Edirneli aktar Esat Güven, kış çaylarının dikkatli kullanılması çağrısında bulunarak uyarılarını dile getirdi.
Havaların soğuması ile aktarlarda bitkisel çaylara ilgi arttı. Korovirüsten korunmak hem de havaların soğuması ile gribe yakalanmamak için en çok tüketilmesi gereken ve antibiyotik gibi olan ekinezyanın yanı sıra kışın en çok tüketilmesi gerek bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda açıklama yapan Aktar Esat Güven; kışın bağışıklığı güçlendirmek için kullanılan bitki çaylarını yararları yanında zararlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; ıhlamur kuşburnu adaçayı papatya zencefil, tarçın gibi çayları bol bol tüketilebilir dedi.
Kış mevsimine rağmen geç gelen soğuk hava ve kar yağışı beraberinde kış hastalıkları soğuk algınlığı öksürük gribal enfeksiyonların artacağı bu dönemde Aktar Esat Güven vatandaşlara öneriler de bulunarak şunları kaydetti; “Dengeli beslenme ile yeterli istirahatın yanı sıra vücudumuza destek olması açısından bitki çaylarından da istifade edilmesinin yarar getirecek. Hastalanmadan ve antibiyotik alma durumuna düşmeden önceden tedbir amaçlı kullanılacak çayları tüketmenin destekleyici ve koruyucu önlem olacaktır. Hem ayrıca doğal bitkilerin sentetik ilaçlar gibi sağlığımıza yan tesir bırakmayacağını da unutmamak lazım. Bu süreçte kullanılması gereken bitkilerin en başında doğal antibiyotik diyebileceğimiz ekinezya ile birlikte hepimizin bildiği ve kullandığı ıhlamur kuşburnu adaçayı papatya zencefil zerdeçal havlucan ebegümeci tarçın hatmi zeytin yaprağı ayva yaprağı okaliptüs ve hibiskusu sayabiliriz” dedi.
Bitki çaylarını kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntıların olduğunu belirten Güven; “Bu bitkileri ayrı ayrı kullanabileceğimiz gibi beş adeti geçmeyecek karışım halini de kullanılabileceğini ancak bazılarının kullanımında bazı durumlarda yan tesir gösterebileceğini de bilmemiz gerekiyor.
Mesela zencefili kan sulandırıcı alanlar ile iki yaş altı çocukların kullanmamasını; zeytin yaprağını düşük tansiyonu olanların; ekinezyanın kemoterapi alanların; hamile ile emzirenlerin ise doktorundan izinsiz hiçbirini kullanmamaları gerekiyor. Hazırlanış şekillerinde ise kök bitkilerin kaynatılarak yaprak ve çiçekli olanların ise demlenerek tüketilmesini, kaynatma ve demleme kabının ise mutlaka cam, krom veya çelik olmasına özen gösterilmesi ve günde iki bardaktan fazla içilmemesi gerektiğini açıkladı.
Havaların soğuması ile aktarlarda bitkisel çaylara ilgi arttı. Korovirüsten korunmak hem de havaların soğuması ile gribe yakalanmamak için en çok tüketilmesi gereken ve antibiyotik gibi olan ekinezyanın yanı sıra kışın en çok tüketilmesi gerek bitki çaylarının nasıl tüketilmesi gerektiği konusunda açıklama yapan Aktar Esat Güven; kışın bağışıklığı güçlendirmek için kullanılan bitki çaylarını yararları yanında zararlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek; ıhlamur kuşburnu adaçayı papatya zencefil, tarçın gibi çayları bol bol tüketilebilir dedi.
Kış mevsimine rağmen geç gelen soğuk hava ve kar yağışı beraberinde kış hastalıkları soğuk algınlığı öksürük gribal enfeksiyonların artacağı bu dönemde Aktar Esat Güven vatandaşlara öneriler de bulunarak şunları kaydetti; “Dengeli beslenme ile yeterli istirahatın yanı sıra vücudumuza destek olması açısından bitki çaylarından da istifade edilmesinin yarar getirecek. Hastalanmadan ve antibiyotik alma durumuna düşmeden önceden tedbir amaçlı kullanılacak çayları tüketmenin destekleyici ve koruyucu önlem olacaktır. Hem ayrıca doğal bitkilerin sentetik ilaçlar gibi sağlığımıza yan tesir bırakmayacağını da unutmamak lazım. Bu süreçte kullanılması gereken bitkilerin en başında doğal antibiyotik diyebileceğimiz ekinezya ile birlikte hepimizin bildiği ve kullandığı ıhlamur kuşburnu adaçayı papatya zencefil zerdeçal havlucan ebegümeci tarçın hatmi zeytin yaprağı ayva yaprağı okaliptüs ve hibiskusu sayabiliriz” dedi.
Bitki çaylarını kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntıların olduğunu belirten Güven; “Bu bitkileri ayrı ayrı kullanabileceğimiz gibi beş adeti geçmeyecek karışım halini de kullanılabileceğini ancak bazılarının kullanımında bazı durumlarda yan tesir gösterebileceğini de bilmemiz gerekiyor.
Mesela zencefili kan sulandırıcı alanlar ile iki yaş altı çocukların kullanmamasını; zeytin yaprağını düşük tansiyonu olanların; ekinezyanın kemoterapi alanların; hamile ile emzirenlerin ise doktorundan izinsiz hiçbirini kullanmamaları gerekiyor. Hazırlanış şekillerinde ise kök bitkilerin kaynatılarak yaprak ve çiçekli olanların ise demlenerek tüketilmesini, kaynatma ve demleme kabının ise mutlaka cam, krom veya çelik olmasına özen gösterilmesi ve günde iki bardaktan fazla içilmemesi gerektiğini açıkladı.