AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Selimiye Camii restorasyonunun Ramazan ayında tamamlanarak caminin tam kapasiteyle ibadete açılacağını belirterek, Kırkpınar için yeni ve kalıcı bir alan planlandığını, su krizine karşı ise tasarruf ve altyapı çalışmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı
Aksal, AK Parti Edirne İl Başkanlığı binasında düzenlenen halkla buluşma programı kapsamında basına önemli açıklamalarda bulundu. Aksal, Selimiye Camii restorasyonu, Kırkpınar Güreşleri için planlanan yeni alan ve Edirne’nin su sorunu hakkında dikkat çeken mesajlar verdi.
MUHTEŞEM ESERİ YÜZYIL İLERİYE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ
Selimiye Camii’nin inşa edildiğinden bu yana ilk kez bu denli kapsamlı bir restorasyondan geçtiğini belirten Aksal, “Kubbesinden temeline kadar dokunulmadık hiçbir yeri kalmadı. Bu restorasyonla ecdadımızın muhteşem eserini yüzyıl ileriye taşımayı hedefliyoruz.” dedi.
Restorasyonun bilim kurulu ve alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde titizlikle sürdürüldüğünü vurgulayan Aksal, Selimiye Camii’nin tamamen ibadete kapatılmadığını belirterek, “Hem Edirneli hemşehrilerimiz hem de ziyaretçilerimiz ibadetlerini yapabiliyor. İnşallah bir aksilik olmazsa Ramazan ayında Selimiye Camii’ni tam kapasiteyle ibadete açacağız.” ifadelerini kullandı.
YENİ KIRKPINAR ALANI OLUŞACAK
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Edirne için çok kıymetli olduğunu söyleyen Aksal, mevcut alana ve Sarayiçi’ne çok yakın bir noktada yeni bir Kırkpınar alanı planlandığını açıkladı. Yeni alanın sadece güreş haftasında değil, yılın 365 günü kullanılabilecek şekilde tasarlanacağını belirten Aksal, “Saray mimarisine, Edirne’ye ve Kırkpınar’a yakışır bir alan inşa etmeyi planlıyoruz. Sporcuların yetişeceği, birçok faaliyetin yapılacağı modern bir tesis olacak.” dedi.
Yer konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade eden Aksal, “Bugün yarın yerini açıklayabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanımız da il başkanları toplantısında bu projenin hızlı ve çok güzel şekilde yapılması yönünde talimat verdi.” diye ifade etti.
BİR GRAM SUYU BİLE ZAYİ EDEMEYİZ
İklim krizi ve su kaynaklarının önemine dikkat çeken Aksal, suyun geleceğin en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Edirne’de son 23 yılda 74 sulama tesisinin hayata geçirildiğini belirten Aksal, bu projelerle 710 bin 430 dekar arazinin sulandığını ifade etti.
Çakmak Barajı’nı “Trakya’nın GAP’ı” olarak nitelendiren Aksal, Çömlekköy Barajı’nın devreye girmesiyle Edirne’nin güneyindeki su ihtiyacının büyük ölçüde karşılanacağını söyledi. Vahşi sulamaya karşı olduklarını vurgulayan Aksal, “Fazla sulama hem suyu zayi ediyor hem de toprakta tuzlanmaya yol açarak verimi düşürüyor. İhtiyaç kadar sulama yapılmalı.” İfadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN EN HIZLI PROJESİ
Edirne’nin içme suyu sorununa da değinen Aksal, Süloğlu Barajı’ndaki rezerv suyun önümüzdeki süreçte Edirnelilerin kullanımına sunulacağını belirtti. DSİ tarafından yürütülen isale hattı çalışmalarının Türkiye’de en hızlı yapılan projelerden biri olduğunu söyleyen Aksal, asıl sorunun altyapıdaki kayıp-kaçak oranları olduğuna dikkat çekti.
Edirne’de kayıp-kaçak oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ifade eden Aksal, “Suyu getirmek kadar, o suyu sağlıklı şekilde dağıtmak da önemli. Altyapı yenilenmeden Kayalı’dan ya da Süloğlu’ndan su getirseniz bile sorun çözülmez.” dedi.
Kuraklık nedeniyle Kayalı Barajı’nda su seviyesinin ciddi şekilde düştüğünü belirten Aksal, “Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama çok dikkatli olmak zorundayız. Geleceği planlamalıyız. Bir gram suyu bile zayi edecek lüksümüz yok.” Diye konuştu.
HABER: MERT SOYLU
.





