Berberlik en eski mesleklerden biri. Berber dükkanları zaman içinde birçok açıdan değişse de, bazı dükkanlar yıllara direnerek eski görüntülerini koruyor. Edirne’deki Latif Berberi 57 yıldan bu yana geçmişi yaşatan mekanlar arasında.
Edirne merkez tahmis meydanında bir iş hanın içerisinde yıllara meydan okuyor. 57 yıldan bu yana Veysi İş Hanı içerisinde Latif Zöngür aynı eşyalarla müşterilerine hizmet veriyor.
Edirne merkezde 57 yıllık Latif Berberi, hem dokusu hem de eşyalarıyla müşterilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. 57 yıldır başka bir dükkana gitmeyen sadık müşterileri de bu dükkanın hala var olmasında çok büyük paya sahip.
Mesleğini yarım asırdan bu yana aynı iş hanı içerisinde iki farklı dükkanda hizmet verdiğini belirten Latif Zöngür, “Berber dükkanın dekoru ilk günkü gibi aynı. Müşterilerim isteği üzerine dekoru değiştirmedim. Tezgahım, koltuğum, aynalar, lavabo ve makasım ve pudralığım çok eskidir. 13 yaşında çıraklık ile berberliğe başladım. 1966 yılında ilk dükkanımı açtım. Edirne Stadyumu dışında bir Şükrü İzci, ağabeyimin yanında çıraklıkla bu işe girdim. O zamanın şartları gereğince berberlik çok zordu. Aynı iş hanında iki farlı dükkanda 57 yıldan bu yana berberlik işindeyim. 57 yıldan bu yana gözüme çarpan konulardan bu yana kadınlardan çok erkeklerde bakımlı olmaya başladı. Kaş, ağda ve iplik çekiyoruz. Sektör günden güne değişiyor. Kemal, kardeşimle 40 sene aynı dükkanda çalıştık. Onun vefatı sonrasında yanıma çalışmaya eleman almadım. Dükkanımda radyo da Türk Sanat Müziği’nden şarkılar çalıyor. Müşterilerim koltuğa oturdukları zaman kendilerini müziğin ruhuna bırakıyorlar. 45 seneden bu yana aynı makasla çalışıyorum. Dükkanımda her şey eskidir. Yıllara meydan okuyan pudralık kutusu da var. Yıllar önce Edirne’de çalışan ve şuan İstanbul’un Kadıköy ilçesinde muhasebecilik yapan bir arkadaşımız iş yerinin yanında iki berber dükkan olmasına rağmen her hafta bana tıraşa geliyor” dedi
HABER: MERT SOYLU