Edirneli Uzman Diyetisyen Ece Tekün, “Bayramların vazgeçilmezi baklavaya yer verin ama muhakkak yanında kan şekerinizin dengelenmesi için 1 kâse yoğurt veya 1 bardak süt tüketin” diyerek uyarılarda bulundu.
“RAMAZAN SONRASI YEMEĞE YÜKLENMEK SİNDİRİM ŞİKÂYETLERİNİ ARTTIRIR”
Ramazan sonrasında yemeğe direkt olarak yüklenildiği takdirde sindirim şikâyetlerinin artacağını söyleyen Tekün, bu dönemde iftardan sonra yapılacak 1 saatlik yürüyüşün vücuda fayda sağlayacağını belirtti.
Ramazan sonrası döneme adaptasyon sağlamakla ilgili bilgiler veren Tekün şu sözlere yer verdi;“Son bir hafta fazla karbonhidrat içeren besinlerden (pide, börek vb. gibi hamur işleri) kaçınarak ramazan sonrası döneme adaptasyon sağlayabilirsiniz. Ramazan ayında iftar, ara öğün ve sahur olmak üzere 2-3 öğün tükettiniz. Ramazan sonrasında da 2 haftalık süreçte yeme alışkanlığınızı 3 öğünde tutabilirsiniz. Yemeklerinizi öğünlerde tüketirken 80/20 kuralını uygulayın. Nedir bu? Sadece %80’inimiz dolu olana kadar yemek. Yavaş yemeliyiz ve yerken doygunluk seviyemizin farkında olmalıyız. Ramazan ayında oruç tutmak vücudumuzun açlık ve doygunluk sinyallerini bilinçli olarak tanımamızı sağlamıştır. Uzun süreli açlık ve sonrasında bayram ile düzenin değişmesi, şekerli besinlerin kaçırılması, hareketin azalması ile sindirim sisteminizde değişiklikler olabilmektedir. Bunun için bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin sayısını arttırmak için eczaneden alacağınız probiyotik prebiyotik bir takviyeye ihtiyacınız olabilir.”
BAYRAMIN VAZGEÇİLMEZİ BAKLAVA
Ramazan bitiminin ardından gelen bayramda ise sabah kahvaltısı ve sonrasında yiyeceklere kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Tekün, “Bayramların vazgeçilmezi baklavaya yer verin ama muhakkak yanında kan şekerinizin dengelenmesi için 1 kâse yoğurt veya 1 bardak süt tüketin” diyerek uyarılarda bulundu.
Diyetisyen Tekün, “Bayram sabahı muhakkak güzel bir kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı yeşillikler bakımından zengin, peynir, yumurta, zeytin, esmer ekmek içeren doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı olsun. Gün içerisinde ziyaretler olabileceği için, mümkün olduğunca evde iken beslenmenize dikkat etmeye özen gösterin. Su tüketiminiz 2-2,5 litre şeklinde olsun. Mineral kayıplarımız olabileceğinden günde 1 tane maden suyu tüketebilirsiniz. Bayramların vazgeçilmezi baklavaya yer verin ama muhakkak yanında kan şekerinizin dengelenmesi için 1 kâse yoğurt veya 1 bardak süt tüketin. 1 baklava diliminin yaklaşık 300-400 kalori olduğunu göz önünde bulundurun. Öğle ve akşam yemeklerinizde porsiyon kontrolüne önem gösterin” şeklinde konuştu.
“RAMAZAN SONRASI YEMEĞE YÜKLENMEK SİNDİRİM ŞİKÂYETLERİNİ ARTTIRIR”
Ramazan sonrasında yemeğe direkt olarak yüklenildiği takdirde sindirim şikâyetlerinin artacağını söyleyen Tekün, bu dönemde iftardan sonra yapılacak 1 saatlik yürüyüşün vücuda fayda sağlayacağını belirtti.
Ramazan sonrası döneme adaptasyon sağlamakla ilgili bilgiler veren Tekün şu sözlere yer verdi;“Son bir hafta fazla karbonhidrat içeren besinlerden (pide, börek vb. gibi hamur işleri) kaçınarak ramazan sonrası döneme adaptasyon sağlayabilirsiniz. Ramazan ayında iftar, ara öğün ve sahur olmak üzere 2-3 öğün tükettiniz. Ramazan sonrasında da 2 haftalık süreçte yeme alışkanlığınızı 3 öğünde tutabilirsiniz. Yemeklerinizi öğünlerde tüketirken 80/20 kuralını uygulayın. Nedir bu? Sadece %80’inimiz dolu olana kadar yemek. Yavaş yemeliyiz ve yerken doygunluk seviyemizin farkında olmalıyız. Ramazan ayında oruç tutmak vücudumuzun açlık ve doygunluk sinyallerini bilinçli olarak tanımamızı sağlamıştır. Uzun süreli açlık ve sonrasında bayram ile düzenin değişmesi, şekerli besinlerin kaçırılması, hareketin azalması ile sindirim sisteminizde değişiklikler olabilmektedir. Bunun için bağırsaklarınızdaki iyi bakterilerin sayısını arttırmak için eczaneden alacağınız probiyotik prebiyotik bir takviyeye ihtiyacınız olabilir.”
BAYRAMIN VAZGEÇİLMEZİ BAKLAVA
Ramazan bitiminin ardından gelen bayramda ise sabah kahvaltısı ve sonrasında yiyeceklere kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Tekün, “Bayramların vazgeçilmezi baklavaya yer verin ama muhakkak yanında kan şekerinizin dengelenmesi için 1 kâse yoğurt veya 1 bardak süt tüketin” diyerek uyarılarda bulundu.
Diyetisyen Tekün, “Bayram sabahı muhakkak güzel bir kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı yeşillikler bakımından zengin, peynir, yumurta, zeytin, esmer ekmek içeren doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı olsun. Gün içerisinde ziyaretler olabileceği için, mümkün olduğunca evde iken beslenmenize dikkat etmeye özen gösterin. Su tüketiminiz 2-2,5 litre şeklinde olsun. Mineral kayıplarımız olabileceğinden günde 1 tane maden suyu tüketebilirsiniz. Bayramların vazgeçilmezi baklavaya yer verin ama muhakkak yanında kan şekerinizin dengelenmesi için 1 kâse yoğurt veya 1 bardak süt tüketin. 1 baklava diliminin yaklaşık 300-400 kalori olduğunu göz önünde bulundurun. Öğle ve akşam yemeklerinizde porsiyon kontrolüne önem gösterin” şeklinde konuştu.