Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Beslenme ve Diyetisyenlik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, üniversitede düzenlediği basın toplantısında özellikle ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara bazı tavsiyelerde bulundu.
Ramazan ayı boyunca bol tuzlu, yağlı ve çok şekerli yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini anlatan Pehlivan, bu tür yiyeceklerin tüketilmesinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağını vurguladı.
Özellikle iftar ve sahurda kavurmalı, kızartmalı çok tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini ifade eden Pehlivan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ramazan boyunca mümkünse az tuzlu ve yiyeceklerimizi iyi çiğneyerek yemeğimizi yemekte yarar var. Aynı zamanda şekeri yüksek olan hamur işleri, şerbetli tatlıları çok fazla tercih etmesek iyi olur. Sıvı tüketimi bizim için çok önemli. Gün boyunca su tüketmediğimiz için 8 – 12 su bardağı kadar farklı içecekler tercih edilmelidir. Yavaş çiğnemek çok önemli.
Genellikle oruç tutanların bir bölünün sahura kalkmadan orucunu tutmasıyla ilgili olarak Pehlivan, “Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, uykulu haller, konsantrasyon bozukları meydana gelebileceğinden dolayı bunları engellemek için sahura kalkınması gerekiyor. Çorba, etli sebze yemekleri, kuru baklagiller ve sonra salata, yoğurt, sütlü tatlılarımızla beraber yavaş yavaş yiyebileceğimiz uygun bir öğün planı orucumuzu bozabiliriz diye” ifade etti.
Sağlık açısından sigara ve nargile tüketilmesini hiç önermediklerini ifade eden Pehlivan, “Sigara tüketmek sağlığa zararlı ama birçok kullanıcıda kullanmak zorunda kalabiliyor. Sağlık açısından riskleri var. Vücudumuzdan uzun bir süre açlıktan sonra birden bire yiyecek girişiyle beraber nikotin stresine girebiliyorlar. Yemeği yedikten sonra sigara yakılması, oksijen miktarını azalması ve stres daha da yükselebiliyor. Kesinlikle iftardan hemen sonra sigara tüketilmesini önermiyoruz” diye konuştu.
Ramazan ayı boyunca bol tuzlu, yağlı ve çok şekerli yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini anlatan Pehlivan, bu tür yiyeceklerin tüketilmesinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağını vurguladı.
Özellikle iftar ve sahurda kavurmalı, kızartmalı çok tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini ifade eden Pehlivan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ramazan boyunca mümkünse az tuzlu ve yiyeceklerimizi iyi çiğneyerek yemeğimizi yemekte yarar var. Aynı zamanda şekeri yüksek olan hamur işleri, şerbetli tatlıları çok fazla tercih etmesek iyi olur. Sıvı tüketimi bizim için çok önemli. Gün boyunca su tüketmediğimiz için 8 – 12 su bardağı kadar farklı içecekler tercih edilmelidir. Yavaş çiğnemek çok önemli.
Genellikle oruç tutanların bir bölünün sahura kalkmadan orucunu tutmasıyla ilgili olarak Pehlivan, “Baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, uykulu haller, konsantrasyon bozukları meydana gelebileceğinden dolayı bunları engellemek için sahura kalkınması gerekiyor. Çorba, etli sebze yemekleri, kuru baklagiller ve sonra salata, yoğurt, sütlü tatlılarımızla beraber yavaş yavaş yiyebileceğimiz uygun bir öğün planı orucumuzu bozabiliriz diye” ifade etti.
Sağlık açısından sigara ve nargile tüketilmesini hiç önermediklerini ifade eden Pehlivan, “Sigara tüketmek sağlığa zararlı ama birçok kullanıcıda kullanmak zorunda kalabiliyor. Sağlık açısından riskleri var. Vücudumuzdan uzun bir süre açlıktan sonra birden bire yiyecek girişiyle beraber nikotin stresine girebiliyorlar. Yemeği yedikten sonra sigara yakılması, oksijen miktarını azalması ve stres daha da yükselebiliyor. Kesinlikle iftardan hemen sonra sigara tüketilmesini önermiyoruz” diye konuştu.