Edirne Valisi Yunus Sezer ve Edirne AK Parti Milletvekili Fatma Aksal ile beraber çiftçilere can suyu olacak olan Değirmenyeni köyünde bulunan şelale mevkiinde incelemelerde bulundular.
Sezer ve Aksal bölgede çiftçilere su sağlanacak olan alanda Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü ile Edirne İl Özel İdaresi’nin çalışmalarını incelediler.
“KADEMELİ SU SALIMI YAPILDI “
Değirmenyeni köyünde bulunan Şelale mevkiinde konuşan Vali Sezer, “Tunca nehrimizde şu anda 7 metreküp gibi bir suyumuz var. Burada DSİ ve İl Özel İdaresi ile bir çalışma başlattık. Bir taraftan kademeli olarak suyu köylerimiz arasında en alttan en aşağıya kadar sıraya koyarak su vermeye başladık. Diğer taraftan da burada özellikle yapılan seddelerden dolayı arka tarafta biriken suyu, seddeleri açarak nehrin tabanındaki yaygın su alanlarını daraltarak, biriken suyu da vererek cezaevinin ( Eski TOKİ) olduğu alana kadar suyu ulaştırdık. Orada da sulama faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor.” Dedi.
“ÇELTİK, ÜRETİMİNDE DE HER AN SUYA İHTİYACI VAR”
Yağmur yok ve su hem Tunca’da, hem de Meriç’te çok alt seviyelere düştü. İpsala da 30 metreküp/saniyenin altında seyrettiğini ifade eden Vali Sezer, “Hem Meriç, hem de İpsala’da çiftçilerimizle, kooperatiflerimizle, birliklerimizle ve muhtarlarımızla beraber bu süreci en iyi şekilde nasıl atlatabiliriz görüşüyoruz. Çünkü önümüzde daha bir ay var. Çeltik, üretiminde de her an suya ihtiyacı olan bir ürün. Dolayısıyla başa kadar bunu götüreceğiz. Biraz sabır, anlayış. Bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız.O su kuyularından da faydalanalım diye düşünüyoruz. Meriç tarafında da göl yatakları dahil olmak üzere bütün suları kullanıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
“ ÇELTİK ÜRETİMİNDE ARTIŞ YOK”
Geçen seneye göre çeltik üretiminde artış yok. Önceki senelerde 530 bin dönüm alan ekiliyordu. Bu sene 480 bin çeltik üretim ekim alanı olduğunu dile getiren Vali Sezer, “Bu tamamen iklimsel şartlar ve kuraklıkla alakalıdır. Geçen yıllarda Bulgaristan’dan su talep edilmiş. Bu sene de hem Vekilimizle, hem de Tarım Bakanımız, Dışişleri Bakanımız, Enerji Bakanımızla bu süreci çok yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Bulgaristan tarafı da kuraklıktan son derece etkilenmiş durumda. Su salımı noktasında barajların su seviyesi geçen senenin çok altında. Onlar da aynı sıkıntıyla karşı karşıyalar. Yine de bu süreci Tarım Bakanımız bu hafta Bulgaristan Tarım Bakanı ile görüşme gerçekleştirdi. Biz de burada yerelden takip ediyoruz. Önümüzdeki bir aylık süreçte mevcut imkanları en iyi şekilde kullanarak sonuçlandırmayı umuyoruz. Bugün de burada yapılan çalışmayı gördük. Bayağı bir sudan faydalanılıyor. Onun da çiftçilerimize ve üreticilerimize olumlu bir katkısı olacaktır.” sözlerine yer verdi.
AKSAL, “ÜRETİCİLERİMİZ PANİK YAPMASIN”
Aksal, “Kurak geçen bir kış ve çok sıcak geçen bir yaz. Maalesef tabi bizde su sıkıntısı yaratığını ifade eden Fatma Aksal, “ Valimiz ile mevcut su kaynaklarımızı nasıl değerlendirebiliriz, ürecilerimiz, oda ve borsa başkanlarımızla hep bir aradayız. Ama tabii uzun vadeli düşünmemiz gerekiyor. Çünkü bu küresel ısınma, iklim krizi devam edecek. Onun için Çömlekköy Barajı’nı bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Çakmak Barajı’nın tamamlanması için girişimlerde bulunduk. Üreticilerimiz panik yapmasınlar, çünkü panik yapınca bu defa kıtlık psikolojisiyle suyu daha çok kullanıyorlar. Bu da sıkıntı yaratıyor. İnşallah mevcut suyu hep beraber değerlendireceğiz ve bu sezonu sıkıntısız bir şekilde atlatacağız.” diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU
GÜNDEM
Yayınlanma: 02 Ağustos 2024 - 10:00
Çiftçiler nefes alacak
GÜNDEM
02 Ağustos 2024 - 10:00
İlginizi Çekebilir