ÇİFTÇİDE KURAKLIK ENDİŞESİ: BUĞDAY FİLİZLERİ ÇİMEN BOYUNDA KALDI

Son 90 yılın en sıcak ve kurak dönemini yaşayan Edirne’de, çiftçinin gözü yağmur bulutlarında. Buğday filizlerinin çimen boyunda kaldığı Edirne’de çiftçiler, yağışların gerçekleşmemesinden endişe ediyor.

08 Mart 2023 - 07:48

Buğday üretiminde Türkiye’de dördüncü sırada yer alan ve Türkiye’nin önemli buğday üretim alanlarından biri olan Edirne’de, yağışların mevsim normallerinin çok altında olması nedeniyle çiftçilerde kuraklık endişesi başladı. Yağışların yetersizliği buğday ekili arazilerde tohumların çimlenmesinin engellerken,  yüksek verim beklentisi de düştü. Nehirlerin ve barajların da kuruma noktasına geldiği Edirne’de, çiftçilerin gözü yağmur bulutlarında. Tek umutlarının mart ve nisan aylarında beklenen yağışlar olduğunu söyleyen çiftçiler, yağışlar gerçekleşmezse kullandıkları gübrenin buğdaya bir faydası olmayacağını belirtti.

Son 90 yılın en sıcak ve kurak Şubat ayını geçirdik

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, “Son 90 yılın en sıcak ve kurak Şubat ayını geçirdik. Buğdayda şu an azotlu gübrenin kullanıldığı bir dönemdeyiz. Yeterli yağış düşmezse kullanılan gübrenin buğdaya bir faydası olmayacak ve buğdayın gelişimine bir katkı sunmayacak.” açıklamasında bulundu.

Çiftçi kara kara düşünüyor

Çiftçinin kara kara düşündüğünü söyleyen Edirneli çiftçi Mümin Büyükköşkdere de, “Çiftçi kara kara düşünüyor. Yağmur yağacak diye çiftçi gübre attı ama yağış olmayınca öyle kaldı. Gözlerimiz yağmur bulutlarında kuraklık yaşanıyor.” dedi.HABER:ŞENER URFA