Bugün

ÇANAKKALE ZAFERİ KAHRAMANLARIMIZ ANILDI

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108’inci yıl dönümü, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği ve Halk Eğitim Merkezi’nde törenlerle kutlandı.

20 Mart 2023 - 00:57

Asker Hastanesi’nde düzenlen çelenk sunumu saygı duruşu ardından 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı ve istiklal marşı  okunması ile tören başladı. Törende Vali Vekili Sıdkı Zehin günün anısına şeref defterini imzaladı. İl Müftüsü tarafından şehitlerimiz için dualar okunup şehitlerin anısına karanfil bırakıldı.

 

Törene, Edirne Vali Vekili Sıdkı Zehin’in yanı sıra CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Milletvekili Orhan Çakırlar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Cihanoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Eşref Çağdaş Bal, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Çiftçi, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, gaziler ve şehit aileleri katıldı.

Asker Hastanesi Şehitliğinin ardından düzenlenen törenden sonra Halk Eğitim Merkezi’n de Emel – Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen törende Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştiren Maliye Üsteğmen Adem Topal, şunları kaydetti; “108 yıl önce bugün 18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğinin Tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gün. Bu tarihin Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 4 bin 768 numaralı kanun ile 2002 yılından itibaren aziz vatanları için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitleri anmak maksadıyla aynı zamanda şehitler günü olarak kabul edildi. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şahadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zaferin İstiklal Harbine ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre oldu. 18 Mart 1915 Amiral ve Robeck komutasındaki itiraf devletleri donanması, Çanakkale Boğazı'nı geçmek için büyük bir taarruz başlattı. Ancak bir süre sonra müttefik donanmasının üst sıralası, Nusrat Mayın Gemisi tarafından boğaza döşenen mayınlara çarparak ve tabyalardan yapılan top atışlarıyla battı. Üçü de ağır hasar görmüştü. Ayrıca iki muharip ve yedi mayın tarama gemisi de batırılmıştı. Donanmanın sekiz yüz kişilik asker kaybı da eklendiğinde donanmanın savaş gücünün üçte bir oranında yitirildiği anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında panikleyen itiraf devletleri donanması, boğazı terk etti. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı'nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itiraf devletleri,25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası'na çıkarak çıkarma yaparak boğazı geçmeyi denemiş Ancak Çanakkale Savaşları'nda askeri bir daha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal'in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde bütün görkemiyle yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşının vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden birisi oldu. Çanakkale Zaferi biricik evlatlarına şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye Cefakar anaların ve analarının elini öperek hakkını helal et. Ey şefkatli ana. Canım feda olsun kutsal vatana diyen, yiğit ve kahraman Mehmetçik'in, tarih sahnesine çıkan ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır"

İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından merkez ilçe, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen “18 Mart Şehitleri Anma Günü” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü Programı, Emel-Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetici, öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan, ‘Cumhuriyet’in Ön Sözü: Çanakkale‘ adlı gösterinin sahnelenmesinin ardından sona erdi.