Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan, Ulus Pazarı’nın kapatılmasına ilişkin kamuoyunda oluşan soru işaretlerine kapsamlı açıklamalarda bulundu. Ulus Pazarı’nın hukuki altyapısının bulunmadığını vurgulayan Gencan, alınan kararın ani ya da tek taraflı değil; uzun süredir devam eden hukuki, idari ve mali zorunlulukların sonucu olduğunu ifade etti.
Ulus Pazarı Başkanı ile yeniden bir görüşme gerçekleştirildiğini belirten Gencan, pazaryerinin artık açılmayacağının kendilerine iletildiğini ve taraflar arasında bir uzlaşmaya varıldığını söyledi. Başkan Gencan, alternatif alan arayışlarının da gündeme geldiğini ancak her şeyden önce hukuki zeminin sağlam olması gerektiğinin altını çizdi.
Giyim pazarıyla ilgili olarak Edirneli esnafa da çağrıda bulunan Başkan Gencan, “Edirneli esnafımız bu sürecin içinde yer almak isterse, alternatifler ve grup çalışmalarıyla buyursunlar gelsinler. Kapımız Edirneli hemşehrilerimize ve esnafımıza sonuna kadar açık.
Edirne’nin sadece cuma günleriyle ya da tek bir pazar günüyle sınırlı bir şehir olmadığını vurgulayan Gencan, Tarihi, kültürü, mirası ve esnafıyla haftanın her günü yaşayan bir şehir. Turistlerin keyifli vakit geçirebileceği, alışveriş yapabileceği çok sayıda alanımız var. Bu potansiyeli tek bir güne sıkıştırmak doğru değil.
HALA AYNI NOKTADAYIZ
Ulus Pazarı’yla ilgili sürecin göreve gelmeden önce de tartışmalı olduğunu hatırlatan Başkan Gencan, “Biz en başında ne söylediysek bugün de aynı noktadayız. Ulus Pazarı süreci hukuki olarak sağlam bir zemine oturmuyordu. Bu durum defalarca eleştiri konusu oldu, soruşturmalara konu oldu.Bu sadece Ulus Pazarı için geçerli bir yaklaşım değil. Belediyemizin tüm iş ve işlemlerinde hukuki zemini olmayan uygulamalara karşı aynı hassasiyetle hareket ediyoruz.” dedi.
SGK BORCU SÜRECİN DİĞER BOYUTU
Ulus Pazarı sürecinin yalnızca hukuki değil, aynı zamanda mali bir boyutu da olduğuna dikkat çeken Başkan Gencan, belediyenin ciddi bir SGK borcu bulunduğunu ve göreve geldikleri ilk günden itibaren bu borçla ilgili bir süreç yönetmek zorunda kaldıklarını söyledi.
“Bu borç bugün ortaya çıkmış bir mesele değil. Göreve geldiğimiz andan itibaren Ulus Pazarı ve SGK borcu başlıklarında zor bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu açıkça ifade ettik” diyen Gencan, SGK’nın yerin boş şekilde teslim edilmesi şartını da sürecin önemli bir unsuru olarak aktardı.
HELALLEŞEREK AYRILMAK ÇOK DOĞRU VE İNSANİ BİR DURUŞ
Ulus Pazarı yönetimi ve esnafının yasal haklarını kullanarak dava açtığını ancak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermediğini belirten Gencan, sürecin bu nedenle devam ettiğini söyledi.
Buna rağmen sürecin “helalleşerek” tamamlanmasının kendileri açısından çok kıymetli olduğunu vurgulayan Başkan Gencan, “22 yıldır Edirne’de devam eden bir süreçten bahsediyoruz. Bu noktada karşılıklı anlayışla, helalleşerek ayrılmak çok doğru ve insani bir duruş oldu.” diye ifade etti.
KAPILARI SERT KAPATMIYORUZ
Ulus Pazarı’nın mevcut haliyle sona erdiğini ancak geleceğe dair tüm ihtimallerin hukuki çerçevede değerlendirilebileceğini belirten Gencan, “Hiçbir zaman kapıları sert kapatmamak lazım. Şehrimizin ilerleyen süreçte farklı ihtiyaçları ortaya çıkarsa, hukuki ve yasal zemini oturmuş taleplerle gelindiğinde tekrar masaya oturabiliriz.” Sözlerine yer verdi.
Ulus Pazarı’yla ilgili kapsamlı bir şehir değerlendirmesi yapılacağını da dile getiren Gencan, sürecin Edirne’nin genel ticaret ve kent yaşamı açısından ele alınacağını söyledi.
TEK BİR GÜNE SIKIŞMAMALI
Açıklamalarında Saraçlar Caddesi’ne de değinen Başkan Gencan, bu alandaki dönüşüm çalışmalarının Edirne Valiliği öncülüğünde yürütüldüğünü ve kentin en önemli ticaret ve sosyal alanlarından birinin daha da güzelleşeceğini ifade etti.
Edirne’nin sadece cuma günleriyle ya da tek bir pazar günüyle sınırlı bir şehir olmadığını vurgulayan Gencan, “Edirne; tarihi, kültürü, mirası ve esnafıyla haftanın her günü yaşayan bir şehir. Turistlerin keyifli vakit geçirebileceği, alışveriş yapabileceği çok sayıda alanımız var. Bu potansiyeli tek bir güne sıkıştırmak doğru değil.” dedi.
PAZARTESİ MEYVE-SEBZE PAZARI DEVAM EDECEK
Bölge halkından gelen yoğun talepler doğrultusunda meyve-sebze pazarıyla ilgili önemli bir karar aldıklarını açıklayan Gencan, Ulus Pazarı’nın hemen yanında bulunan ve daha önce otopark olarak kullanılan alanda Pazartesi günleri meyve-sebze pazarının kurulmaya devam edeceğini duyurdu.
Söz konusu alanın daha sonra satışa konu olduğunu ancak mal sahibiyle yapılan görüşmeler sonucunda uzlaşı sağlandığını belirten Gencan, “Daha önce Edirne Belediyesi’nin mülkiyetinde olan ve otopark olarak kullandığımız, daha sonra satışa konulmuş bir alanda mal sahibi ile görüştük ve uzlaşı sağladık. Burada Pazartesi günleri meyve ve sebze pazarımız kurulmaya devam edecek. Ulus Pazarı’mızın yanında otopark olarak kullanılan bir alan var. Orada Pazartesi Pazarı’nı kurmaya devam edeceğiz. Çünkü bu bölgede oturan hemşerilerimizin meyve ve sebze pazarıyla ilgili bizlere talepleri oldu.” diye ifade etti.
EDİRNELİ ESNAFA AÇIK DAVET
Giyim pazarıyla ilgili olarak Edirneli esnafa da çağrıda bulunan Başkan Gencan, “Edirneli esnafımız bu sürecin içinde yer almak isterse, alternatifler ve grup çalışmalarıyla buyursunlar gelsinler. Kapımız Edirneli hemşehrilerimize ve esnafımıza sonuna kadar açık.” ifadelerini kullandı.
Başkan Gencan, Ulus Pazarı süreciyle ilgili değerlendirmelerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek, bundan sonraki tüm adımların Edirne halkının menfaatleri ve kentin sürdürülebilirliği gözetilerek atılacağını sözlerine ekledi.
HABER: MERT SOYLU





