GRİP AŞISI ÇAĞRISI
Sonbahar ayların gelmesi ile birlikte salgın hastalıklardan, özellikle grip vakaları ile birlikte bağırsak enfeksiyonlarında ciddi oranda artışların başladığı bu dönemde Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Adil Yılmaz Edirne halkı grip aşısı olması çağrısında bulurken,65 yaş üstünün ise grip aşısı yanı sıra zatürre (pnömokok)aşısını da yaptırmaları önemli olduğunun altını çizdi.
Mikrobiyoloji Uzman Dr. Adil Yılmaz, “Sonbahar aylarının gelmesiyle mevsimsel olarak, tabii ki takvim olarak aşı zamanı. Salgın hastalıklarında mevsimi. Özellikle solunum yolu hastalıklarında bir artış gözlenmekte.
Barsak enfeksiyonlarında bu sefer solunum yolu hastalıklarına geçiş dönemi başladı. Tabi bunların önlenmesinde aşının yeri çok ayrı.
Öncelikle aşının tanımını yaparak başlamak istiyorum. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapabilme yeteneğine sahip olan bakteri, virüs ve diğer maddelerin hastalandırıcı özelliklerini azaltılmasıyla oluşturulan süspansiyonlar şeklinde biyolojik ürünlerdir.”
Aşının önemine dikkat çeken Dr. Yılmaz, ‘’Aşırı nedir? Aşı zayıflatılmış virüs, bakteri gibi. Ajanların hastalık yapıcı etkilerinin azaltılarak hazırlanan toplumun bağışıklığını ve bireyin bağışıklık sistemi bağışıklığını sağlayan süspansiyonlar olarak hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.
Tabii ki ülkemizde ilk bebek yeni doğduğunda yapılan ilk yaşı hepatit B olup 13 çeşit aşı uygulanmaktadır. Çocukluk çağından gelişim çağına kadar ,bunları kısaca difteri boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit B , hepatit A hemenoinfulanze, tip d, tüberküloz,kızamık,kabakulak kızamıkçık ve pnömokok ensonu sayabiliriz.
Tabii bu aşıların önemi şiddetle vurgulamak lazım. Aşı gerçekten son derece önemli. Bazı toplumlarda aşı karşıtlığı gelişmesine rağmen ben tamamen aşıdan yanayım.
AİLELER ÇOCUKLARININ AŞILARINI MUTLAKA YAPTIRMALILAR
Çünkü bugün dünya üzerinde kuduz gibi difteri gibi tetanoz gibi. Tifüs tifo gibi kolera gibi bir sürü rahatsızlıklar önlenmesinde aşının çok büyük önemi var.
Özellikle ailelerin vakit geçirmeden bunları yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü zaten aile hekimlerimiz ve sağlık ocaklarımızda gerçekten bu konu titizlikle takip edilmekte ve gitgide hastalıkların önünde geçilip hastalıklardan ölüm sayılarının azalmakta olduğunu yıllar içinde görmekteyiz.
65 YAŞ ÜSTÜ MUTLAKA GRİP AŞILARINI YAPTIRSINLAR
Bütün Edirne halkına sesleniyorum, aşılarını yaptırsınlar. Özellikle 65 yaş üstü insanlarımız. Grip vakalarının bu mevsimde artmasıyla birlikte grip aşıların yaptırsınlar. Zatüreye yakalanmamak için pnömokok aşılarını yaptırsınlar özellikle rica ediyorum.’’ Dedi.
HABER:YEŞİM DRAMALI





