YAĞI ÇOK DEĞERLİ

YAĞI ÇOK DEĞERLİ

YAĞI ÇOK DEĞERLİ

YAĞI ÇOK DEĞERLİ
11 Eylül 2019 - 04:16

MERT SOYLU
Türkiye’de son günlerde kullanımı daha da popülerleşen Çörekotu ve yağı çok konuşuluyor. İçerdiği zengin mineral ve vitamin yapısı nedeniyle kanseri önlemedeki gücü ve kalp hastalıklarına kadar pek çok sağlık sorununa karşı deva olduğu söyleyen Uzmanların da kullanımını tavsiye ettiği Çörekotu ve Yağı hakkında aktarlar ve kullanan kişilere sorular yönelttik.
YUNAN VE BULGAR TERCİH EDİYOR
Çörekotu ve Yağının tüketimi hakkında Yunanistan ve Bulgaristan gelen müşterilerin çok fazla sayıda olduğunu belirten Aktar Gökhan Baraz,”Çörekotu ve yağı kullanımı popülerdi ancak son günlerde daha da popülerleşti. Çörekotu ve yağının satışları o kadar arttı ki bazı günlerde geldiği gibi tükendiği de oluyor. Şeker ve Tansiyon hastaları başta olmak üzere pek çok müşterimiz Çörekotu ve yağının kullanımından sonra hastalıklarında hafifleme ve hatta iyileştiklerini de söylüyorlar. “Kur-an’ı Kerim’de hadisi de var. Ölümden hariç her şeye deva diye. Özellikle Yunanistan’dan ve Bulgaristan’dan gelen müşteriler özel sipariş veriyor. Yeni başlayanlar, 2 hafta boyunca günlük 3 kez bir çay kaşığı; sonrasında günde 1 veya 2 kez 1 çay kaşığı olarak öneriliyor. Ayrıca kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir. Kalp sağlığını koruması, kanseri önlemedeki gücü, cinsel güce etkisi, damar tıkanıklığına ve sinüzite iyi gelmesi gibi birçok faydası bulunan çörek otu yağı, faydaları ile alternatif tıp tutkunlarının iştahını kabartıyor. İlaç kullanmayı sevmeyen bireyler için Çörekotu ve yağı adeta bir şifa kaynağı” ifadelerini kullandı.
MİNERAL VE VİTAMİN KAYNAĞI
Baraz, Çörekotu ve yağının kullanımı hakkında bilgi verdi. Mineral ve vitamin deposu olarak adlandırılan Çöreotu ve yağı hakkında nasıl kullanılması gerektiğine de; “Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır. Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları hakkında hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir. Çörek otunu bu kadar değerli kılan şey, tabii ki içerdiği vitamin ve minerallerdir. İnsan sağlığına şaşırtıcı şekilde sağladığı katkı ve hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılan çok zengin ve güçlü vitamin ve mineraller; Vitamin olarak A, H, C, B1, B2 ve B6 içerir. Mineral olarak ise; selenyum, çinko, magnezyum içeren çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol türevidir. Aktif madde olarak thymoquinon, uçucu olmayan yağlar ve nigellon içeren çörek otu bunların yanı sıra, palmitik asit, linoelik asit, oleic asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ,magnezyum, bakır, fosfor ve selenyum, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içerir. Thymoquinone, çörek otunun önemli bir bileşeni olarak,  birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Bronşit, alerji, artrite, astım, romatizma gibi hastalıkların şiddetini azaltıcı, kan şekeri düşürücü ve ürik asit azaltıcı etki sağlar. Çörek otunda ortalama yüzde 38 karbonhidrat, yüzde 35 çeşitli yağlar, yüzde 21 albümin bulunmaktadır. Geriye kalan yüzde 6’lık kısım ise, birbirinden farklı yüze yakın maddeden oluşur” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
COŞKU TAVAN YAPTI
COŞKU TAVAN YAPTI
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK