• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
11:19
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Köylünün zararını açıkladılar
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Temmuz 2017 - 06:22
Güncelleme: 08 Temmuz 2017 - 10:28

Köylünün zararını açıkladılar

GÜNDEM
08 Temmuz 2017 - 06:22
Güncelleme: 08 Temmuz 2017 - 10:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Köylünün zararını açıkladılar
(ŞENER URFA) - İl Genel Meclisinin son oturumunda geçtiğimiz hafta Edirne genelinde etkili olan dolu yağışının zararları ve Bulgaristan- Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programında bölgemizi ilgilendiren projelerin araştırmaları meclise sunuldu.

Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı Mehmet Özkök tarafından hazırlanan Doğal Afetler raporu meclise sunuldu. Başkan Özkök hazırladıkları raporu şöyle açıkladı, “Geçtiğimiz hafta Edirne’nin çeşitli yerlerinde şiddetli yağışlar görülmüş ve zarar gören ekonomik kayba uğrayan vatandaşlarımız var mıdır, bu konuda ilgili müdürlükçe bir çalışma yapılmakta mıdır? diye araştırma yaptık.

Konu hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; İlimizde şiddetli rüzgarların ardından yağan dolu ve sağanak yağmur, günlük yaşamın yanı sıra çiftçiyi de olumsuz etkiledi. Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde bazı Edirne’de aniden bastıran dolu yağışıyla birlikte hava sıcaklığı 35 dereceden 20 dereceye düştü. Şiddetli rüzgâr ve sağanak yağmur Ayçiçek ve Buğday ekili yaklaşık 20 bin dönümlük alanda dolu nedeniyle zarar meydana geldi. Günlerdir kavurucu sıcakların yaşandığı, yaşamı olumsuz etkilerken, yağışlardan dolayı en büyük hasarı Lalapaşa ve Süloğlu ilçesine bağlı köylerde bulunan yaklaşık 20 bin dönümlük ekili alanlar aldı. Yüzde 40 ile yüzde 50 oranında dolu sebebiyle zarar gören yerler olduğu çiftçilerden gelen afet bildirimlerinden anlaşılmaktadır. Ayçiçeği ve Buğday tarlaları büyük oranda hasar gördü. Edirne’ye bağlı diğer ilçelerde Uzunköprü, Meriç, İpsala, Keşan ve Enez’de dolu zararına rastlanılmadı.

Lalapaşa’ya bağlı Taşlımüsellim Köyünde bulunan 10 bin dönümlük arazinin 3 bin dönümünde zarar meydana geldi. Lalapaşa Kavaklı Köyü, Süloğlu Domurcalı köyünde dolu yağışından etkilenen diğer önemli köylerdendir. Afet konusunda çalışan kurumlarımız sivil toplum örgütlerimiz bu durumlarda zarar gören vatandaşlarımız arasında çalışmalarının en kısa sürede tamamlaması gerekmektedir. Kamu Kurumlarındaki personel eksikliği ve diğer bazı sıkıntılar sivil toplum örgütlerinin ve gönüllü çalışanların desteği ile ortadan kaldırılması önem arz etmektedir. Tarımsal üretimdeki zararla ilgili olarak TARSİM Tarım Sigortaları çiftçinin iklim mağduriyetleri sebebiyle oluşacak zararları karşılayabilmeli” ifadelerine yer verdi.

İkinci rapor ise Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Özcan Soyupak tarafından meclise sunuldu. Soyupak komisyonumuzca yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde; Türkiye’de IPA programı: Edirne Kırklareli ve Bulgaristan’da Hasköy, Yambol, Burgaz idari bölgelerini kapsamaktadır. Sınır Bölgelerinde ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik işbirliğinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Programın yönetim makamı Bulgaristan Bölgesel kalkınma ve bayındırlık bakanlığı olup ülkemizde ise ulusal otorite görevini Avrupa bakanlığı yürütmektedir.

IPA-Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Program birinci çağrı teklifleri kapsamında 21 Mart 2017 tarihlerinde Sofya Bulgaristan Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığında resmi bir sözleşme imzalanmış 2.200.000 Euroluk 33 Proje onaylandı ve bunların 18 tanesi Edirne ile ilgili olup bu projeler.

1.       Edirne Belediye Liderliğinde, Nesebar belediyesi ortaklığında “ Edirne ve Nesebar’ın tarihi, kültürel ve turistik hazinelerinin tanıtılması”

2.       Yambıl belediyesi liderliğinde ve Edirne Tunca’nın iki şehri Kakava ve Hıdırellez şenlikleri

3.       Bulgaristan İçişleri Bakanlığı’na bağlı Yangın Güvenliği ve afet önleme Genel Müdürlüğü liderliğinde Edirne Belediyesi ortaklığında Orman Yangınları için operasyonel kapasitesinin arttırılması ve afet önleme çalışmalarının geliştirilmesi

4.       Macarovo Belediyesi liderliğinde ve Edirne katı atık yönetim birliği ortaklığında doğayı korumak için katı atık yönetim kapasitesinin geliştirilmesi Edirne Belediyesinin ve EDİKAB’ın Sınır Ötesi İşbirliği Programının 1. teklif çağrısından hibe almaya hak kazandığı hibe miktarı 1.901.398 Euro olmakla beraber toplam program bütçesinin yüzde 23’ünü oluşturuyor“ ifadelerine yer verdi.

 

8653366.jpg
3500157.jpg
6675848.jpg
4978850.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
TESLA DENEYİMİ HILLY HOTEL'DE
TESLA DENEYİMİ HILLY HOTEL'DE
Mano: “Kanun Çıktı, Esnaf Olarak Uygulayacağız”
Mano: “Kanun Çıktı, Esnaf Olarak Uygulayacağız”
Bayramlı Köyü'nde Tarla Yangını
Bayramlı Köyü'nde Tarla Yangını
ilan.gov.tr
Son Haberler
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
İl Başkanı Özlem Becan mı oluyor?
TESLA DENEYİMİ HILLY HOTEL'DE
TESLA DENEYİMİ HILLY HOTEL'DE
Mano: “Kanun Çıktı, Esnaf Olarak Uygulayacağız”
Mano: “Kanun Çıktı, Esnaf Olarak Uygulayacağız”
Bayramlı Köyü'nde Tarla Yangını
Bayramlı Köyü'nde Tarla Yangını
“ATMA GETİR”: ESKİ DEFTER VE KİTAPLAR HEDİYEYE DÖNÜŞECEK
“ATMA GETİR”: ESKİ DEFTER VE KİTAPLAR HEDİYEYE DÖNÜŞECEK
Eren Beyaz Edirnespor’da
Eren Beyaz Edirnespor’da

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.