Yunan ve Bulgar turistler Çörekotu ve yağını elde etmek için Edirne’ye akın ediyor. Çörekotu hakkında Kur-an’ı Kerim’deki hadiste; “ölümden başka her hastalığa şifa vardır” şeklinde yer alması dikkat çekerken, aktarlar ve kullananlara Çörekotu’nun kullanımı ve faydalarını sorduk. Türkiye’de son günlerde kullanımı daha da popülerleşen Çörekotu ve Yağı çok konuşuluyor.İçerdiği zengin mineral ve vitamin yapısı nedeniyle kanseri önlemedeki gücü ve kalp hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorununa karşı deva olduğu söylenen Çörekotu ve Yağı hakkında Kur-an’ı Kerim’deki hadisi; “Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır” (Sünen-i İbn-i Mace) yer almaktadır. Uzmanların da kullanımını tavsiye ettiği Çörekotu ve Yağı hakkında aktarlar ve kullanan kişilere sorular yönelttik. “YUNANLILAR VE BULGARLAR ADETA AKIN EDİYOR”Aktar Gökhan Baraz (41), Çörekotu ve Yağının tüketimi hakkında Yunanistan ve Bulgaristan gelen müşterilerin çok fazla sayıda olduğunu vurgulayarak; “Çörekotu ve yağı kullanımı popülerdi ancak son günlerde daha da popülerleşti. Çörekotu ve yağının satışları o kadar arttı ki bazı günlerde geldiği gibi tükendiği de oluyor. Şeker ve Tansiyon hastaları başta olmak üzere pek çok müşterimiz Çörekotu ve yağının kullanımından sonra hastalıklarında hafifleme ve hatta iyileştiklerini de söylüyorlar. “Kur-an’ı Kerim’de hadisi de var. Ölümden hariç her şeye deva diye. Özellikle Yunanistan’dan ve Bulgaristan’dan gelen müşteriler özel sipariş veriyor.Yeni başlayanlar, 2 hafta boyunca günlük 3 kez bir çay kaşığı; sonrasında günde 1 veya 2 kez 1 çay kaşığı olarak öneriliyor. Ayrıca kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir.Kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunan çörek otu yağı, faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının iştahını kabartıyor. İlaç kullanmayı sevmeyen bireyler için Çörekotu ve yağı adeta bir şifa kaynağı” ifadelerini kullandı. “MİNERAL VE VİTAMİN KAYNAĞI”Baraz, Çörekotu ve yağının kullanımı hakkında bilgi verdi. Mineral ve vitamin deposu olarak adlandırılan Çöreotu ve yağı hakkında nasıl kullanılması gerektiğine de; “Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır. Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları hakkında hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir.Çörek otunu bu kadar değerli kılan şey, tabii ki içerdiği vitamin ve minerallerdir. İnsan sağlığına şaşırtıcı şekilde sağladığı katkı ve hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılan çok zengin ve güçlü vitamin ve mineraller;Vitamin olarak A, H, C, B1, B2 ve B6 içerir. Mineral olarak ise; selenyum, çinko, magnezyum içeren çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol türevidir. Aktif madde olarak thymoquinon, uçucu olmayan yağlar ve nigellon içeren çörek otu bunların yanı sıra, palmitik asit, linoelik asit, oleic asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ,magnezyum, bakır, fosfor ve selenyum, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içerir. Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak, birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar.Çörek otunda ortalama yüzde 38 karbonhidrat, yüzde 35 çeşitli yağlar, yüzde 21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan yüzde 6’lık kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur” dedi. GÜNGÖRÜR: “15 YILDAN BU YANA KULLANIYORUM”Naciye Güngörür (59) 15 yıl önce kullanmaya başladığı Çörekotu sayesinde sağlığını koruduğunu, oğlu ve torunlarının da kullandığını belirterek; “Ameliyat olduktan sonra Çörekotu kullanmam için bir yakınım tavsiye etti. Aktarlardan şifalı bir bitki olduğunu öğrendim. Tamı tamına 15 yıldan bu yana sabah akşam kullanıyorum. Şimdi Çörekotu yağını çıktı onu kullanıyorum. Hiçbir sorunum yok Allah’a şükür. Ne kolesterolüm,ne romatizmam ne de şekerim var. Oğlum ve torunum da kullanıyor. Herkese de tavsiye ediyorum. Kilolu olmama rağmen ne ağrım var ne de kalbimde her hangi bir yağlanma. Karaciğer hastalığım vardı. Çörekotu yağıyla iyileşti diyebilirim” ifadelerini kullandı. YILDIRIM: “İLAÇ KULLANMAYI BIRAKTIM”Naci Yıldırım (49) Çörekotu ve yağını 7 yıla yakın bir süredir kullandığını ve bazı sorunlarına iyi geldiğini belirterek; “8 yıl önce bir kalp rahatsızlığı yaşadım. Kolesterolüm de yüksekti, kalp damarlarımda yağlanma vardı. Bir müddet ilaç kullandım ancak pek değişen bir şey olmadı. Pek çok ilaç ve alternatif ürün kullandım ancak yine pek fazla bir iyileşme yaşayamadım. Bir aktara danıştığımda bana Çörekotunu tavsiye etti. Bende denemekte fayda var deyip kullandım. O gün bugündür halen kullanıyorum ve ne kalp damarlarımda yağlanma kaldı ne de tansiyon hastalığım. Diğer kullandığım ilaçları bıraktığımda doktora muayene oldum ve durumumun iyi olduğunu belirtince hiçbir ilaç almamaya başladım. Halen daha kullanıyorum” dedi. Ayrıca Çörekotundan pek çok farklı ürün elde edilerek kullanıldığı alternatif olarak krem ve şampuanın da sektörde çok tüketildiği belirtildi.
SAĞLIK
27 Ocak 2018 - 06:26
KOMŞU ÇÖREKOTUNA ÇÖREKLENDİ
SAĞLIK
27 Ocak 2018 - 06:26