Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Edirne’de esnaf kalma sürecinin gün geçtikçe azaldığını belirtti.
Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, Edirne’de bakkal esnafının artan enerji maliyetleri ve bakkalların her geçen el değiştirmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı.
BAKKALCILIK ZORLAŞTI
Alışveriş merkezlerinin açılmasından beraber de bakkallık mesleği insanların hayatından biraz daha gündeminden çıktığını ifade eden Yaşagör, “Son yıllarda tabii bakkallık dediğimiz zaman daha önceki yıllarda her kişinin bir esasına bir bakkal amcası vardır yani yaşamanda. Çocukluk dönemlerimizde genelde muhakkak bir bakkalla. En yakın bakkaldan alışveriş yapma, işte çocukluk hevesinden gidip oyuncağını alma, şekerini alma gibi bakkal amcalara bir yakınlık vardı. Şu anda da bakkallarımız tabi var ama genelde baktığımız zaman eski yıllarda olan bakkallarımız yok. Eskiden temizlik, şarküteri, çocuk bezi gibi ürünler satılırken, şimdi ağırlıklı olarak sigara, ekmek, içecek, su, dondurma ve atıştırmalık gibi şeyleri ağırlıklı satıp ekmeğini çıkarmaya çalışıyor. Bu anlamda yine halkına hizmet etmeye çalışıyor. Çocuğunun nafakasını bu çeşitlerden çıkarmaya çalışıyor. Ondan dolayıdır ki son yıllarda bakkallık mesleği biraz geçici duruma geldi. Sık sık değişir oldu. Yani Edirne'de çok eski bakkal diye düşündüğümüz çalışan arkadaşlarımız var ama bunlarda parmak sayılarını geçmeyecek sayıda kaldı. Dolayısıyla baktığımız zaman son yıllarda değişkenlik çok olmaya, devirler çok olmaya başladı. Bu tabi insanların bir arayış içinde olduğunu gösteriyor. Ekonomik olarak halkımız da zor durumda. Bugünkü ekonomik şartlarda da insanlarımız devamlı daha ucuzunu arama, daha iyi olanaklarla alışveriş yapma imkanını araştırıyor, arıyor. “ dedi.
DOLAPLARIMIZI ÇALIŞTIRMAK ZORUNDAYIZ
Sıcakların bastırmasıyla yaz sezonunda genelde üyelerimizin soğuk ürün satmaları, tabii ki halkımızın talebine cevap verebilmeleri için 24 saat bir fiil dolaplarımızı çalıştırmak durumunda olduklarını dile getiren Yaşagör, “Dolayısıyla halkımızın bu soğuk içecek ihtiyacını karşılayabilmesi için biz de soğuk dolaplarımızı 24 saat boyunca devamlı çalıştırıyoruz. Fakat tabii ki bu konuda enerji maliyetleri bize çok pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla karımızın büyük bir kısmını enerjiye ödemek durumunda kalıyoruz. Bugün baktığımız zaman enerji fiyatları daha önceki yıllarda ödemiş olduğumuz kira bedelinin altında olurken son yıllarda bu kira bedellerini de katlar duruma geldi. Dolayısıyla en büyük gider kalemlerimizden bir tanesi de enerji maliyetleri oldu. Dolayısıyla bu anlamda halen yetkililerden enerji konusunda esnafın desteklenmesi lazım. Devamlı biz de soğuk ürün satabilelim, 24 saat çalıştırmaya devam edebilelim dolaplarımızı. Bu anlamda yetkililerden talebimiz küçük esnafımıza, bakkallarımıza bilakis enerji fiyatlarına indirimi yapılmasını talep ediyoruz.” Diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU
GÜNDEM
Yayınlanma: 09 Temmuz 2025 - 10:06
Devirler çok olmaya başladı
GÜNDEM
09 Temmuz 2025 - 10:06
İlginizi Çekebilir





