Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 38,4’ünü karşılayan Edirne’de, çeltik hasadının üçte biri tamamlandı. Bu yıl verimin yüksek olması üreticinin yüzünü güldürürken, fiyat beklentisi de buna paralel olarak arttı.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, mevcut fiyatların dengede olduğunu belirterek, “Şu an fiyatlar çok yüksek değil, çok düşük de değil. Eğer piyasalar daha da düşerse bakanlığımız gerekli müdahaleyi yapacaktır.”dedi.
BİZ MALİYET HESABIMIZI 700 KİLO ÜZERİNDEN YAPIYORUZ
Bu yıl hasadı sorunsuz atlatıldığını ifade eden Arabacı, “Çeltik sulamasında iki yıldır ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Dönüşümlü sulama sistemiyle çalışmamıza rağmen bu yıl hasadı sorunsuz atlattık. Üreticiden gelen bilgiler verimlerin geçen yıla kıyasla daha iyi olduğunu gösteriyor. Tabii tarlalar arasında farklar var; bazı üreticiler 300-400 kilo alırken, bazıları 900 kilo alıyor. Biz maliyet hesabımızı 700 kilo üzerinden yapıyoruz. Bunun altında kalan verim üretici için zarar demek. Önemli olan sezon sonunda ortalama verim.
Şu an fiyatlar çok yüksek değil, çok düşük de değil. Eğer piyasalar daha da düşerse bakanlığımız gerekli müdahaleyi yapacaktır. Yağışlar çeltik sulaması ve buğday ekim hazırlıkları açısından çok faydalı oldu. Üreticilerimiz emeğinin karşılığını alabilirse önümüzdeki yıl daha bereketli geçer.” Diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU





