Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrası gözler deprem bölgesine yakın illerden olan Edirne’ye çevrildi. Edirne’de evlerini sigortalatma oranı yüzde 60 olduğu öğrenildi.
Devletin güvence olarak sunduğu Doğal Afet Sigortaları Kurumu ( DASK) sigortası, konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.
ETSO 12.Meslek Komitesi Başkanı ve Sigortacı Emre Topuz, “Zorunlu haller dışında Türkiye sigortalıların bilinçsizliğinden kaynaklı sadece zorunlu hallerde sigorta yapılıyor. Geçmiş dönemlerde yani geçmişe dönük onlarının priminin tahsil edilmesi ve kamusal düzenleme yapılması gerekiyor. Edirne’de evlerin sigortalanma oranı yüzde 60’tır” dedi.
DASK DEPREMDEN SONRA FAALİYETE GEÇTİ
DASK halkın diliyle deprem sigortası 1999 17 Ağustos depreminden sonra çıkarılmış bir sigorta sistemi olduğunu ifade eden Emre Topuz, “Burada doğal afet olan deprem sigortasının deprem neticesinde kaybolan maddi değerlerini yerine koymak için geliştirilen bir sistem. Devletin zorunlu tuttuğu bu sistemi zorunlu hale gelmesi şu şekilde. Aboneliklerde ve tapu işlemlerinde, konut kredilerinde bunları sigorta yaptırma zorunluluğunu getiriyor. Ama sistemin boşluğu şundan kaynaklı. Abonelik harici, abonelik döneminde sigortayı yaptırıyor, kamunun zorlamasıyla ama sonraki yıllardaki yenilemesi ve yenileme oranı çok düşük. Sistemde şöyle bir boşluk var. Zorunlu haller dışında Türkiye sigortalıların bilinçsizliğinden kaynaklı sadece zorunlu hallerde sigorta yapılıyor. Ama sonraki yıllarda devlet vatandaşın karşısına çıkarmadığı için bu deprem sigortasını dolayısı ile sadece abonelik döneminde yenileniyor. Sonraki yıllarda yenilenmiyor
Sistemdeki boşluklar bunlar. Bunların düzeltilebilmesi için yani deprem sigortasının tekrar yenilenmesi için kamusal olarak düzenleme yapılması gerekiyor. Sadece tapu işlemlerinde, abonelik işlemlerinde, banka kredilerinde bunların dayatılması değil de gerekirse geçmiş dönemlerde yani bir sonraki yıl yenilemesek 2 yada 3 yıl yaptırmayanlara geçmişe dönük onlarının priminin tahsil edilmesi ve kamusal düzenleme yapılması gerekiyor.Kirada olan vatandaşların evlerindeki eşyalıda sigortalatabilirler ” dedi.
EDİRNELİ YÜZDE 60 SİGORTALI
Edirne’de sigortalanma oranı Edirne’deki konutlarının sigortalanma oranı yüzde 60 dolayında olduğunu dile getiren Topuz, “Deprem sigortası kamunun getirdiği sadece deprem riskini bertaraf etmek için geliştirilen bir sistem. Kiracılar ayrıca kendi oturdukları evin eşyalarını ve diğer maddi değer karşılığı olan eşyalarını sigortalayabilir. Bu hırsızlık sigortası, yangın sigortası gibi teminatlara alabilir” olduğunu ifade etti.
16.5 MİLYON EVİN 9.9 MİLYONU SİGORTALI
DASK sistemi 2000 yılından 2023 yılına kadar eğer biraz daha dikkat edilerek yönetilebilseydi şu anda Türkiye genelinde 16.5 milyon evin 9.9 milyonu sadece deprem sigortalı olduğunu ifade eden Topuz, “ Buda yüzde 59’a tekabül ediyor. 16.5 milyon evin tamamının deprem sigortası olmuş olsaydı ve bu paralar sadece deprem sigorta havuzunda birikmiş olsaydı yaklaşık her yıl için yaklaşık 5 milyar TL prim toplanacaktı. Bunu da 23 yıla yayarsak şu anda doğal afet sigortaları sistemi dediğimiz gibi firesiz şekilde olsaydı şu anda havuzda 115 milyar TL para birikmiş olacak. Ancak sistemdeki boşluklardan ötürü bu parayı şu anda afet bölgesinde göremiyoruz. Dolayısıyla yardım kampanyalarıyla oradaki vatandaşın mağduriyeti giderilmeye çalışılıyor. Sistem doğru yönetilebilmiş olsaydı ve yardım kampanyasına gerek kalmadan doğal afet sigortaları kurumundan bu para toplanıp depremzedelerin mağduriyetleri, evlerin yapımı buradan finansa edilebilirdi” diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU





