• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
15:55
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
15:49
64 Yıllık Çınara Tebrik
14:24
İş İnsanlarından Gazetemize Ziyaret
13:46
Akalın: “Öğretmenler Arasında Hak Eşitsizliği Giderilmeli”
12:52
EYBAL’DA TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı
12:33
Trakya Markası Kariyer Günlerinde
12:22
Ciğer Kavurma Kısa Sürede Sevildi
10:46
Gençler Halı Sahada Buluştu
10:18
Kırcasalih Şehitliği Yenileniyor
10:12
Başkan Ormankıran Kariyer Günleri Etkinliğinin Konuğu
09:53
Öztrak ve Kesici Geliyor
09:49
Çeltik Üretimi Masaya Yatırıldı
09:46
Havsa'da Hıdırellez Şenliği düzenlendi
09:26
Motosikletin bariyerlere çarptığı kazada 1 kişi öldü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. VİRÜSLE MÜCADELEDE RAMAZANI SAĞLIKLI GEÇİRME ÖNERİLERİ
SAĞLIK
Yayınlanma: 21 Nisan 2020 - 13:58

VİRÜSLE MÜCADELEDE RAMAZANI SAĞLIKLI GEÇİRME ÖNERİLERİ

SAĞLIK
21 Nisan 2020 - 13:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
VİRÜSLE MÜCADELEDE RAMAZANI SAĞLIKLI GEÇİRME ÖNERİLERİ
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde ramazanı sağlıklı geçirmek için et ve sebze ağırlıklı beslenilmesi, salgının bulaşma riskine karşı iftar sofralarında kalabalık bulunulmaması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda sağlıklı beslenme, dinlendirici uyku, hijyen, egzersiz ve boş zaman aktivitelerine özen gösterilmesini istedi.  

Orucun sağlıklı insanların yerine getirmesi gereken bir ibadet olduğunu belirten Yorulmaz, "Bu ibadet öncelikle sağlığa zarar vermeyecek biçimde yerine getirilmelidir. Bu sene ramazan, çalışma biçimiyle evde kalmak zorunda bulunan yaş grupları, hastalar ve hasta olma tehlikesi taşıyan insanlarımız nedeniyle önceki yıllardan farklı özellikler taşıyor." dedi. 

Yorulmaz, kronik hastalığı bulunanların, oruç tutamayacak durumdaki vatandaşların doktorlarının tavsiyelerini eksiksiz uygulaması, oruç tutmakta ısrarcı olmaması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Salgını geçirmiş olanlar, koronavirüs testi negatif olmakla birlikte benzer şikayetleri bulunanlar, akut ya da kronik hastalığı bulunanlar, düzenli ilaç kullananlar, bağışıklığı zayıf olanlar, gebeler ve emzirenler, hekimleri aksini söylemedikçe oruç tutmamalıdır. İlaç kullanmak zorunda olanlar, mutlaka ilaçlarını hekimlerinin tavsiye ettiği biçimde, zamanında almaya özen göstermelidir."

- "Su ve mineral kaybı sağlık açısından oldukça tehlikelidir"

Sağlıklı olup oruç tutmak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken konular bulunduğuna dikkati çeken Yorulmaz, şunları kaydetti: 

"Ramazanda marketlerde ya da fırın önlerinde özellikle iftara yakın saatlerde kalabalıklar biçiminde alışverişten kaçınılmalıdır. Alışveriş mümkün olduğu kadar günün erken saatlerinde, kalabalık oluşmadan yapılmalıdır. Alışverişte taze mevsim sebze ve meyveleri, günlük süt gibi doğal besinler tercih edilmelidir. Özellikle çocuklar için hazır besinler ya da abur cubur alınmamalıdır. Sıcaklığın artışına bağlı olarak terlemeyle ya da çalışma şartlarına bağlı olarak su ve mineral kaybı sağlık açısından oldukça tehlikelidir."

Yorulmaz, iftar ve sahurda yeterli su ve sulu gıda tüketilmesi, su kaybına yol açacak egzersizden ve sıcakta durmaktan kaçınılması tavsiyelerinde bulundu.

- "Neler, nasıl tüketilmeli" 

Yorulmaz, özellikle iftarlarda hızlı ve tıka basa yemenin çok sağlıksız olacağına işaret etti.

İftara çorbayla başlanması gerektiğini anlatan Yorulmaz, şunları önerdi: 

"Etli ve sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli, hamur işi, ağır, çok yağlı, tuzlu yemeklerden ve şerbetli hamur işi tatlılardan, kolalı, gazlı içeceklerden, fabrikasyon gıda maddelerinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemeklerin yanında salata ile su, ayran ya da taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı içecekler tüketilmelidir. Yemekten sonra en doğrusu meyve olmakla birlikte, meyve ile sütlü tatlılar da tercih edilebilir."

Yorulmaz, iftardan sonra yatana kadar bir şeyler atıştırmanın, abur cubur yemenin, fazla miktarda çay, kahve gibi içecekler tüketmenin hem sindirim sistemini daha fazla yük altında bırakacağını hem de dinlendirici uykuyu zorlaştıracağını anlatarak, "İftarda ya da iftardan yatış saatine hangi besinden ne miktarda yersek yiyelim, sahurun yerini tutmayacaktır. Aksi halde aç ve susuz kalınan süre 20 saati geçecektir. Hiçbir beslenme biçimi vücudun günlük ihtiyacını 20 saat karşılamaya yetmeyecektir." diye konuştu. 

Mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, "Sahurda yemeye yine çorbayla başlandıktan sonra, sindirimi daha uzun süre devam eden et, yumurta, kuru baklagiller gibi proteinli besinlerin alınması vücudun enerji ihtiyacını daha uzun süre karşılaması açısından faydalı olacaktır. İftardan yatana kadarki sürede ve sahurda toplam 2,5 litre sıvı alınmasına özen gösterilmelidir. Bunun hiç olmazsa 2 litrelik bölümü su olarak alınmalıdır." ifadelerini kullandı. 

-  "Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat"

Ramazanda salgına karşı alınan tedbirlerin eksiksiz uygulanması gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının önemine işaret etti.

Yorulmaz, eve gelindiğinde ellerin en az 20 saniye su ve sabunla yıkanması, mutlaka evde de maske kullanılması tavsiyelerinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Yemeğe oturmadan önce ve sonra eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır. Sofrada ailece otururken de mümkün olduğunca güvenli mesafeye uymaya özen gösterilmelidir. Yenilecek sebze ve meyveler de çok iyi yıkanmış olmalıdır. Özellikle ramazanlarda bir gelenek olan, dostları, arkadaşları iftara çağırmaktan, aile bireyleri dışında, daha kalabalık iftar yemeklerinde bir arada bulunmaktan en azından bu ramazanda kaçınılmalıdır. İbadetleri evde yapmak, namaz için de komşularla, arkadaşlarla kısa süreli de olsa bir araya gelmemek gerekmektedir." 

Gündüz içilemeyen sigaranın, iftarla birlikte peş peşe içilmesinin akciğerleri koronavirüse çok daha hızla duyarlı hale getireceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Yorulmaz, "Bu durum iyileşmeyi güçleştirecek, hatta ne yazık ki ölümleri kolaylaştıracaktır. Sigara içmek, içenin yanı sıra evdeki diğer bireylere de çok ciddi zararlar verebilecektir. Ramazan ayı, sigara alışkanlığından kurtulmak için fırsat olarak değerlendirilmelidir." dedi. 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
DOKTORLARIN TEHDİT EDİLMESİ HASTANEDE PROTESTO EDİLDİ
DOKTORLARIN TEHDİT EDİLMESİ HASTANEDE PROTESTO EDİLDİ
HALK SAĞLIĞI HAFTASINDA HALK BİLGİLENDİRİLİYOR
HALK SAĞLIĞI HAFTASINDA HALK BİLGİLENDİRİLİYOR
KARA GÖLDE, KARA TABLO
KARA GÖLDE, KARA TABLO
TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ EDİRNE İL TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ EDİRNE İL TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI
ilan.gov.tr
Son Haberler
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
Şenol’a 64. Yıl Tebrikleri Devam Ediyor
64 Yıllık Çınara Tebrik
64 Yıllık Çınara Tebrik
İş İnsanlarından Gazetemize Ziyaret
İş İnsanlarından Gazetemize Ziyaret
Akalın: “Öğretmenler Arasında Hak Eşitsizliği Giderilmeli”
Akalın: “Öğretmenler Arasında Hak Eşitsizliği Giderilmeli”
EYBAL’DA TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı
EYBAL’DA TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı
YASAĞA RAĞMEN PİKNİK YAPAN KİŞİLERE CEZA KESİLDİ
YASAĞA RAĞMEN PİKNİK YAPAN KİŞİLERE CEZA KESİLDİ

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.