KÖY HALKININ MERA ENDİŞESİ, "HAYVANLARIMIZI NEREDE OTLATACAĞIZ"

Edirne’nin Musabeyli Köyü’ndeki meraya TOKİ yapılacağının belirtilmesinin ardından bir araya gelen köylüler endişelerini dile getirdi. Köy halkı, “Yem çok pahalı, hayvanlarımızı nerede otlatacağız. Herkes et, süt pahalı diyor ama bunun hesabını yapsınlar.” dedi.

16 Mart 2023 - 08:57
Güncelleme: 16 Mart 2023 - 08:59

Musabeyli Köyü Muhtarı Kamil Ekici ve köylülerin katılımıyla Edirne Kent Konseyi’nde düzenlenen basın açıklamasında endişelerini ve tepkilerini dile getirdi. Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, “ Edirne’miz kamuoyunu yakından ilgilendiren ve bir süredir sizlerin de bildiği, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinasyonunda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca; tüm Türkiye genelinde yürütülen “Sosyal Konut, İlk Evim Arsa ve İlk İşyerim Projesinde” kullanılmak üzere İlimizde de Merkez İlçe Musabeyli Köyünde 102 ada 350 parsel, 103 ada 179 parsel, 112 ada 34 parsel numaralı mera vasıflı taşınmazlarda vasıf değişikliğinin yapılması için bir yazı ile Edirne İl Özel İdaresine müracat yapılmıştır” dedi.

 

HAYVANSAL ÜRETİMİN YAYGIN OLDUĞU BİR KÖY

Musabeyli köyümüz; Edirne İlimize 12 km uzaklıkta, geçimini bitkisel üretim ve hayvancılık ile sağlayan ve yaklaşık 145 çiftçi ailesinin oturduğu bir köy olduğunu ifade eden Çolak, “ Ayrıca 600‘e yakın büyükbaş ve 2000 civarında da küçükbaş hayvanın bulunduğu, hayvansal üretimin yaygın olarak yapıldığı bir köyümüzdür. TOKİ’nin yukarıda bahsedilen proje kapsamında bu köyümüzde mera vasıflı 3 parselde yaklaşık 1107000 m2 alanda rezerv arsa oluşturmak amacıyla girişimde bulunması, ne bizler Kent Konseyini oluşturan bileşenler olarak, ne de Musabeyli Köylüleri olarak kabul edilemez.

 

Bu köyümüzün, yaptığımız görüşmelerden ve Muhtarımızdan aldığımız bilgilere göre yaklaşık 2700 dekar merasının 1110 dekarında vasıf değişikliği ile arsa üretilerek yapılaşmaya açılacağı anlaşılmaktadır. Bu kadar mera alanın arsa olarak kullanılması ile Köylülerimizin de ifade ettiklerine göre köyümüzde hayvancılık tamamen bitecek ve köyün etrafı beton yığınları ile dolacaktır. Bu olay kabul edilemez ve meralarımız sadece hayvancılık yapılması için kullanılan birer otlakıyedir. Mera olarak kalmalıdır. Tarım alanları ve meralarımız beton yığınlarına dönüşmesin” diye ifade etti.

 

KÖYLÜLERİN YANINDAYIZ

Bizler, Edirne Kent Konseyi bileşenleri olarak geçimini tarım ve özellikle hayvancılık ile sağlayan Musabeyli köylülerimizin yanındayız diye ifade eden Çolak, “Meralarının vasıf değişikliği yapılarak arsaya dönüştürülmesine karşıyız. Meralarımız köylülerimizindir ve köylülerimizin kalacaktır. Meralarımız sadece köylülerimizin hayvanları için yaşam alanları değil, aynı zamanda arıların, böceklerin, tavşanların v.b yaban hayatında yaşam alanlarıdır. Bunun için de meralarımız ve ormanlarımız yapılaşmaya açılmamalı, amacı dışında da kullanılmamalı ve mera olarak kalmalıdır” diye konuştu.

 

KÖYLÜ OLARAK MERALARIMIZA DOKUNULMASINA KARŞIYIZ

Musabeyli Köy Muhtarı Kamil Ekici, “Musabeyli köyümüz 62 sene mera davası ile mücadele ettik. Avukatlara verdiğimiz paralarla Musabeyli Köyüne şehir kurardık. Mera bizim olmazsa olmazımızdır. Biz var gücümüzle karşı olduklarını” ifade etti.

 

Köylü Fatma Ekici, “Benim 200 tane koyunum, kuzum var. Ben bunları nerede otlatırım. Bu hayvanlar nereye gidecek. Yem çok pahalı. Bir günde on çuval yem veriyorum. Herkes et, süt pahalı diyor ama bunun hesabını yapsınlar. Hepimiz çiftçilikle uğraşıyoruz. Köylü olarak meralarımızın dokunulmasına karşıyız” dedi.

 

Edirne Çevre Koruma Derneği Başkanı Ayten Eren ise, “En önemli bitkilerin yetiştiği yerlerdir. Yeni bir mera oluşması binlerce yıl sürüyor. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bunlardan haberi yok mudur ki, meraları taş ocaklarına veriyor. Meralarımız kaç tanesi gitti. Büyük bir iklim krizi geliyor. Bunu hissediyoruz. Biz artık biliyoruz. Artık kuraklık var” dedi.

HABER: MERT SOYLU