• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLÇE HABERLERİ
  • SON DAKİKA
  • EĞİTİM
  • YAŞAM
  • MAGAZİN
  • SPOR
  • SİYASET
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • TEKNOLOJİ BÖLGE HABERLERİ KÜLTÜR-SANAT MEDYA SAĞLIK
  • Ara
SON DAKİKA:
16:17
Vali Sezer'den 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajı
15:20
Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan'dan 15 Temmuz Mesajı
15:14
Süt Üreticilerinden USK'ye 30 Lira Çağrısı
14:40
TÜGVA Edirne Yaz Okulu programı sürüyor
14:30
Tuzladan: "Unutmadık, Unutturmayacağız"
14:30
Güner'den 15 Temmuz Mesajı
14:03
"MİLLETİMİZİN SARSILMAZ İRADESİYLE YAZILAN ŞANLI DESTAN ON YAŞINDA!"
12:39
Kene ve Pireye Karşı İlaçlama Seferberliği
12:14
Sanatın Kalbi Edirne'de Attı
11:29
Bombalı Saldırıdan Yaralı Kurtuldu
11:22
BAŞKAN FİLİZ GENCAN’DAN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ MESAJI
11:21
Kapıkule Gümrük Sahası Taşkınlara Karşı Koruma Altında
10:35
Edirnespor'u PGL Heyecanı Bekliyor
10:30
Gurbetçilerin Yüzünü Güldüren Karar
10:29
Fatma Aksal'dan İpsala Çıkarması
09:47
Komşuluk Geleneği Sokaklarda Devam Ediyor
09:47
Samuray Arıları Göreve Başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN
YAŞAM
Yayınlanma: 28 Eylül 2023 - 09:43

DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN

YAŞAM
28 Eylül 2023 - 09:43
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
DAYAN VAYSAL DAYANABİLİRSEN

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyüne açılması planlanan kalker ocağı projesine karşı çıkan köy halkı hukuki süreç başlattı.

 

Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Edirne İdare Mahkemesi’nde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının iptali için Valiliğe dava açtı.

Vaysal, Süleymandanışment, Hacıdanışment ve köylerinin büyük zarar gördüğü Cantaş firmasının açtığı “Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi”nin kapasite artışı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED olumlu” raporu vermişti.

Vaysal’da yaşayan köylünün uzun zamandan bu yana doğasını korumak için hukuk mücadelesine devam ediyor. Kalker ocağının kapasite artışı projesine şirkete dava açan köylüler adliye önünde basın açıklaması yaptılar. Dava sonrası adliye önünde Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi avukatı Bülent Kaçar ve Kooperatif Başkanı İbrahim Karapınar basın açıklaması yaptılar.

15 GÜN SONRA MAHKEME İPTAL KARARI VERECEĞİNE İNANIYORUZ

Kaçar,” Bu davada da davamızın haklılığını ortaya koyan bilirkişi heyetinin raporuyla bilime ve hukuka aykırılık kesin olarak tespit edilmiştir ve duruşmadan sonra 15 gün içinde Edirne İdare Mahkemesi’nin de hukuksuz projeye, Edirne Valiliği’nin usule ve yasaya, ÇED yönetmeliğine aykırı verdiği kararının iptaline karar vereceğine inanıyoruz. Vaysal köylüleri, Vaysal Kooperatifi ve bölgedeki yaşam savunucuları olarak bugüne kadar bilime ve hukuka inandık. Kendi öz gücümüze inandık. Bilimsel olarak kazandığımız gibi hukuken de bu davayı kazanacağımıza inanıyoruz” dedi.

BİLİME VE HUKUKA AYKIRILIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR

Ancak 2’nci ocakla ilgili birtakım ölçüm çalışmalarının, yol çalışmalarına dair hazırlıkların yapıldığı bilgisine ulaştıklarını ifade eden Kaçar, “Eğer bu projenin çalışmasına başlanırsa bilime saygısızlık, idare ve şirket tarafından ortaya konmuş olacaktır. Çünkü resmi bir rapor olan bilirkişi raporuyla bu projenin ve bu kararın bilime ve hukuka aykırılığı ortaya çıkmıştır. Eğer 15 gün içerisinde karar açıklanana kadar bir müdahale olursa, gerek Vaysal köylüleri, gerekse biz bu konuda en etkin çabaları gösterip durdurmak için mücadelemize devam edeceğiz” diye ifade etti.

KÖY İÇİN SAATLİ BİR BOMBA DEMEKTİR

2’nci projenin kabul edilmesi halinde günde 3 bin ton taş taşınacağını ifade eden Kaçar, “Gerek bu taşların çıkarılışı sırasındaki tahribat, oluşan tozuşma ve bu 3 bin ton taşın her gün 85 kamyonla taşınıyor olmasıyla oluşacak tozuşma ve tahribatla oradaki doğal yaşamın devamı söz konusu olamaz. Bu durum, Vaysal köyü açısından ikinci bir saatli bomba demektir. Yeni başvurular da var. Şu anda ÇED süreci devam eden üçüncü bir proje daha var. Başka bir şirketin daha o bölgede taş ocağı açmak için müraacatı var. O projeyi de Vaysal Kooperatifi takip ediyor. Bu bölgeye sahip çıkmak zorundayız. Çünkü hem yer altı su kaynakları, hem de ormanlar Edirne’nin iklimi ve Trakya açısından çok önemlidir. Biz bu bilinç ve kararlılıkla yaşamı savunmaya, Vaysal’ı, Trakya’yı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

EDİRNE’NİN EN GÜZEL ORMANLARI O BÖLGEDE

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapınar’da süren dava ile ilgili olarak şu sözleri söyledi. Karapınar, “Açtığımız davanın lehimize sonuçlanacağından eminiz. Köy halkı olarak yaşam alanımıza dokunulmamasını, oradaki canlılara, doğaya müdahale edilmemesini istiyoruz. Vaysal’ın, Edirne’nin en güzel ormanları o bölgededir. Orası Edirne’nin akciğerleridir. Oradan çıkan su kaynakları, Ergene havzasını besliyor. Mevcut ocaktan dolayı zaten ağaçlarda kuruma başladı. Bir de bu açılırsa kapasite artışı olacak ve doğaya daha çok zarar verecek” diye konuştu.

HABER: MERT SOYLU

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
“SİMGELERLE ŞİFRELENMİŞ AŞK” EDİRNE
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
SİTEM DOLU AÇIKLAMA: KUAFÖR BULAMAYACAKSINIZ
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
EFSANE FESTİVAL BAŞLIYOR
YAŞADIKLARI DUYGU DOLU ANLARI ANLATTILAR
YAŞADIKLARI DUYGU DOLU ANLARI ANLATTILAR
ilan.gov.tr
Son Haberler
Vali Sezer'den 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajı
Vali Sezer'den 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajı
Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan'dan 15 Temmuz Mesajı
Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Orhan Doğan'dan 15 Temmuz Mesajı
Süt Üreticilerinden USK'ye 30 Lira Çağrısı
Süt Üreticilerinden USK'ye 30 Lira Çağrısı
TÜGVA Edirne Yaz Okulu programı sürüyor
TÜGVA Edirne Yaz Okulu programı sürüyor
Tuzladan:
Tuzladan: "Unutmadık, Unutturmayacağız"
KAHRAMAN MAZBATISINI ALDI
KAHRAMAN MAZBATISINI ALDI

Ana Sayfa
İLÇE HABERLERİ
SON DAKİKA
EĞİTİM
YAŞAM
MAGAZİN
SPOR
SİYASET
DÜNYA
EKONOMİ
GÜNDEM
TEKNOLOJİ
BÖLGE HABERLERİ
KÜLTÜR-SANAT
MEDYA
SAĞLIK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Gazete Arşivi
Hava Durumu
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MEDYA
  • SİYASET
  • SON DAKİKA
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.