Edirne’de kentin en işlek noktalarından biri olan Saraçlar Caddesi’nde uzun süredir devam eden sokak sağlıklaştırma çalışmaları sürerken, proje dışında kalan 5 dükkan için önemli bir adım atıldı.
Kapsam dışı kalan bitişik durumdaki 5 iş yerinde, mülk sahiplerinin kendi aralarında anlaşmasıyla sağlamlaştırma ve güçlendirme çalışmaları başladı. Yapılacak bu çalışmaların tamamlanmasının ardından, dükkanların ön cephe restorasyonu Edirne Valiliği tarafından gerçekleştirilecek.
2 Ekim 2024 tarihinde başlatılan ve yine Edirne Valiliği tarafından yürütülen proje kapsamında, kentin en önemli bölgelerinden Saraçlar Caddesi ve çevresinde bulunan 105’i tescilli toplam 210 yapıda yaklaşık bir yıldır çalışmalar devam ediyor. Ancak bu projenin dışında kalan 5 dükkan için Edirne Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından üst katlarının tehlike arz etmesi nedeniyle alt katların boşaltılmasına karar verildi. Bu karar doğrultusunda, Edirne Belediyesi ekipleri 19 Aralık’ta dükkanlara boşaltma tebligatını asmıştı.
Yapılan girişimler sonucunda, dükkanların tadilat masraflarının işletme sahipleri tarafından karşılanmasına karar verildi. Mülk sahipleri, Vali Yunus Sezer ile yaptıkları görüşmenin ardından uzlaşma sağladı ve süreci başlattı.
İşletme sahiplerinden Murat Benzerli, sürece ilişkin yaptığı açıklamada, yapıların oldukça kötü durumda olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İnşaat firması ara duvarların ve kirişlerin çok kötü durumda olduğunu, kuş pislikleri nedeniyle tahtaların çürüdüğünü söyledi. Biz de vali beyle görüşüp anlaşma sağladık. Bize ‘kendi üzerinize düşeni yapın’ denildi. Ayakkabıcılar Çarşısı’nı yapan firmanın mimarıyla görüştük, proje çizildi. Şimdi ara duvarların güçlendirmesi yapılacak. İskele kuruldu, çalışmalar başladı. Ödemeleri biz yapacağız. İş bitince ön cephe restorasyonu valilik tarafından yapılacak. Firma ile taksitli şekilde anlaştık, çalışmalar ilerledikçe ödeme yapacağız. İnşallah güzelce tamamlanır.” diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU





