Edirne Belediyesine ait otoparklar Edirne Valiliği talimatıyla güvenlik önlemleri alınarak kapatılmasının ardından Edirne Valisi Yunus Sezer ve Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın açıklamalarda bulundu.
Otopark olarak kullanılan bu yerlerin kamunun ve halkın ortak kullandığı alanlar olduğuna dikkat çeken Edirne Valisi Yunus Sezer, Dolayısıyla bu alanlarda istismarın önüne geçmek için önlem amaçlı olarak kapatıldığı belirtti.
Bundan sonra Edirne Belediyesi tarafından otopark sürecinin yürütüleceğini açıklayan Edirne Belediye Başkanı Av. Filiz Gencan Akın, “Bundan sonra otoparklarımız Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından işletilecek. Buradan da vatandaşlarımıza bunu duyurusunu yapmak istiyoruz.
OTOPARKLARDA FARKLI UYGULAMALAR OLUYOR
Bugün aslında tedbir alınan yerler otopark olarak şehirde ilan edilen yerler değil. Mevzuat olarak kanunen bir yerin otopark olabilmesi için orayla ilgili olarak il trafik komisyonunda karar alınması gerektiğini belirten Vali Sezer, “Yani belediyenin teklifi üzerine bir karar alınması lazım ve buraların da ilin trafiğini rahatlatacak ve ili trafiğini kolaylaştıracak yerler olması gerekiyor. Bununla ilgili olarak geçmişe dönük baktığımız zaman otopark ilan edilmesi ile ilgili alınan herhangi bir karar yok. Hatta 2020 yılında bir teklif var orada da trafiği aksattığı için ret ediliyor. 2023 yılının Şubat ayında da bir yine aynı şekilde bir teklif var. Orada da yine aynı gerekçelerle buranın otopark olamayacağı şeklinde karar var. Fakat fiilen baktığımız zaman buralarda bir uygulama var ve bununla ilgili olarak da hem gelen misafirlerden hem de vatandaşlardan fiyat tarifesinin olmadığı, farklı farklı uygulamalar olduğu ve buradaki uygulamaların da trafiği aksattığı yönünde yoğun eleştiriler vardı” dedi.
BURASI KAMUNUN YERLERİ VE HALKIN ORTAK KULLANDIĞI ALANLAR
Aslında buradaki yapılan işler yanlış iliklenen düğmenin doğru şekilde iliklenmesi için alınan bir kararın olduğuna dikkat çeken Sezer, “Bununla ilgili olarak da belediye tarafından bize iletilen tabii burayla ilgili de yine aynı şekilde tedbir alınması noktasında talep var. O talep de yerine getirildi. Orayla ilgili bir teknik çalışma yapılarak yeniden düzenlenecek zannediyorum. Onunla ilgili de belediyenin çalışma yapması gerekiyor. Şu anda da belediye başkanımızla görüştüğüm kadarıyla da o da böyle bir çalışmanın ve hazırlığın içerisinde olduğunu söylüyor. Bu manada da bizim gayrimeşru alandaki işleri meşru alana çekmemiz lazım. Burası kamunun yerleri ve halkın ortak kullandığı alanlar. Dolayısıyla bu alanlarda istismarın önüne geçmek lazım her istismar farklı istismarı doğuruyor. Bu da asayiş problemlerine sebep oluyor. Bu alınan karar tamamen hukukidir ve burayla ilgili olarak da belediyenin trafiği şehir içi trafiği kolaylaştıracak şekilde bir uygulama yapması gerekiyor" diye ifade etti.
AKIN, OTOPARKLARI BELEDİYEMİZ İŞLETECEK
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ise; “ Gerek Edirne Valiliği, Sayın Valimiz gerek emniyet müdürümüz, gerek Edirne Belediyesi, hukukçu olarak yapması gereken nezaket gereği yerine getirilmesi gereken durumu ortaya çıkardı. Şu an itibariyle otoparkların tahliyesi gerçekleşti. Dediğim gibi uzun zamandan beri süren hukuki süreçti. Şimdi bu sürecin sonuna geldik. Bundan sonra otoparklarımız Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından işletilecek. Buradan da vatandaşlarımıza bunu duyurusunu yapmak istiyoruz. Bu da artık Edirne Belediyesi tarafından bu süreç yürütülecek. Bunun hem vatandaşlarımız için hem Edirne Belediyesi hem de trafikte doğru olduğunu, doğru olanın bu olduğunu düşünüyoruz. O yüzden böyle bir yöntem belirlendi" diye konuştu. HABER: MERT SOYLU





