Yapılan açıklamada, “Türkiye genelinde 2015 yılında ayçiçeği hasat edilen alan 6 milyon 851 bin 737 dekar olup, bu alandan üretilen ayçiçeği 1 milyon 680 bin 700 ton olmuştur. Edirne’de ise ayçiçeği hasat edilen alan 984 bin 61 dekar olup, üretilen ayçiçeği 226 bin 573 ton olarak kayıtlara geçmiştir. 2015 yılında Türkiye genelinde 81 ilden 56’sında ayçiçeği üretimi gerçekleşmiştir. Ayçiçeği üretimi en çok 267 bin 12 ton ile Tekirdağ'da gerçekleşmiştir. Tekirdağ'ı 226 bin 573 ton ile Edirne, 217 bin 634 ton ile Konya, 188 bin 998 ton ile Kırklareli ve 134 bin 361 ton ile Adana izlemiştir. Ayçiçeği üretilen diğer iller ise ton olarak sırasıyla Aksaray 54 bin 273, Çorum 53 bin 189, Ankara 45 bin 931, Tokat 41 bin 593, Çanakkale 40 bin 787, Samsun 39 bin 83, Denizli 36 bin 144, İstanbul 35 bin 795, Amasya 35 bin 24, Bursa 31 bin 548, Balıkesir 30 bin 609, Eskişehir 29 bin 281, Karaman 20 bin 504, Kayseri 19 bin 853, Kahramanmaraş 18 bin 852, Şanlıurfa 13 bin 421, Kırıkkale 12 bin 433, Osmaniye 11 bin 167, Kırşehir 8 bin 847, Afyon 8 bin 547, Yozgat 7 bin 879, Mersin 7 bin 276, Sakarya 6 bin 884, Bilecik 5 bin 549, İzmir 4 bin 216, Muş 3 bin 90, Erzurum 2 bin 986, Gaziantep 2 bin 226, Erzincan bin 913, Bolu bin 770, Muğla bin 573, Kütahya bin 510, Uşak bin 421, Manisa bin 405, Diyarbakır bin 289, Sivas bin 159, Kocaeli bin 46, Hatay 915, Bitlis 885, Ağrı 833, Aydın 690, Malatya 559, Nevşehir 539, Çankırı 419, Burdur 329, Bartın 328, Adıyaman 188, Antalya 185, Isparta 82, Yalova 57 ve Zonguldak 40 ton olarak sıralanmıştır.
YÜZDE 41’İNİ TRAKYA OLUŞTURDU
267 bin 12 tonu Tekirdağ’dan, 226 bin 573 tonu Edirne’den ve 188 bin 998 tonu Kırklareli’nden oluşan ayçiçeği üretimiyle Trakya Bölgesi toplam 682 bin 583 ton ayçiçeği üretimiyle Türkiye genelinde üretilen ayçiçeğinin yüzde 41’ini oluşturmuştur.
HAVSA İLK SIRADA
Edirne’de ayçiçeği üretimi ilçelere göre incelendiğinde 41 bin 601 ton üretimle Havsa ilk sırada yer aldı. Havsa’yı 41 bin 293 ton ile Uzunköprü, 41 bin 157 ton ile Keşan, 40 bin 300 ton ile Merkez, 22 bin 732 ton ile İpsala, 15 bin 983 ton ile Lalapaşa, 9 bin 884 ton ile Meriç, 7 bin 600 ton ile Süloğlu ve 6 bin 23 ton üretimle Enez takip etti.
TEKİRDAĞ TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Türkiye genelinde 2015 yılında ayçiçeği hasat edilen alan 6 milyon 851 bin 737 dekar olup, bu alandan üretilen ayçiçeği 1 milyon 680 bin 700 ton olmuştur. Tekirdağ’da ise ayçiçeği hasat edilen alan 1 milyon 284 bin 677 dekar olup, üretilen ayçiçeği 267 bin 12 ton olarak kayıtlara geçmiştir. 2015 yılında Türkiye genelinde 81 ilden 56’sında ayçiçeği üretimi gerçekleşmiştir. Ayçiçeği üretimi en çok 267 bin 12 ton ile Tekirdağ'da gerçekleşmiştir.
SÜLEYMANPAŞA İLK SIRADA
Tekirdağ’da ayçiçeği üretimi ilçelere göre incelendiğinde 58 bin 18 ton üretimle Süleymanpaşa ilk sırada yer aldı. Süleymanpaşa’yı 56 bin 929 ton ile Hayrabolu, 43 bin 34 ton ile Malkara, 26 bin 692 ton ile Muratlı, 24 bin 370 ton ile Saray, 23 bin 756 ton ile Ergene, 13 bin 379 ton ile Çorlu, 7 bin 613 ton ile Marmaraereğlisi, 6 bin 820 ton ile Kapaklı, 3 bin 434 ton ile Şarköy ve 2 bin 967 ton üretimle Çerkezköy takip etti. Süleymanpaşa ilçesi 58 bin 18 ton üretim ile ayçiçeği yetiştiren 56 ilden 51'ini tek başına geride bırakmıştır.
KIRKLARELİ TÜRKİYE DÖRDÜNCÜSÜ
Türkiye genelinde 2015 yılında ayçiçeği hasat edilen alan 6 milyon 851 bin 737 dekar olup, bu alandan üretilen ayçiçeği 1 milyon 680 bin 700 ton olmuştur. Kırklareli ise ayçiçeği hasat edilen alan 733 bin 520 dekar olup, üretilen ayçiçeği 188 bin 998 ton olarak kayıtlara geçmiştir.
LÜLEBURGAZ İLK SIRADA
Kırklareli’nde ayçiçeği üretimi ilçelere göre incelendiğinde 70 bin 829 ton üretimle Lüleburgaz ilk sırada yer aldı. Lüleburgaz’ı 42 bin 537 ton ile Babaeski, 41 bin 183 ton ile Merkez, 17 bin 449 ton ile Vize, 8 bin 901 ton ile Pınarhisar, 6 bin 69 ton ile Pehlivanköy ve
2 bin 30 ton üretimle Kofçaz takip etti. Demirköy ilçesinde ise 2015 yılında üretim gerçekleşmemiştir. Lüleburgaz ilçesi 70 bin 829 ton üretim ile ayçiçeği yetiştiren 56 ilden 51'ini tek başına geride bırakmıştır” ifadelerine yer verildi.