YAĞ FİYATLARI DÖVİZİN SEYRİNE BAĞLI

Basın mensupları ile toplantı yapan Soyyiğit Grup Yönetim Kurulu Başkanı Temel Soyyiğit, Türkiye’deki yağ krizin olup olmadığına net cevap vererek,Türkiye’de hiçbir zaman yağ krizinin yaşanmadığının altını çizerek, yağ fiyatlarının normal seyrinde olduğu ve İthalata bağlı olduğumuz için dövizin seyri önümüzdeki dönemlerde yağ fiyatlarını da etkileyecektir”dedi.

13 Mart 2023 - 00:05

Marketlerde yağ fiyatlarının istenilen seviyelere ulaştığının altını  çizen Soyyiğit, “Marketlere baktığınız zaman 200 TL üzerinde olan sıvı yağlar, şu an 135-150 TL bandında çok ciddi bir şekilde fiyatlar düştü. Ve fiyatların düşmesi tüketicinin yüzünü güldürdü. Bugün peynirin kilosu 200 TL civarlarında. Fiyatları 4-5 misli arttı ama kimse peyniri konuşmuyor herkesin gündeminde yağ var. 1 litre yağ yaklaşık 30 TL bir hafta bir aileye yetebiliyor dolayısı ile yağın şuan pahalı olmadığını düşünüyorum dedi.

 

 

Yağda hiçbir zaman kriz yaşanmadığı ve Ramazan ayı  öncesi yağ fiyatlarının market raflarında istenilen fiyatlara ulaştığını belirten Soyyiğit, “Geçen sene Rusya ve Ukrayna’nın savaşından dolayı tabiki bu iki ülke dünyanın %55 yağ ihtiyacını karşılayan ülke ondan dolayı bir kriz yaşandı ama bu kriz daha çok panik kriziydi. Türkiye yağla ilgili 1980 Demirel, Ecevit dönemini saymazsanız kara borsa dönemini ve yağ krizini Türkiye’de hiçbir zaman yaşanmadı, yaşanacağını da düşünmüyorum. Yağ ile ilgili bir sıkıntı olmadı. O dönemde bu panikten dolayı yukarıda çıkmıştı sonradan ciddi bir şekilde aşağıya düştü. Ramazan ayına çok az kaldı. Fiyatlar çok çok aşağı düştü, şuan cazip bir şekilde. Yağ ile ilgili bir sıkıntı yok bundan sonrada yaşanacağını tahmin etmiyorum ama ekonominin, dövizin ne yönde olacağını kestiremiyoruz. Şu an tamamıyla dışarıdan ithalat yapıyoruz ne yazık ki yerli üretim bitti, tüketildi. Belki Trakya nesli üzerinden konuşursam bazı çiftçi ve tüccarın depolarda beklentiden dolayı çekirdekten sakladıklarını biliyoruz. Onlar zamanında satmadılar satmadıkları için de ellerinde bu mallar kaldı, zarar ettiler. Şimdide satamıyorlar içlerinden de gelmiyor ama sonuçta tabi Ukrayna’nın son 6-7 aydan beri Ukrayna’dan vergilerinde sıfır olmasıyla beraber ciddi şekilde Türkiye’ye yağ ve yağlı tohum girdi. Onlar da fiyatları ciddi şekilde ucuzlattı.” Dedi. 

 

“PEYNİRİN KİLOSU 200 TL CİVARLARINDA,YAĞIN KİLOSU 30 LİRA CİVARI KİMSE PEYNİRA GELEN ZAMMI KONUŞMUYOR”

 

Yağ ile peynir arasında ki zam farkına dikkat çeken  Soyyiğit, “Marketlere baktığınız zaman 200 TL üzerinde olan sıvı yağlar şu an 135-150 TL bandında çok ciddi bir şekilde fiyatlar düştü. Ve fiyatların düşmesi tüketicinin yüzünü güldürdü. Bugün peynirin kilosu 200 TL civarlarında. Fiyatları 4-5 misli arttı ama kimse peyniri konuşmuyor herkesin gündeminde yağ var. 1 litre yağ yaklaşık 30 TL, bir paket sigara ise 35 TL üzerinde satışta. 1 Litre bir haftada harcanır dolayısıyla yağ pahalı değil. Zaten fiyatlar da aşağılara, olması gereken seviyelere düştü.  İthalata bağlı olduğumuz için dövizin seyri önümüzdeki dönemlerde yağ fiyatlarını da etkileyecektir. Ülkemizde de 2 milyon tonun üzerinde bir rekolte oldu. Geçmiş yıllara bakıldığında hep artarak giden bir rekolte ama burada tabi ki herkesin kazanması lazım. Çiftçinin de bir ürünü daha fazla ekmesi için memnun olması lazım. Üreticinin de memnun olması lazım.” Şeklinde açıklamalarda  bulundu. HABER:YEŞİM DRAMALI