Edirne’nin tek şapkacısı olan ve 7 yaşından beri bu meslekle uğraşan 64 yaşındaki Aydın Ergut, Alipaşa Çarşısı’nda 1950 yılında babası Özer Ergut’un açtığı imalathane dükkanında 57 yıldan bu yana kendi imaltını yaptığı şapkaları satışa sunarak meslekte son temsilci olarak mesleğini sürdürüyor.
Şapkacılık, Cumhuriyetle eşdeğer mesleklerden biri olarak bilinir. Şapka kanunuyla başlayan meslek son demlerini yaşıyor. Cumhuriyet kurulduktan sonra çıkarılan şapka kanunuyla fes yerine şapka takılmaya başlandı. Şapka geçmişte büyük bir meslek haline gelmişti.. Şapkacılığın Edirne’de son temsilcisi Aydın Ergut, yıllara meydan okumaya devam ediyor.
BABAM BU İŞLETMEYE BÜYÜK EMEK VERDİ
Babası Özer Ergut’un 1950 yılında Alipaşa Çarşısı’nda Kırkpınar şapka dikim evi olarak açtığı işletmeye 1976 yılında ayak basan Aydın Ergut, “Babam Özer Ergut, 2016 yılında 83 yaşında vefat etti. Babam bu işletmeye büyük emek verdi. Bu işletmenin ben son temsilcisi olarak ayakta tutmaya çalışıyorum. İnsanların zahmetli ve yapmak istemediği işlerden olan şapkacılık mesleğini yıllardan bu yana imalatını yapıyorum. Bu meslekte Edirne’de tek ben olmama rağmen şapka her kesim için önemlidir. Yaşlıların büyük bir bölümü şapka giymesine rağmen özellikle yeni nesil gençler farklı renk ve modellerde olan şapkalara rağbet gösteriyor” dedi.
MODAYA AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ
Artık yeni modellerde yapabiliyoruz. Her türlü şapkayı dikebiliyoruz. Fötr şapka haricinde diğerlini dikebiliyoruz. Fötr farklı bir sistem. Şimdilerde malzemeleri bulmaktan zorlandıklarını dile getiren Ergut, “Yapamadığımız işlerde oluyor. Şapka eskiden ihtiyaç değildi. Şuan şapkalarımızın hepsi moda ile ilgili. İhtiyaç olanların bölümü daha azaldı. Modaya bakanların bölümü daha fazlalaştı. Eskiden ihtiyaçla ilgili oluyordu. Herkes gibi bizde modaya ayak uyduruyoruz. Ayak uyduramasan bırakıp gidersin.Çünkü değişik modellerde olan şapkaları gençler seviyor. Bizde renkli ve istedikleri şekilde imalat yapıyoruz.Özellikle genç kesimin moda hastalığı var. Her meslekte olduğu gibi bizde genç kesimin ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diye konuştu.
MESLEKTE SON NOKTADAYIZ
Şapkacılık mesleğinin son dönemlerde olduğunu ifade eden Ergut, “Edirne’de tek imalat yapan benim. Böyle çalışan Trakya’da doğru dürüst kalmadı. Bir elin beş parmağını geçmez. Onlarda zaman içerisinde birkaç seneye diken kalmaz. Bu işi yapanların bir çoğu yaştan dolayı bırakıyorlar. Daha eskiden Edirne’de 20’den fazla bu işi yapan insan vardı. Şimdilere baktığımızda tek ben kaldım. Her meslekte olduğu gibi bende bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum. Gençlerin bizim gibi bu mesleklere değer verdiğini görmüyorum. Fabrikasyon sisteme geçildiği içinde alttan gelen yeni neslin kişisel olarak mesleğe yatkın olmuyorlar. Bu işi yapacak insanda yetiştiremedik. Gelip bunu yapacak kimse yok. Bende bu işi severek yapıyorum. Burası benim için önemli bir yer” dedi.
HABER: MERT SOYLU
GÜNDEM
Yayınlanma: 23 Eylül 2024 - 15:38
SON ŞAPKACI
GÜNDEM
23 Eylül 2024 - 15:38
İlginizi Çekebilir