Edirne İl Genel Meclisi Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleşti. Mecliste en önemli konulardan biriyse tarımdaki yaş ortalaması. Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, Uzunköprü ilçesinde tarımla ilgilenen yaş ortalamasını meydana çıkararak, Uzunköprü’de araziler şirketlerin eline geçtiğini belirtti.
Üstün, “. Tarım arazisine sahip en büyük ilçe konumunda Uzunköprü ilçesidir. Tarım yapan kişiler çok azalıyor. Uzunköprü ilçesinde 21-30 arasında 124 çitçi, bulunuyor. 60 yaş üzerinde 2 bin 713 çiftçinin yaş ortalaması 59’dur. Uzunköprü ilçesi ve köylerinde bulunan arazilerin büyük çoğunluğu şirketlerin eline geçmiştir. Uzunköprü’de 11 şirket bulunuyor. Kurtbey köyü önceden bir beldeydi. 65 bin dönüm arazisi ile en çok ekilen bir bölgeydi. Köyde bulunan arazilerin yüzde 65’i satıldı” dedi.
ÜSTÜN, “KURTBEY KÖYÜ TOPRAKLARI YABANCILARIN ELİNE GEÇTİ”
İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Üstün, “Uzunköprü ilçesinde 601 bin 330 dekar ekilebilir arazi vardı. 750 bin dönümü ekilebilen alan var. Tarım arazisine sahip en büyük ilçe konumunda Uzunköprü ilçesidir. Tarım yapan kişiler çok azalıyor. Bizim acilen sulu tarıma geçmeliyiz. Trakya’nın en büyük tarım yapılan Uzunköprü ilçesinde 21-30 arasında 124 çitçi, bulunuyor. 60 yaş üzerinde 2 bin 713 çiftçinin yaş ortalaması 59’dur. Uzunköprü ilçesi ve köylerinde bulunan arazilerin büyük çoğunluğu şirketlerin eline geçmiştir. Uzunköprü’de 11 şirket bulunuyor. Teşke gençlerimizi tarıma teşvik edebilsek ama kuraklıktan büyük sıkıntılar var. Kurtbey köyü önceden bir beldeydi. 65 bin dönüm arazisi ile en çok ekilen bir bölgeydi. Köyde bulunan arazilerin yüzde 65’i satıldı” dedi.
GEÇMİŞ, “İCRADAN TOPRAK TOPLUYORLAR”
İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Trakya’nın hemen hemen bütün toprakları Ankara ve İstanbul bağlantılı büyük şirketlere satıldı. Şirketlerin büyük kısmı tarıma dayalı iş yapıyor yada belli bir kısmını boş bırakıyor. Toplulaştırmadan dolayı parsellerini büyütüyorlar. İcradan satılan tarlalara bu kadar yüksek fiyat verdiklerini de şimdi anladık. Büyük parseller de iş adamları ve sanayicilerin eline geçti. Köylerde 9’dan sonra gittiğimiz zaman insan bulamıyoruz. Tarım, petrolden önce öneme sahip bir ürün. Daha önce tarımda kendi kendimize yeten 7 ülkeden biriydik. Tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldik. Tarım ürünlerinde ithal ve ithalat arasında korkunç derecede fark var. Kendi çiftçimizin ithal edeceği kadar topraklarımı var ama köylülerin toprakları atıl durumda duruyor.Hiç ithal etmeden biz bunları ekebiliriz.Avrupa’nın en verimli toprakları bizde”diye ifade etti.
“ÇİFTÇİ NE KADARA SATACAĞINI ÖNCEDEN BİLMELİ”
İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Ahmet Sarıgül, “60 yaş ve üzerinde 2 bin 713 kişinin bir yerde tarım yaptığını düşündüğümüzde sağlık sebebiyle v.s işi bırakacağını düşündüğümüzde tarımın hali ortadır” dedi.
İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Önder Cin, “Çiftçilikte yaş ortalamasının yükselmesinde biz çiftçimizin önünü görecek bir yol haritası çizemedik. Bir ürünü bir yıl ektiğinde maliyeti kaç paraya satacağını göremedik” diye ifade etti.
SUİÇMEZ, “MAKARNA İTHALATINDA İTALYA’YI GEÇMİŞ DURUMDAYIZ”
İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Suiçmez, “Türkiye tarımda ithal eden bir ülke, her ithalatımız var ama genel anlamda tarım sektöründe ithalat ve ihracat girdilerine baktığımda günün sonunda Türkiye'ye geçtiğimiz yılda bunun bakabilirsiniz. Şimdi bugün bizim Türkiye'de ürettiğimiz buğday 20 bin ya da 21 bin ton civarında bizim ülkemize yeterli buğday ihtiyacımız 15 bin ton civarında ama Türkiye'de kendi üretiminden, haricinde yılda 3,5 ton da buğday giriyor. İthal ediyorsun ama şunu söylemeden geçmemiz lazım. Türkiye bugün makarna üretiminde İtalya'yı geçmiş durumda.Un ihracatında dünya birincisi yani burada geliyor” dedi.
HABER: MERT SOYLU





