Buğday üreticileri, 2024 yılı için belirlenen destek ödemlerinin hala yapılamamasından şikayetçi. Üreticilerin 2024 yılında alamadıkları destek sonrası, yeni yılda çiftçilerin alacağı yüzde 25 desteklerinin enflasyona yenildiğini belirten Edirneli çiftçi ve Belediye Meclis üyesi İsmail Sancakçavuşu, TMO’nun 2024 yılında buğdayda ton başına bin 750 TL vermesi gereken desteğin, verilmediğini ve üreticilerin alacağı desteklemeler, yılbaşı zamları karşısında eridiğini ifade etti.
Haziran ayında açıklanan hububat desteği yüzde 25 enflasyonda eridiğini ifade eden Sancakçavuşu, 2024 yılında son kez alacağımız ürün bazlı desteği, hububat desteğini yılbaşından önce alamadık. Yetmiyormuş gibi yılbaşı zamlarından da etkilendik. Bu sene son kez alacağımız ürün bazlı desteği ile beraber Trakya toprakları yüksek verim elde edilebilen potansiyeli bir topraklardır.
Trakya çiftçisi bir dönümden alınabilecek en yüksek verim alır ve bu ürün bazlı destekle devletten alınabilecek maksimum desteği de hak eder bunun için çalışırdı. Fakat bu bize reva görülmedi. . Desteklemeler de bu sene son kez olabilir” dedi.
ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
Ne kadar verim alırsan al, istersen hiç verim alma, sana 650 TL’yi devletin reva gördüğünü dile getiren Sancakçavuşu, “Bu da planlı ekim dahilindeyse planlı ekim bölgesinde değilsen sadece dekar başına 320 TL’ye devlet desteğine kaldık. Bu çiftçi bu şekilde idamesini sürdüremez. Çiftçi de önüne bakamaması ile beraber sadece fabrikacının bu sene kaç para verdiğine bakar.
2 -3 yıldan beri uygulanan tarım politikalarında ürünlerimiz piyasadaki değer artışının en az 20 katı ucuzuna satılıyor. 1 TL’ye domatesi almayan fabrikacı 80 TL’ye hala salçayı satmaya çalışıyor. 8 TL’ye alınmayan buğday ama ekmek hala 10 TL’ye satılmaya çalışılıyor. Piyasada market raflarında her şeyin fiyatı yükseliyor. Üreticiye gelince bu fiyat politikası kesinlikle uygulanmıyor” diye konuştu. Süt üreticilerinin durumlarının kötü olduğundan söz eden Sancakçavuşu, üreticinin para kazanmadığı yerde fabrikaların para kazandığını ve üreticilerin yem fiyatları ile veteriner hizmetlerinin yüksek olmasından dolayı zorlandığını ifade etti. HABER: MERT SOYLU
GÜNDEM
Yayınlanma: 03 Ocak 2025 - 17:11
Çiftçinin alacağı destek enflasyona yenildi
GÜNDEM
03 Ocak 2025 - 17:11
İlginizi Çekebilir





