Doğalgaz Yatırımları Genişliyor
Suni mera alanları genişletiliyor
Suni mera alanları genişletiliyor
Çeltik Üreticisi Perişan
Çeltik Üreticisi Perişan
 Poyraz nedeniyle sahilin bir kısmında kırmızı yosun birikti
Poyraz nedeniyle sahilin bir kısmında kırmızı yosun birikti
PARKLAR ÇİÇEK AÇACAK
PARKLAR ÇİÇEK AÇACAK

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.