Edirne Orman ve Tarım İl Müdürlüğü, ayçiçeğinde farklı toprak hazırlığı ve ekim zamanlarına göre elde edilen verim ve yağ oranlarını açıkladı. şubat ayında anıza doğrudan ekilen Ayçiçeğinde, yağ oranı ile en yüksek verim elde edilmiştir.
Yapılan çalışmada, en yüksek tane verimi 206,40 kg/da ile 15 Şubat’ta anıza doğrudan ekimden, en düşük tane verimi ise 146,10 kg/da ile 15 Nisan’da yapılan Çizel+Kültivatör uygulamasından elde edildi. Verim bakımından iki uygulama arasında dekara 60 kilograma yakın fark oluştu.
Edirne Orman ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan paylaımda; “ Ekim zamanlarının tane verimine etkisine baktığımızda; en yüksek ortalama tane veriminin 177.54 kg/da ile en erken ekim olan Şubat 15 te belirlenmesine rağmen, Mart ekimi ile arasındaki farkın önemli düzeyde olmadığı görülmüştür. Buna karşılık Nisan 15 ekiminde verim yaklaşık 13 kg düşük olmuştur. Ekim zamanları için tane yağ oranlarında da benzer farklar oluşmuştur. Şubat 15 ve Mart 15 ekimleri %40 civarında yağ oranına sahip olurken Nisan 15 ekiminde % 2 lik bir düşüş yaşanmıştır.
Toprak hazırlığı konuları arasında anıza ekim ile diğer iki toprak hazırlığı uygulamasına göre önemli tane verimi artışı sağlandığı görülmüştür. Ortalama tane verimlerine göre anıza doğrudan ekim ile 199,60 kg/da verim alınmış ve diğer iki uygulamaya göre 40 kg civarında verim artışı sağlamıştır. Çizel+Kültivatör uygulamasındaki tane verimi (160,27 kg/da) ile Pulluk + Kültivatör uygulamasındaki tane verimi (158,45 kg/da) arasında önemsiz sayılabilecek bir fark vardır. Yağ içeriği ortalaması da en yüksek %41.3 ile doğrudan anıza ekimde bulunmuştur. Yağ oranı için Çizel+Kültivatör %39,4 ile ikinci sırada, Pulluk+ Kültivatör %38,5 ile 3. sırada yer almıştır.
Toprak işleme yöntemlerinin ekim zamanına göre etkilerini incelediğimizde en yüksek tane verimi 206,40 kg/da ile Şubat 15 te anıza doğrudan ekiminden elde edilmiştir. En düşük tane verimi ise 146,10 kg/da ile Nisan 15 inde yapılan Çizel+Kültivatör uygulamasından alınmıştır. İki uygulama arasında dekara 60 kg lik bir tane verimi farkı oluşmuştur. Anıza doğrudan ekimde Mart 15 ve Nisan 15 ekimlerinde 196 kg/da olarak birbirine yakın tane verimleri elde edilmiştir Anıza doğrudan ekimde her üç ekim zamanında da diğer toprak hazırlığı uygulamalarından yüksek verimler alınmıştır. Çizel+Kültivatör (168,70 kg/da) ve Pulluk+Kültivatör (165,59 kg/da) uygulamalarında en yüksek verimler Mart 15 ekimlerinden alınmıştır. Bu iki uygulamada Şubat 15 ekimleri de Mart 15 ekimlerine yakın tane verimleri oluşturmuştur. Çizel+Kültivatör ve Pulluk+Kültivatör ile toprak hazırlıklarında Nisan 15 ekimlerinde önemli verim düşüklükleri belirlenmiştir. En yüksek yağ oranı %42,5 ile Şubat 15 te doğrudan anıza yapılan ekimde, en düşük yağ oranı ise %36,0 ile Nisan 15 te ekimi yapılan Pulluk+Kültivatör uygulamasından alınmıştır. Ekim zamanı geciktikçe yağ oranın düştüğü görülmüştür.” HABER MERKEZİ





