• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
09:39
Paramotorla kanola tarlası üzerinde uçuş yapıldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. "Türkiye'nin sağlıklı nesillere ihtiyacı var"
SAĞLIK
Yayınlanma: 07 Nisan 2017 - 08:01

"Türkiye'nin sağlıklı nesillere ihtiyacı var"

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ilköğretim çağındaki çocuklara “Böbrek Sağlığı ve Sağlıklı Beslenme”seminerinde çeşitli açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK
07 Nisan 2017 - 08:01
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
“Türkiye’nin sağlıklı nesillere ihtiyacı var”
Türk Böbrek Vakfı’nın düzenlediği ‘Böbrek Sağlığı ve Beslenme’ konulu semineri, Edirne Vali Fahri Yücel İlköğretim Okulunda gerçekleştirildi. 3 seans halinde gerçekleştirilen seminerde konuşmacı olarak Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat ile manken ve oyuncu Hasan Yalnızoğlu salonda bulunan öğrencilere ‘Böbrek Sağlığı ve Beslenme’ konusunda detaylı bilgiler verdi. Böbrek Sağlığı ve Beslenme seminerine Edirne İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yaşar Danış, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İçcan, Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Mehmet İriş ve ailesi ve okul öğrencileri katılım gösterdi.

 

ERK: “TÜRKİYE’NİN SAĞLIKLI NESİLLERE İHTİYACI VAR”

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, şeker ve tuz kullanımına dikkat edilmesi konusuna dikkat çekti.

Erk, Türkiye’de obez çocuk sayısının 1 milyon 800 bin olduğunu belirtti. Erk, Türkiye’nin sağlıklı nesillere ihtiyacı olduğunu ifade ederek; “Bir Trakya şehri olan Edirne’de sizlerle beraber olmaktan mutluluk duyuyorum. Türkiye Nüfusu 80 milyon ve bunun içinde 3 milyon vatandaşımız bilimsel verilere dayanarak obez olduğu belirlenmiş. Gelin görün ki 3 milyon obezin içinden 1 milyon 800 bin kişi sizlerin yaşında olan 18 yaşın altında insan var. Türkiye’yiçok ciddi bir tehlike bekliyor. Doğru ve yanlış beslenme hakkında sizleri iyi bir şekilde bilgilendirmemiz gerekiyor ki; sizler evlerinize gittiğinizde ailenize bazı konularda uyarılarda bulunmanız gerekiyor. Tersine eğitim dediğimiz bir eğitim şekli var. Sizler buradan alacağınız bilgileri evlerinizde anne babalarınıza anlatacaksınız. Onlarında sağlığını düşüneceksiniz. Örneğin; babanız iyi geceler öpücüğü vermek için odanıza girdi. Babanıza şunu demeniz gerekiyor; “baba kendine zarar veriyorsun. Benim odamda da yatmadan evvel sigara içersen, ben bu sigara dumanıyla sabaha kadar kalacağım. Babacığım benim yatak odama gelme” gibi. Biz bugün burada Böbrek sağlığı ve beslenme üzerine sizlere bazı konuları anlatacağız. Sizde bunları evlerinizde anne ve babalarınıza uyarılarda bulunacaksınız. Örneğin konumuz alakalı bir örnek verelim; Anneniz evde çorba veya yemek yapıyor. Anneniz yemeğe tuz koyuyor. Diyecekseniz ki “anne yemeğe aşırı tuz ekleme. Mümkünü kadar çorbayı az tuzlu yap. Her şeyde tuz var zaten” diyerek ikaz edecekseniz. Kullanılan tuz ve şeker oranını düşürmemiz lazım. Türkiye’de 6 gram yeterliyken günde, 5 yıl öncesine kadar biz 18 gram tuz tüketiyorduk. Sağlık Bakanlığı bir kampanya başlattı. Bizde büyük destek verdik. O zamanlar olan 18 gram tuz tüketimini o yıl içinde Türkiye genelinde 14 grama düşürdük. 2 milyar dolarlık tasarruf sağladık. Türkiye’de 62 bin vatandaş, böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz makinelerine bağlı yaşıyordu. Onların masrafı yılda yapılan 3 bin böbrek nakli ile beraberinde bu rakam. Bu rakamı aşağılara çekmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin sağlıklı nesillere ihtiyacı var.

 

 “PARA DEĞİL İNSAN KAZANACAĞIZ”

Şekerde de buna benzer bir durum var. Şekerde 50 gram yeterli. Herşeyde tuz ve şeker var. İlave tuz ve şeker yemeye gerek yok. 50 gram şeker yeterliyken 150 gram şeker tüketiyoruz. Hele hele Trakya’da unlu, tuzlu ve şekerli mamuller çok seviliyor. Bizim önceliğimiz tüketilen 150 gram şeker oranını ilk olarak 120 grama düşürmek. O zaman çok daha fazla tasarruf getireceğiz. Paradan çok insan sağlığı önemli. Para değil insan kazanacağız” dedi.

 

 “ÇOCUK OBEZİTESİNİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Erk konuşmasında çocuklara konu hakkında tavsiyelerde bulunarak; “Sizler dikkatli olacaksınız. Aşırı tuz ve şeker tüketmeyeceksiniz. Yasaklar var ama tam istediğimiz yasaklar yok. Çikolata ve gofret yok ama yerine içinde şeker olan farklı ürünler var. Onların da yasaklanması lazım esasında gazlı içecekleri de tüketmeyecekseniz. Gazlı içeceklerin içinde yüksek oranda şeker var. Onların yerine ayran veya süt içeceksiniz. Sebzeyi ve meyveyi zamanında yiyeceğiz. Siz kendinize bakmazsanız. Her sene 1 milyon 800 bin civarında olan obez çocuk sayısı yüzde 10 artış yapıyor. Bu çok kötü bir gelişme buna dur demek için buradayız. Bütün Trakya’yı geziyoruz. Elimizden geldiği kadar Trakya’yı bir rol model olarak görüyoruz. Çocuk obezitesini azaltmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

YALNIZOĞLU: “DOĞAL OLAN ÜRÜNLER TÜKETİN”

Sultan of Dance, Anadolu Ateşi ile Survivor adlı TV Programından tanınan, Hasan Yalnızoğlu öğrencilere spor ve sağlıklı beslenme hakkında bilgiler vererek; “Bu büyük bir görev. Görev aşkı bu olsa bence. Çok uzun zamandan beri sağlıklı beslenme konularında çalışmaların içinde yer alıyoruz. Diğer manken arkadaşlarımız da etkinliklerin içinde. Doğru beslenme ve spor yapmanın önemini sizlere anlatmaya çalışıyoruz. Sizin yaşlarınızdayken sokakta birdirbir, seksek, ip atlama gibi oyunları oynardık. Ben Dünyanın en iyi sporcusu değilim ancak ben de bir sporcuyum. Sokakta oynadığım oyunlar ile bu konuma geldim. Sizler eğer sokakta veya bulunduğunuz yerde basketbol, futbol ve voleybol veya jimnastik gibi sporları yapabiliyorsanız yarın öbür gün bu sporları profesyonel bir şekilde yapabilirsiniz. Sokaktaki bu oyunlar size bunu kazandıracak. Survivor da başarılı bir performans sergiledim. Bunu sağlıklı beslenmeye ve sokakta oynadığım oyunlara da borçluyum. Eski zamanda marketlerde çikolata veya gofreti kolay kolay bulamıyorduk. Bahsettiğimiz gazlı içecekleri hafta bir veya iki kez içebiliyorduk ancak eve gittiğimizde peynir, süt, yoğurt yiyip içiyorduk. Hep doğal olan ürünler tükettik. Bugün sağlıklı beslenerek evde yediğim süt, yoğurt, sebze ve meyveye borçluyum. Yediklerimi mevsiminde ve de doğal yemeye dikkat ediyorum. Bugün kolay kolay sağlık sorunları yaşamıyorum. Bağışıklık sisteminiz sağlıklı beslendiğiniz için sağlam oluyor. Eğer bu yaşlarda spor ile sağlıklı beslenmeye dikkat ederseniz. İleride hayatınız her alanında kullanacağınız ve başarılı olacağınız sonuçlar elde edeceksiniz.

 

Türk Böbrek Vakfı Projeler Koordinatörü Ayşe Onat, salonda bulunan öğrencilere video gösterimi eşliğinde Böbrek Sağlığı ve Sağlıklı Beslenme konuları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Seminer sonunda plaket ve hediye takdimi yapıldı. 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
DOKTORLARIN TEHDİT EDİLMESİ HASTANEDE PROTESTO EDİLDİ
DOKTORLARIN TEHDİT EDİLMESİ HASTANEDE PROTESTO EDİLDİ
HALK SAĞLIĞI HAFTASINDA HALK BİLGİLENDİRİLİYOR
HALK SAĞLIĞI HAFTASINDA HALK BİLGİLENDİRİLİYOR
KARA GÖLDE, KARA TABLO
KARA GÖLDE, KARA TABLO
TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ EDİRNE İL TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ EDİRNE İL TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
ilan.gov.tr
Son Haberler
Paramotorla kanola tarlası üzerinde uçuş yapıldı
Paramotorla kanola tarlası üzerinde uçuş yapıldı
40 Yaş Altına Faizsiz Konut Finansmanı Teklifi TBMM Gündeminde
40 Yaş Altına Faizsiz Konut Finansmanı Teklifi TBMM Gündeminde
Köse’den Proje Kapsamında Üretici Ziyareti
Köse’den Proje Kapsamında Üretici Ziyareti
Dechev, Sezer’i Ziyaret Etti
Dechev, Sezer’i Ziyaret Etti
Köse, Korucu Köyü’nde Üreticilerle Buluştu
Köse, Korucu Köyü’nde Üreticilerle Buluştu
Kıspet ve deri ürünlerine Bursa’da ilgi
Kıspet ve deri ürünlerine Bursa’da ilgi

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.