Bayilerde sıfır otomobil bulmanın imkansız olduğu bugünlerde vatandaşlar ikinci el otomobillere yöneldi. İkinci el piyasasında hareketlilik yaşanırken, ikinci el bazı araçların fiyatı, sıfır fiyatlarını geride bıraktı. Son 2 ay içinde ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 10 artış yaşandı.
Sıfır araçlarda ÖTV düzenlemesiyle ikinci el fiyatlarda da bir nebze fiyat düşüşü olmuştu. Yeni yılla birlikte ikinci el otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçti. Euro’nun artmasıyla birlikte araçların fabrika çıkışlarında da fiyatlar hızlıca artmaya başladı. Ancak bayilerde sıfır kilometre araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Bayiler yurt dışından araç gelmiyor diyor, sıfır araç almak için galerilere gidenler eli boş dönüyor. Aynı aracı ikinci el satış sitelerinde bayi fiyatının üstünde görenler şok oluyor.
İkinci el araçlara ilgi artınca fiyat artışları da beraberinde geldi. Son 2 ay içinde ikinci el otomobil fiyatlarında yüzde 10 artış yaşandı. İkinci el araçların fiyatları sıfır araçların fiyatlarını geçti. Edirne’deki oto galerilerde satışa sunulan en ucuz araçlar ise 250 bin liradan başlıyor. Örnek verecek olursak, 250 bin liradan satılan ikinci el aracın asıl değer kaskoda ortalama 170 bin lira olarak görülüyor. Ancak galeride 250 bin liraya satılıyor. Satılan araçların kasko değeri satış fiyatının altında olduğu için aracı alacak kişinin daha fazla peşinat ödemesi gerekiyor.
İkinci el taşıt kredilerinde kullanılacak azami kredi miktarı satın alınacak aracın kasko bedeli üzerinden belirlenmektedir. 0-400.000 TL aralığında olan taşıtlar için değerin azami yüzde 70’ine kadar taşıt kredisi kullanılabilir. Satın alınacak aracın kasko değeri 400.000 TL ve altında olan taşıtlarda kredi vadesi 48 ayı geçememektedir.
İsminin açıklanmasını istemeyen Edirne’deki galericiler de, ikinci el piyasasında yaşanan gelişmelere anlam veremediklerini söyledi. Mart ayında sıfır kilometre araçların piyasaya sürülmesiyle ikinci el araç piyasalarında biraz düşüş yaşanabileceğini ancak düşündüklerini ancak öngörülerinin kalmadığını ifade ettiler. Anlam veremedikleri şekilde sektörün şu an bir boşlukta ilerlediğini vurgulayan galericiler, para etmez dedikleri araçların satıldığını söyleyerek, “Alıyoruz satıyoruz ne yapıyoruz bilmiyoruz. Piyasa kitlenmiş bir durumda” şeklinde konuştu.HABER:ŞENER URFA









