Tüm Emekliler Sendikası, emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekmek amacıyla 81 İlde basın açıklaması gerçekleştirdi. Saraçlar Caddesi’nde yapılan açıklamayı, Tüm Emekliler Sendikası Edirne İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Ayhan Fırtına okudu.
Basın açıklamasında emeklilerin, uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle yoksulluğa ve barınma krizine sürüklendiği vurgulandı. Türkiye’de emekliliğin artık “onurlu bir yaşam dönemi olmaktan çıkarıldığı” ifade edilen açıklamada, milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında aylıklarla yaşam mücadelesi verdiği belirtildi.
Ayhan Fırtına, Mart 2025 itibarıyla 16,8 milyonu aşkın emekli ve hak sahibinin önemli bir bölümünün 16 bin 881 TL gibi düşük bir aylığa mahkûm edildiğini, dul ve yetim aylıklarının ise bunun çok daha altında kaldığını söyledi. Bu rakamların açlık sınırının dahi altında olduğuna dikkat çekilerek, emeklilerin bilinçli bir tercih sonucu yoksulluğa itildiği savunuldu.
Açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı da öne sürüldü. Gıda, kira, enerji ve sağlık harcamalarındaki artışların resmi rakamlarla gizlendiği belirtilerek, bu durumun emeklilere yapılan zam oranlarını düşük göstermeye yönelik olduğu ifade edildi. Ocak 2026 için konuşulan zam oranlarının “yoksulluğun güncellenmesi” anlamına geldiği dile getirildi.
Barınma sorununa da değinilen açıklamada, özellikle büyük şehirlerde çok sayıda emeklinin pansiyonlarda, sağlıksız koşullarda ya da kamusal alanlarda yaşamaya zorlandığı belirtildi. Sosyal konut üretiminin yetersizliği eleştirilerek, barınma hakkının piyasanın insafına bırakıldığı ifade edildi.
TALEPLER SIRALANDI
Tüm Emekliler Sendikası adına yapılan açıklamada şu talepler dile getirildi:
Tüm emeklilere derhal 20 bin TL seyyanen zam yapılması.
En düşük emekli aylığının yeni işe başlayan memur maaşına eşitlenmesi.
Enflasyon kayıplarının telafi edilerek refah payı eklenmesi.
Sağlıkta katkı payları ve ilaç farklarının kaldırılması.
Emekliler ve dar gelirli yurttaşlar için kira ve barınma desteği sağlanması.
Emeklilerin sendikal ve demokratik hakları üzerindeki baskıların sona erdirilmesi. HABER:HALİL ERKAN





