• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
16:40
İl Genel Meclisi mayıs ayı toplantıları devam ediyor
16:26
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
16:11
Harun Özen Mazbatasını Aldı
16:06
Uluslararası çeltik çalıştayı başladı
15:57
Yediemin otoparkından kamyon çaldığı iddia edilen 3 şüpheli tutuklandı
15:43
Devrilen panelvanın sürücüsü yaralandı
15:20
Edirne’de Sanat Dolu Akşam
15:09
Lalapaşa’da Kakava ve Hıdırellez Coşkusu Geceye Damga Vurdu
15:09
Lalapaşa’da Kakava ve Hıdırellez Coşkusu Geceye Damga Vurdu
15:00
"Yurdumun Bilim Köşesi" şenliği düzenlendi
14:35
EMEKLİLERE DİJİTAL DOLANDIRICILIK UYARISI VE EĞİTİM PROGRAMI
14:28
Tunca’da Sular Çekildi, Kum Adacıkları Ortaya Çıktı
14:18
Edirne Ulak Gazetesi’nden 64. Yıla Ziyaret
14:04
İra Gayrimenkul’den Edirne Gazetesi’ne 64. Yıl Ziyareti
12:29
Huisinga'dan Gencan’a ziyaret
11:46
İpsala Ovası’nda Çeltik Ekim Dönemi Başladı
11:37
Mandadere Mesire Alanı Yeniden Hizmete Girdi
11:06
TÜİK’ten 100. Yıla Özel Ziyaret
11:02
Halk Kafe Açılışa Gün Sayıyor
10:53
Devlet Hastanesi’nde Peyzaj Çalışmaları Sürüyor
10:36
Bariyere ve direğe çarpan tırın sürücüsü yaralandı
10:28
EDİRNE'DE TENİSTE TARİHİ BAŞARI
10:22
DİLEKLER TUNCA NEHRİ İLE BULUŞTU
09:37
Küçükbaş hayvanlar aşılanıyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. KADINLAR MENOPOZA GİRMEDEN YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMELİ
GÜNDEM
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 - 00:15

KADINLAR MENOPOZA GİRMEDEN YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMELİ

GÜNDEM
29 Ocak 2024 - 00:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KADINLAR MENOPOZA GİRMEDEN YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMELİ

Kadınların hormonel dengesini etkileyen menepoz döneminde beslenme ile ilgili önemli bilgiler veren Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünde  görevli diyetisyen Buket Aslı Tezcan,kadınların menopoza girmeden öncen yaşam tarzını değiştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, O yüzden menopozdan öncesinde tedbir almak çok daha avantajlı”dedi.

 

Menopoz döneminde sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bilgiler veren Edirne Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünde  görevli diyetisyen Buket Aslı; “Menopoz her kadının yaşadığı doğal bir süreçtir.Fiziksel psikolojik olarak kadınlara olumsuz yönde etkileyebilen bir geçiş sürecidir.

Menopozda yaşanan ortak sorunların en belirgini ise kadınlarda bu dönemlerde kilo artışıdır. Çünkü metabolizma hızı östrojen hormonunun azalmasıyla beraber ne yazık ki ağırlık olarak karın bölgesinde bir yağ toplanma,yani karın bölgesinde bir yağlanma meydana gelir ve bu da ne yazık ki birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Burada en önemli tedbirlerin bizden birisi menopoza girmeden önce ağırlık kontrolünüzü yani yaşam tarzımızı menopozdan önce değiştirmek. Menopozla beraber hormonal değişikliklerde ki çok ciddi bir seviyeye çıktığı için bu süreçlerde ne yazık ki sürecimiz biraz daha zorlaşabiliyor.

O yüzden menopozdan öncesinde tedbir almak çok daha avantajlı.

Peki biz bu süreçte neler yapabiliriz? Menopozda bazal metabolizma hızı yavaşladığı için kas kütlesinde de bir azalma gerçekleşebiliyor ve kilo artışı görülebiliyor.

Buna en önemli tedbirlerden birisi. Bu süreçte yeterli ve dengeli bir şekilde sizin ihtiyacınız olan enerjiye göre bir beslenme planıyla hareket etmeniz olacaktır.

OMEGA 3 ALIMINA ÖNEM GÖSTERMELİYİZ

Burada porsiyon kontrolü sağlayarak bu vücut ağırlığınızı daha rahat bir şekilde koruyabilirsiniz.

Peki burada tüketirken bize hangi besinler biraz daha yardımcı olabilir?

 Omega 3 tüketmek kandaki trigliserit düzeyini düşürür ve dengede tutmayı sağlayacağından kaynaklı bu ürün özellikle normalde de olduğu gibi menopoza da önemli bir üründür.

 Peki Omega 3 ü nereden alabiliriz? Balıktan alabiliriz, cevizden alabiliriz, keten tohumundan alabiliriz. Bu da demek oluyor ki haftada en az 2 gibi bir balık tüketimi gerçekleştirmek hem menopozda hem de normal hayatımızda kan değerlerimizin çok daha normal seviyede olmasına yardımcı olacaktır.

Bu süreçte aynı şekilde meyve ve sebze tüketiminize dikkat etmeliyiz ve zengin posa içeriğine sahip ürünleri tercih etmemiz gerekiyor.

Sebzelerinizi, salatalarınıza, sofralarınıza eksik etmemeniz gerekiyor. Diğer bir dikkat etmemiz gereken nokta gilisemik endeksi düşük kan şekerini daha yavaş yükselten ürünleri tercih etmeliyiz.

MENOPOZ DÖNEMİNDE TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT

Bu nasıl örnek verebiliriz? Buna beyaz ekmek yerine? Pirinç pilav yerine bulgur türevlerine, kara buğday türlerini tercih etmek bizim en azından kan şekerinizin daha yavaş oynaması konusunda yardımcı olacaktır. Aynı şekilde menopozla beraber vücuttaki değişik diğer durumlardan bir tanesi kemik sağlığımız bu süreçte kalsiyumla ilgili sıkıntılar yaşayan bildiğimiz için kemik erimesinde engelleyebilmek adına;peynir,yoğurt,kefir süt ürünleri yeşil yapraklı bitkilerin tüketimini daha da artırmalıyız ki, kalsiyum konusunda eksiklik yaşamayalım.

Bu gündelik hayatımızda da çok önemli olan konulardan bir tanesi. Aynı şekilde menopoza da devam ediyor.

Tuz tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Günde en fazla bir çay olacak şekilde tüketmeliyiz ve burada normal yemeklerimize attığımız tuzun dışında dikkat etmemiz gereken nokta turşu şalgam gibi bizim fazla tuzla yaptığımız fermente ürünler bunlara da dikkat etmeliyiz.

Çünkü bunların fazla tüketimi de vücutta ödem gibi. Risklere sebep oluşturabiliyor.

SIVI TÜKETİMİ VE EKZERSİZ BU SÜREÇTE ÇOK ÖNEMLİ

Sıkıntı sıvı tüketimimiz aynı şekilde menopozda da metabolizma hızımızı arttırmak veya korumak için çok önemli bir etki. Kilomuza göre ihtiyacımız değişse de minimum  2 buçuk litre sıvının su tüketiminin altına düşmememiz gerekiyor. Buna da çok dikkat etmemiz gerekiyor.

 Diğer noktalardan bir tanesi de fiziksel aktivite. Bu süreçte de normal zamanlarda yaptığımız gibi düzenli olarak bir fiziksel aktiviteye sahip olmamız ve haftada en az 3-4 gün düzenli ritmik, bir yürüyüşe çıkmamız gerekiyor. Bunlara dikkat ettiğimiz noktada menopoz sürecimizde daha rahat bir şekilde geçecektir. Peki dikkat etmemiz gereken besinleri söyledik.

İŞLENMİŞ GIDALAR TÜKETMEMELİYİZ

Pekin nelere tüketmekten kaçınmalıyız? Bunlar aslında çokta fazla,normal beslenmemizde kaçınmamız gerekenler ürünlerden çok farklı.  Bunlar neler olabilir fermente yani fermente işlenmiş gıdalar olabilir.

Bunlar nedir? Salam, sosis, sucuk gibi zaten gündelik hayatımıza uzak durmamız gereken ürünler aynı şekilde menopoza da devam ediyor. Diğerleri aynı şekilde kızartma ürünler fazla. Hamur işleri katılıp margarinler. Alkol ve sigara tüketimleri ve aynı zamanda dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta aşrı kafein tüketimi. Türk kahvelerini veya tüm kahvelerden en fazla günde 3 olacak  şekilde tüketmeliyiz.

Fazlası vücudumuzda ödem yapmamıza neden olacaktır. Çok da tercih ettiğimiz bir şey değil. Özellikle saattsel olarak içtiğimiz kahvelerin daha erken saatlerde metabolizmamız daha hızlı çalışıyorken tüketmemiz daha kolay tolere  etmemizi sağlayacaktır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra kafein tüketimlerini bir tık daha gitmemiz gerekiyor ”diye ifade etti. HABER:YEŞİM DRAMALI

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İl Genel Meclisi mayıs ayı toplantıları devam ediyor
İl Genel Meclisi mayıs ayı toplantıları devam ediyor
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
Harun Özen Mazbatasını Aldı
Harun Özen Mazbatasını Aldı
Uluslararası çeltik çalıştayı başladı
Uluslararası çeltik çalıştayı başladı
ilan.gov.tr
Son Haberler
İl Genel Meclisi mayıs ayı toplantıları devam ediyor
İl Genel Meclisi mayıs ayı toplantıları devam ediyor
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
Harun Özen Mazbatasını Aldı
Harun Özen Mazbatasını Aldı
Uluslararası çeltik çalıştayı başladı
Uluslararası çeltik çalıştayı başladı
Yediemin otoparkından kamyon çaldığı iddia edilen 3 şüpheli tutuklandı
Yediemin otoparkından kamyon çaldığı iddia edilen 3 şüpheli tutuklandı
GAZZE HALKI ABLUKA ALTINDA AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR
GAZZE HALKI ABLUKA ALTINDA AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.