Bugün

DOĞAYA DÜŞMAN OLURSANIZ ALIP GÖTÜRÜR

Edirne’nin Musabeyli Köyü’ndeki meraya TOKİ yapılacağının belirtilmesinin ardından sivil toplum kuruluşları,köylülerden sonra Edirne Cumhuriyet Halk Partisi’de ses yükseltti.

17 Mart 2023 - 09:22
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
59 ruhsatsız tabanca ele geçirildi
59 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

CHP Edirne İl Başkanı Samet Kahraman ve Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu il binasında basın açıklamasında mera konusunda ve Saroz Korfezi’nde bulunan FSRU tesisleriyle ilgili konuştular.

Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Konut bolluğu olsun. Biz de istiyoruz. Ama hayvanların hayvanlara tahsis edilmiş. Allah tarafından tahsis edilmiş olan bir yerin kullar tarafından bu şekilde heba edilmesine karşıyız. Bunu peşini bırakmayacağız” dedi.

KAHRAMAN, İMAR AFLARI SORGUSUZ BİR ŞEKİLDE YAPILDI

Yaşamış olduğumuz bu büyük deprem felaketinin ardından aynı bölgede sel felaketi yaşandığını ifade eden Kahraman, “Ülkemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Burada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Umarım bu kara bulutlar ülkemizin üzerinden kısa sürede dağılır. Biliyorsunuz son günlerde de ciddi anlamda Edirne'nin gündemi yoğun. Bu arada aynı şekilde yaşadığımız sel felaketi, deprem felaketi geçmişe baktığımız zaman bunların aslında bir önceliği de var. Yani biz bunlara önlem almadık. Yani imar afları sorgusuz sualsiz ve hiçbir şekilde denetim olmadan yapıldı. Bugün geldiğimiz noktada baktığımızda onların sonuçlarını yaşıyoruz maalesef. Şimdi aynı şekilde dere yapraklarında imara açılmasıyla meraların imara açılmasıyla aynı şeyleri yine yaşıyoruz ve doğa bunları hiçbir şekilde affetmiyor maalesef. Şimdi biz bu önlemleri almamız lazım. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Edirne'de kim taş üstüne taş koyarsa onun yanındayız. Her türlü destekçisiyiz” diye ifade etti.

NEDEN MERA ALANI

Hayvancılığı destekleyeceğimiz yerde, köylüyü destekleyeceğimiz yerde onların maalesef mera alanlarına başka projelerle o alanları kısıtlamış olduğunu ifade eden Kahraman, “Fakat son günlerde bilindiği üzere toplu konut dairesinin bir projesi var. Tabii bu Türkiye çapında bir proje.Kesinlikle bunlara karşı değiliz. Yapılmasında vatandaşlarımıza fayda var. Onların yanındayız. Ama bunların yerlerinin tespitinde çok samimiyet olması gerekiyor. Bugün baktığımızda bu tarz yerlerin yapımında ilk akla gelen yerler meralar. Bugün bölgemizde olduğu kadar Türkiye’de hayvancılık bitmek üzere.. Edirne hiçbir yer kalmadı da meraya mı?yapmak istiyoruz. Bunu bir kere herkesin düşünmesi lazım. Daha önce buradaki alanın yanında motokros yarışları yapıldı. Burada da biz endişelerimizi söylemiştik. Şimdiyse baktığımız ne kadar haklı olduğumuz da ortaya çıkıyor. Orada motokros pisti atıl bir şekilde duruyor. Hayvancılığı desteklememiz gereken yere binaları dikeceğiz. Daha vasıfsız yerlerde yapmamız gerekirken bu işleri maalesef ilk akla gelen meralarımız oluyor. Buna karar alacaklara sesleniyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun. Meralara hep beraber sahip çıkalım” dedi.

GAYTANCIOĞLU, MERA ALANINA YAPILACAK TOKİ’YE KARŞIYIZ

Musabeyli  merasına  yapılacak TOKİ konutlarına karşıyız. TOKİ konutlarına karşı değiliz. Musabeyli korusuna yapılmasına karşı olduklarını ifade eden Gaytancıoğlu, “Yer bulunsun vatandaş ucuza, ev bulsun, kira fiyatlarının artmasını biz de istemiyoruz.Konut bolluğu olsun. Biz de istiyoruz. Ama hayvanların hayvanlara tahsis edilmiş. Allah tarafından tahsis edilmiş olan bir yerin kullar tarafından bu şekilde heba edilmesine karşıyız. Bunu peşini bırakmayacağız. Türkiye'de liyakat esas olacak. Bir kamu kurumu görevlisi karşı çıktığı için sürülmeyecek.Teknik bilgisi dahilinde eğer karşı çıkıyorsa görüşünü açıkça söyleyecek. Siyaset, bürokrasiye emir veremez .Ne olursa olsun Hayvan varlığı azalmış. Yarın Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı gelir de bir proje açıklarız. Adına da köye dönüş projesi deriz. Bir üreticiyi genç bir arkadaş. Çünkü sigorta primini de devlet ödeyeceği için kadınların da emekli olana kadar.Keşan'dan Edirne'ye hayvan sevkiyatı yasak. Mardin'den Urfa'ya yasak. Ankara'dan Konya'ya yasak.Hayvan pazarları kapalı ama İtalya’ya  serbest. Bu ne biçim iş? Yani artık bu ciddiyeti hatırlata hatırlata biz dilimizde tüy bitti.Bu mantıkla et fiyatları düşmez. Meralara saldırmakla, et fiyatları düşmez.Süt hayvanlarını kestirmekle et fiyatları düşmez. Üretim artarsa, çiftçi desteklenirse, ürün bollaşırsa fiyatlar düşer. Halkın alım gücü artarsa talep artar. Fiyatlar bu şekilde düşer. AKP iktidara geldiğinde Türkiye'nin mera varlığı 20 milyon hektardı.Şu an 10 milyon hektar” diye konuştu.

SAROZ FSRU LİMANI GANOS FAYI ÜZERİNDE YER ALIYOR

Başka ülkelerin gazını pazarlamak için doğa katledildi. 10 bin ağaç kesildiğini dile getiren Gaytancıoğlu,” Başka bir doğa olayı Saroz'da yaşanıyor. Saros Körfezi'ne biliyorsunuz karşı çıkmamıza rağmen sade biz karşı çıkmıyoruz. Bilim adamları karşı çıkıyor. Mahkeme karşı çıkıyor. ÇED sürecinde karşı çıkılıyor. Diyorlar ki yani mahkeme toplanıyor. Bilirkişi raporlarını ver. Bütün raporlar aleyhte. Bir de Ganos Fayı geçiyor. Tam da onun üzerine FSRU tesisini  yaptılar. Enerjiye karşı değiliz. Doğal gaza karşı değiliz. Başka ülkelerden de alınmaz buna karşı değiliz. Cumhuriyet Halk Partisi çok iddialı. Güneş enerjisiyle biz bütün enerjimizi sağlayacağız arkadaşlar. Ama Bu tesisin yapılma yerinin yanlış olduğuna defalarca karşı çıktık. Yapmayın, yapmayın. Başka bir yere yapın. Bilim adamlarının uygun gördüğü bir yere yapın. Teknik kurulun uygun gördüğü bir yere yapın. Fay hattı var. Yapmayın çok tehlikeli. Doğa ile oyun olmaz.Enez  Sütçüler Köyü'nde bentonit tesisi. Halk karşı çıktı. Zorla getiriyorlar 11 Nisan'da Ankara'da toplantı yapılacak. Biz orada sonuna kadar buna ret kararımızı orada da halkımızı zaten reddetmişti. Bunu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Doğa ile dost olmak lazım.Doğayla kar mücadele edilmez. Doğayla dostluk içerisinde kalınır” dedi.

HABER: MERT SOYLU