CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “kanola üretimini artırmak Türkiye’nin yağ açığını azaltmaya çok büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca kanolanın küspesi de çok değerli bir hayvan yemidir.”dedi.
Gaytancıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi, “Türkiye yağlı tohumlu bitkilerde üretim potansiyelini kullanamadığı için bitkisel yağlardan net ithalatçı bir ülkedir. Petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeği ve diğer yağlı tohumlu bitkilerin ithalatına ödüyoruz. 2020 yılında Türkiye'de ve ithalatçı olduğumuz Rusya ile Ukrayna'daki üretim azalmalar marketteki fiyatların yüzde 80-90 artmasına yol açtı.
İthalat faturamız 1 milyar dolarda 2 milyar dolara çıktı. Bu artışları önlemek için başta ayçiçeği olmak üzere diğer yağlı tohumlu bitkilerin üretimini artırmalıyız. Burada en avantajlı ürün Kanola'dır. Kanola bünyesinde ayçiçeğinden daha fazla yağ bulundurur. Ayçiçeğinde yüzde 40-45, kanola'da ise yüzde 50 yağ vardır. Kanolanın küspesi de çok değerli bir hayvan yemidir. Dolayısıyla kanola üretimini artırmak Türkiye’nin yağ açığını azaltmaya çok büyük katkı sağlayacaktır.
Kanola ekilişlerinin yaygınlaşması için Devlet tarafından üreticilere sertifikalı tohumluk temin edilmeli ve kg başına 50 kuruş olan desteklemesi en az 1 TL'ye çıkartılmalıdır. Bu teşviklerle Türkiye'de ekilmeyen milyonlarca dekar arazide kanola üretimini yaygınlaştırmak ve bitkisel yağlarda dışa bağımlı olmamak mümkün olabilecektir.”
Gaytancıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi, “Türkiye yağlı tohumlu bitkilerde üretim potansiyelini kullanamadığı için bitkisel yağlardan net ithalatçı bir ülkedir. Petrolden sonra en fazla dövizi ayçiçeği ve diğer yağlı tohumlu bitkilerin ithalatına ödüyoruz. 2020 yılında Türkiye'de ve ithalatçı olduğumuz Rusya ile Ukrayna'daki üretim azalmalar marketteki fiyatların yüzde 80-90 artmasına yol açtı.
İthalat faturamız 1 milyar dolarda 2 milyar dolara çıktı. Bu artışları önlemek için başta ayçiçeği olmak üzere diğer yağlı tohumlu bitkilerin üretimini artırmalıyız. Burada en avantajlı ürün Kanola'dır. Kanola bünyesinde ayçiçeğinden daha fazla yağ bulundurur. Ayçiçeğinde yüzde 40-45, kanola'da ise yüzde 50 yağ vardır. Kanolanın küspesi de çok değerli bir hayvan yemidir. Dolayısıyla kanola üretimini artırmak Türkiye’nin yağ açığını azaltmaya çok büyük katkı sağlayacaktır.
Kanola ekilişlerinin yaygınlaşması için Devlet tarafından üreticilere sertifikalı tohumluk temin edilmeli ve kg başına 50 kuruş olan desteklemesi en az 1 TL'ye çıkartılmalıdır. Bu teşviklerle Türkiye'de ekilmeyen milyonlarca dekar arazide kanola üretimini yaygınlaştırmak ve bitkisel yağlarda dışa bağımlı olmamak mümkün olabilecektir.”