• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
17:47
Tarihi külliyede eskiz sergisi açıldı
17:00
Eczacılık her geçen zora giriyor
16:37
Tokluoğlu'ndan Bahçeli'ye ziyaret
16:05
BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
15:16
TARLADA TOP MERMİSİ BULUNDU
15:13
Annelerimiz, en büyük değerlerimizdir
15:07
İBA’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI
14:33
Öğrencilerden hastaneye tekstil desteği
14:25
‘Hepimiz İmamoğlu’yuz’
13:45
Kakava’nın ritüelini öldürmeyelim
13:39
Camilerde mevlit okutuldu
13:16
Yağlı güreş paneli düzenlenecek
13:13
Yeşilay bağımlılıkla mücadelede dünyaya öncü oluyor
13:10
EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN KADINLARA İLK YARDIM SEMİNERİ
13:08
EDİRNE BELEDİYESİ’NDE GÖREV DEĞİŞİMİ
11:50
ÇİÇEKÇİLERDE ANNELER GÜNÜ MESAİSİ
10:53
Yeşilay Genel Başkanı Dinç’ten Vali Sezer’e ziyaret
10:14
İbrahim Yılmaz, YRP Lalapaşa İlçe Başkanlığına Atandı
10:00
“Dünyanın 3’te 2’si yaşanmaz hale gelecek”
09:54
TÜ’de Bahar Şenliği Başlıyor
09:52
Evinde uyuşturucu bulundu
09:49
“Yapay Zeka Çevirisi ve Yeni Olanaklar” konferansı düzenlendi
09:49
Edirne Spor Kulübü 59 yaşında
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Çareyi damla sulamada buldular
GÜNDEM
Yayınlanma: 12 Ağustos 2024 - 13:20

Çareyi damla sulamada buldular

GÜNDEM
12 Ağustos 2024 - 13:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çareyi damla sulamada buldular
 Kırklareli'nde yaşanan kuraklık nedeniyle zor durumda kalan üreticiler, damla sulama sistemiyle verim kaybını en aza indiriyor.

Çiftçiler kentte ayçiçeği, buğday ve mısır başta olmak üzere birçok ürün yetiştiriyor. Son dönemde yaşanan kuraklık ve buharlaşma nedeniyle ürünlerini sulamakta zorluk çeken üreticiler, damla sulama sistemiyle yaşanan kayıpları en aza indirmeye çalışıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle kentte her geçen gün damla sulama kullanımı yaygınlaşıyor. Kentte son 17 yılda üreticilere 5 milyon 362 bin lira damla sulama desteği sağlandı.

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine, tarımsal üretimde damlama sulama sistemleri kullanımının son yıllarda yaygınlaşmaya başladığını söyledi.

Tarımsal üretimde doğru tekniklerin çok önemli olduğunu ifade eden Şaylan, damlama sulama sisteminin vahşi sulamaya göre bitkiler üzerinde önemli avantajları olduğunu belirtti.

Şaylan, damlama sulama sistemiyle sulanan bitkilerin suyu daha yavaş emdiğini belirterek, bu sistemin üreticilere ürünlerinde hem verim hem de su tasarrufu sağladığını vurguladı.

Bölgede yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle üreticilere damla sulama sistemine geçmelerini tavsiye eden Şaylan, şöyle devam etti:

"Kuraklığın yaşandığı son yıllarda damlama sulama sistemi çok büyük oranda su tasarrufu sağlarken, diğer yandan da özellikle en çok sulanması gereken mısırda da yüzde 40'lara varan düzeyde verimi artırıyor. Eğer damla sulama sistemine geçersek işçilikten tasarruf ederken hem verimi artırır hem de yüksek kaliteyi yakalamış oluruz. Damlama sulamada, vahşi sulamaya göre yüzde 25 ile yüzde 40'lara varan verim artışı oluyor. Damlama sulama sistemi ile sulanabilir alanlar da artıyor. Şu anda açık sistem ile yaklaşık 100 bin dönüm yer suluyoruz. Kapalı şebekeye, basınçlı sulamaya geçtiğimiz zaman en az bunun 3 katı daha fazla alan kullanacağız, su tasarrufunda da bulunmuş olacağız."

Şaylan, Kırklareli'nde devletin verdiği destekler sayesinde damla sulama sistemi kullanan çiftçi sayısının her geçen gün arttığını belirtti.

- Üreticiler damla sulama sisteminden memnun

Çiftçi Serkan Girit, birçok ürününü damlama sulama sistemiyle yetiştirdiğini söyledi.

Damlama sulamayla ürünlere verilen suyun daha yavaş ve besleyici olduğunu anlatan Girit, kuraklığın yaşandığı son yıllarda da damlama sulama sayesinde su tasarrufu ettiğini kaydetti.

Geleneksel sulamayla suyun belirli aralıkla ürünlere verildiğini dile getiren Girit, "Salma sulama ile su karıktan hızla akıp giderken, damlama sulama ile su sürekli bitkinin dibine damlıyor ve bitki yavaş yavaş suyu emiyor. Bu da hava sıcaklığına ve kuraklığa rağmen bitkinin her daim yaş olmasına neden oluyor. Bu sayede de ürünün verim ve kalitesi artıyor. Damlama sulama sistemi ile önceki yıllarda mısır ve ayçiçeğinde aldığım verimin çok daha fazlasını alıyorum." şeklinde konuştu.

Üreticilerden Ercan Becer de damlama sulama sistemi sayesinde yetiştirdiği ürünlerin verim ve kalitesini artırdığını belirtti.

Bir yandan su tasarrufu da sağladığını ifade eden Becer, diğer yandan da damlama sulama sistemi ile gübreleme ve ilaçlamaları daha kolay yapabildiğini söyledi.AA

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tarihi külliyede eskiz sergisi açıldı
Tarihi külliyede eskiz sergisi açıldı
Eczacılık her geçen zora giriyor
Eczacılık her geçen zora giriyor
Tokluoğlu'ndan Bahçeli'ye ziyaret
Tokluoğlu'ndan Bahçeli'ye ziyaret
BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
ilan.gov.tr
Son Haberler
Tarihi külliyede eskiz sergisi açıldı
Tarihi külliyede eskiz sergisi açıldı
Eczacılık her geçen zora giriyor
Eczacılık her geçen zora giriyor
Tokluoğlu'ndan Bahçeli'ye ziyaret
Tokluoğlu'ndan Bahçeli'ye ziyaret
BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
BELEDİYE’DEN ANNELER GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
TARLADA TOP MERMİSİ BULUNDU
TARLADA TOP MERMİSİ BULUNDU
Bunu yapanlar insan olamaz Uzunköprü'de vahşet
Bunu yapanlar insan olamaz Uzunköprü'de vahşet

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.