SÜT SANAYİCİSİ SÜT HAYVANCILIĞINA DARBE VURUYOR

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile geçerli olan soğuk sütün litre fiyatının 11 lira olarak açıklanmasının yarattığı memnuniyetin sevincini yaşayamadan fiyatın 1 lira geri çekilmesi nedeniyle süt sanayicine ateş püskürttü.

22 Şubat 2023 - 07:21

SÜTUB Başkanı Mutafa Suiçmez, “Bu sanayiciler sesimizi duysunlar. Bu yaptığınız işler Türkiye hayvancılığına vurulan çok büyük bir darbe olacak. Hadi bakalım onlarda marketlerde peynir,yoğurda süt ürünlerinde indirim yapsınlar da göreyim”  dedi.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Hakikaten ülkemiz çok zor dönemden geçiyor. Ama bir taraftan da takdir edersiniz ki hayat devam ediyor Ülkemizde yaşanan bu felaketleri yine biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak her kesimden hep beraber ayağa kaldıracağız ülkemizi. Hayat devam ediyor, üretmek zorunda olduklarını ifade eden Suiçmez, “Bir taraftan içimiz yanıyor ama bir taraftan da üretime devam ediyoruz. Maalesef süt sanayicileri Şubat ayıyla ilgili bizim 1 lira fiyatı geri çektiler. Bu sanayiciler sesimizi duysunlar bizim. Bakın sesimizi duyun diyorum ben onlara. Yoksa bu yaptığınız işler Türkiye hayvancılığına vurulan çok büyük bir darbe olacak.

Hayvancılığına verilen zararı uzun yıllar telafi edemeyeceğiz. Bakın biz üretim yapmak istiyoruz. Üretim yapılması lazım. Ülkemizi biz seviyoruz. Ülkemizi ayağa kaldırmak zorundayız. Biz sorumluluğumuzu da biliyoruz. Ey sanayici  Ocak ayında 11 lira yaptığında fiyatı yoğurda, peynire, süte hepsine markette zam yaptılar. Bunu biz biliyoruz. Şubat ayında 1 lirayı geri aldılar. 10 lira ödeyeceğiz dediler. Bize verilen zamda kendiniz yaptığınız zammı lütfen geri alın. Haddi peynirde 10 lira fiyat indirin. Diğer süt ürünlerinde fiyat indirsinler. Yem sanayicisine sesleniyorum. Yem sanayicisi Ocak ayında daha süte geldi, hemen 20-25 lira zam yaptılar. Döviz kurları aynı seviyede devam ediyor. Bu zammı neden yaptınız. Yemi düşürseniz. Bir ay önceki yem fiyatlarına geri gelelim.” dedi.

NE OLDU DA FİYAT ÇEKTİNİZ

Sanayicilere sesleniyorum. Sorumlu kimse. Bizim sesimizi duyun. Hayvancıların sesini duyulması gerektiğini ifade eden Suiçmez, “ Fiyat dengesizliğinden dolayı  geçtiğimiz yıl içerisinde çok ciddi anlamda anaç hayvan kesildi. Ne oldu da bir lira fiyat geri çektiniz. Biri bana izah etsin. Hadi bakalım süt sanayicisi. Bizden aldığı bir lirayı ülkemize yardım yapalım. Anamızın hak sütü gibi helal olsun. Bize vermediğiniz bir lirayı kesin bizden oraya bağışlayın. Yem sanayicileri bakın orada yeme ihtiyaç var. Bize koyduğunuz 20 -25 lira geri almadığınız zammı o farkı verin. Biz buna razıyız. Bir litre sütün maliyeti 9 lira 75 kuruş olduğu zamanlarda 10  liraya süt alacaksın.Ya yazıktır. Bu insanlar bu hayvanları kesime gönderir. Şu anda et fiyatları da düzgün bir seviyeye geldi. Bu Türk hayvancılığına, Türkiye hayvancılığına geleceğimize, üretime vurulan çok büyük darbedir. Vakit gecikmeden ay daha bitmedi. Ayın bitmesine daha sekiz gün var. Burada yedi gün var. Bir hafta var. Bu sanayiciler  lütfen tekrar akıllarını başına toplasınlar. Bu fiyatı tekrar biz zam istemiyoruz. Ocak ayındaki fiyatı istiyoruz. 11 liradan ödemelerini yapsınlar. Biz bu düzenlemeleri yaparız. Yazıktır, günahtır etmeyin” ifadelerlini kullandı.

DESTEK KESİLİRSE HAYVANLAR KESİME GİDER

Bu ülkeyi yine biz ayağa kaldıracağız. Bu yaraları biz saracağız. Üreterek saracağız. Üretim olmazsa bu yaraları sarmak. Bu zor günleri geçirmek daha da zorlaşacağını dile getiren Suiçmez, “Ocak ayındaki süt fiyatı 11 liraydı.  Şu anda geçtiğimiz hafta bize de deklare edildi. Sağda solda toplantılar yapılmış. 10 liraya indirdiler. Bu fiyatı indirenlerin hepsi sanayici. Sanayiciler ortak ne konsey toplandı, ne kimse toplandı bunlar. Birkaç yerde sağda solda toplantı yaptılar. Birliklere kooperatiflere dediler ki şunu dediler Şubat ayında 10  lira. Niye öyle bir şey yapıyorlarmış? Bilsem size açıklama yapacağım zaten. Ben de diyorum ki onlara

Ya 11 lira yaptığınızda 1  Ocak'tan itibaren ocak ayının üstüne 11  lira. Yarın  bugün ödemeye başladık süt paralarını. Peynire, yoğurda, tereyağına ne aklınıza gelebilecek her şeye bunlar zam yaptı. Marketlerde görüyorsunuz. Ben de diyorum ki ya ne oldu da indirdiniz yani bunu? İndirdiniz tamam. indir markettekileri. Hadi yarın gidin. Bu insanımızın yemeğe içmeye ihtiyacı var

Bu köylü çiftçi üretecek. Ama bunun alın terinden çalma. Ey sanayici. Bu 11 lira bizimdi. Neden bu çalma denir yani? Ben buna başka bir şey diyemiyorum. Bizim sesimizi duyun diyorum. Sanayici. Bak hayvancılığı çok kötü yapacaklar. Sütü bulamayacaklar. Bu insanlar kestirecek bakmaz. Bakmaz yani” dedi.

HABER: MERT SOYLU