Edirne İl Genel Meclisi’nin Ocak ayı toplantısında, Dişi hayvanların kesime gitmesi karkas fiyatlarında artışa sebep olduğu gündeme geldi. Hayvancılık sektöründe girdi maliyelerin aratması ile dişi hayvanların kesime gitmek zorunda kalması, hayvancılık sektöründe üremenin azalmasına neden olduğu ifade edilerek, karkas ette fiyatlarında artışı olduğuna dikkat çekildi. Destekmelerin yetersiz olduğunu ifade eden Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, Besiye alınacak erkek dana bulunamadığı için kırmızı et arzı düşmekte ve buna bağlı et fiyatları yükselmektedir” dedi.
Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Remzi Subaş, hayvancılık ve destekleme konularında bir sunum yaptı. Subaş, komisyon raporunda dişi hayvanların kesim nedeniyle et fiyatlarının artış gösterdiğini belirtti.
DİŞİ KESİLDİKÇE DOĞAN ERKEK SAYISI DA AZALIYOR
Hayvan yetiştiricilerinden alınan bilgiler neticesinde, canlı hayvan ve karkas et fiyatlarının artışı ot, saman ve yem bitkilerinde fahiş fiyat artışından dolayı et satış fiyatlarının arttığı ifade eden Subaş, “Azalan dişi hayvan sayısına bağlı olarak doğan erkek sayısı da azalmakta ve bu da besi materyalinin bulunamaması anlamını taşımaktadır. Dişi hayvan kesimlerinin artması kırmızı et arzında kısa dönemde artışa sebep olmakta ve market fiyatlarının sabit kalması anlamını taşımaktadır. Ancak, buradaki en büyük olumsuz etki uzun dönemde görülmekte; besiye alınacak erkek dana bulunamadığı için kırmızı et arzı düşmekte ve buna bağlı et fiyatları yükselmektedir. Şu anda sektörün içinde bulunduğu durum tam olarak budur.
Kırmızı ette fiyat artışının önüne geçmek için öncelikle süt hayvancılığının yeniden yapılandırılması ve sütün hak ettiği değeri bulması konusu ele alınmalıdır. İthalat ise bir süre fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletir ama yine de çözüm olmaz. Bir diğer hususta yaklaşan Kurban Bayramı ve turizm sezonunun başlaması. Bu başlıklar da ete olan taleple birlikte fiyatlarda yukarı yönlü hareketin devam edeceğini gösteriyor. Bunun önlenebilmesi için ilimiz ve ilçelerimizde mera ıslahına önem verilmelidir. Meralarımızın karaçalıdan temizlenmesi ve üre gübresi atılması için köy muhtarlıklarımızın bilgilendirilmesi ve gerekenin yapması görüşündeyiz” dedi.
DESTEKLEME MODELİ YETERSİZ KALDI
İlimizde canlı hayvan satış fiyatları serbest piyasa kapsamında Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan satış yerinde açık artırma yöntemiyle yapılan satışlarla belirlendiğini ve desteklemeleri incelediğini ifade eden Subaş, “ 2024 yılı hayvancılık destekleme miktarları aşağıda detaylandırılmıştır. Buzağa Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 2.068 TL 'ye kadar buzağı desteği alırken yeni modelde 5.700 TL 'ye kadar buzağı başı destekleme ödemesi alabilecektir. Ari İşletme Desteği: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 10 buzağısı için 38.680 TL 'ye kadar ari işletme desteği alırken yeni modelde 97.000 TL 'ye kadar destekleme ödemesi alabilecektir. Ayrıca ani işletmelerimiz ilave süt desteklerinden de yararlanabilecektir. Besilik Sığır Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 5 baş kombine ırk için 2500 TL destekleme ödemesi alırken yeni modelde 15.750 TL ye kadar des-ekleme ödemesi alabilecektir. Küçükbaş Hayvan Desteklemesi: Yetiştiricilerimiz eski destekleme modelinde 100 baş anaç koyun için 45.400 TL'ye kadar destekleme ödemesi alırken yeni modelde 85.200 TL' ye kadar destekleme ödemesi alabilecektir”diye konuştu.
TRAKYA’DA DÖL TUTMA SORUNU YAŞANIYOR
Meralarımızı düzgün kullanamıyoruz. Meralarımızla ilgili tek yıllık ot bitkisi ekilmesi gerektiğini savunan CHP Grup Sözcüsü Mustafa Üstün, “ Daha rentable ve daha kazançlı olması için. Çünkü ot çok kısa dönemde dönüyor bizde. Yani yaklaşık bir buçuk ay, hayvancılık yapanlar bilir. Bir buçuk aylık gibi sürecimiz var mera hayvancılığı yapmamız için. Ondan sonra meralar kuruluyor iklimsel şartlardan dolayı. Çünkü yağmur alamıyoruz. Ne olabilir? Meralarımız regles olabilir, yulaf olabilir, fiye olabilir, yem mezarisi olabilir. Bunları geliştirmemiz lazım. Mera hayvancılığını geliştirmemiz lazım. İkinci konu desteklemelere gelelim. Şimdi desteklemelerle ilgili tabi burada yasanın getirdiği şeyleri anlatıyorlar ama yetiştiricilerimizin diyor eski modele göre 2008 lira destek alıyorlar. Şimdi 5700 lira. Şimdi arkadaşlar hayvancılık yapan arkadaşlarımız bilir. Bu destekleme modeli doğru bir model değil. Daha önce uygulanan destekleme modeli, hayvan işletmeciliği yapan arkadaşlarım Serdar abi konuya çok hakimdir. Daha önce bütün anaç sığırlara bu destekleme veriliyordu. Şimdi buzağa desteklemesi adı altına çevrildiğinde yaklaşık olarak bir hayvanın buzağlaması 15-16 ay gibi. Minimum en düşük 16 ay. Arkadaşlar yani üç ay zaten hayvanın gebeleşme süreci var. O dönemde tutmuyorsun. Süt sağıyorsun. Ondan sonraki süreç dokuz ay on günlük süreç gibi on dört on beş ayı gibi sürüyor. Bu on beş aydan sonra şimdi bu eğer hayvanlarda özellikle Trakya'da şu anda döl tutma sorunu var. Hayvancılık yapanlar hepsi bilirler. Döl tutma sorunundan dolayı bu desteklemeler üç yılda bir, dört yılda bir alınır hale geldi arkadaşlar. Daha önceki uygulama daha düzgündür. Şu andaki uygulama kesinlikle doğru bir uygulama değil” diye konuştu. HABER: MERT SOYLU