TBMM çıkan yasa ve öncesinde gündemde düşmeyen sokak hayvanları ile ilgili açıklama yapan Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu, Biz Kısırlaştır-Aşıla ve yerinde yaşat politikasının tüm dünyada olduğu gibi yaygınlaştırılması ve aktif olarak kullanılmasını istediklerin altını çizerek, bir dişi hayvan kısırlaştırılmaya unutulduğunda 7 yılın sonunda 32 bin 728 yavru köpek daha üremiş olduğu bilimsel açıklamayla anlatarak, yerel yönetimlere büyük görev düştüğü ifade etti.
Gündemde olan sokakta olan sokak hayvanları ile ilgili açıklamada bulunan; Trakya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Polat Türkoğlu; “ Geçmişten bu güne kadar anlattığımız tek bir şey var. Biz Kısırlaştır-Aşıla ve yerinde yaşat politikasının tüm dünyada olduğu gibi yaygınlaştırılması ve aktif olarak kullanılmasını istiyoruz.
Geçmiş dönemlerde gördük biz kısırlaştırmalara yetişemiyoruz. Maalesef yerel yönetimlerde çalışan arkadaşlarımızda söyledikleri doğrultusunda bu açıklamayı yapıyorum. Bir dişi hayvanın kısırlaştırılmadan sahada kalması ve kontrolsüz bir şekilde üremesi demek önümüzdeki yıllar içerisinde ciddi sayıda popülasyonun artması anlamına geliyor.
Bir dişi köpeğin yaşam döngüsü içerisinde kısırlaştırmayı unutur veya es geçersek 7 yılın sonunda bir hayvandan toplamda 32 bin 768 tane yavru oluşmuş oluyor. Bir köpeği kısırlaştırmadığımız takdirde 32 bin üzeri köpekle uğraşmış oluyoruz.
Burada birinci derecede mesuliyet yerel yönetimlerdedir. Yerel yönetimler yeterli barınak şartlarını yeterli veteriner hekim sayısını ve yeterli teknik personel sayısını sağlayamadıkları sürece biz kırsalda yaşayan hayvanları ve belediyelerin mücavir alanında yaşayan hayvanları kısırlaştırmayız otomatik olarak da sayı artmaya dem eder. Bu yüzden daha önceki dönemlerde söylemiştim yine söylüyorum, biz bölgemizde yapılacak olan çalışmaları destekliyor olacağız. Destek olmaya da devam edeceğiz. Yerel yönetimlerin bizden herhangi bir talepleri olursa da sonuna kadar arkalarında olduklarını beyan etmek isterim.
Trakya bölgesinde başı boş hayvandan ziyade sokağa atılan hayvanlar olarak nitelendirelim. Hiçbir hayvan kendi kendine üremiyor. Sahipli hayvanın yavruları sokağa atılarak devam ediyor. Ama bölgemizde de maalesef bu konuda problemlerimiz var. Edirne,Tekirdağ,Kırklareli ve özellikle İstanbul’da kırsallarda daha çok hisseidliyor. Bir hayvan hareketi söz konusu. Bizim arkadaşlarımız can siperhane çalışıp hayvanları kısırlaştırmaya çalışıyorlar. Sürekli dışarıdan gelen bir hareket var. Bunu da kolluk güçlerine yetkililere toplantılarımızda bunun engellenmesini fazlası ile izah etmiştik. Biz sorunun çözümün veteriner hekimlerden geçtiğini, kısırlaştırarak yerinde yaşatarak sahip çıkarak kendi nosyonumuzu tamamlayacağımızı düşünüyoruz.”HABER: SEVDA GÜZEY
GÜNDEM
Yayınlanma: 31 Temmuz 2024 - 15:49
Türkoğlu ; Biz 'Kısırlaştır-Aşıla-Yerinde' yaşatılmasını istiyoruz
GÜNDEM
31 Temmuz 2024 - 15:49
İlginizi Çekebilir