Tropikal iklim meyvesi olan kudret narı her derde devadır. Anavatanı doğu Asya, olan Kudret narı Edirne’de Yıldırım Beyazıt Mahallesinde Mehmet Ali Bos tarafından yetiştirilmektedir.
Yıldırım Beyazıt mahallesinde kendi bahçesinde 14 yıldır Kudret narı üreten den Mehmet Ali Bos; bir çok meyve sebze yetiştiriyoruz fakat en kıymetlisi kudret narı. Şifalı bir bitki olduğu için mide rahatsızlıklarına şifa olsun diye alıyorlar. Genellikle yara iyileştirici özelliği vardır. Genel olarak zeytin yağ ile yapılıyor ama balla da yapılabiliyor. Tanesini 2-3 -4 lira gibi büyüklüğüne göre fiyattı değişiyor”dedi.
Çocuk gibi ilgili isteyen bir ürün olduğunu ifade eden Bos; “Bu ürünü çimlendirmesi çok zor. Genel olarak sarmaşıkgillerden olan bir bitki. Sarılarak büyüyor. Çocuk gibi özen istiyor. Üzerine su istemiyor,damlama sulama istiyor. Bazen sarmaşığı yanlış sarılıyor onu düzeltmeniz gerekiyor. Sürekli ilgi istiyor”diye ifade etti.
Yapılışı ve kullanımı hakkında bilgi veren üretici Mehmet Ali Bos; “Nasıl yapıldığı yanlış biliniyor.Bize soranlara bilgiler vererek düzeltiyoruz. Pratik olarak yapımı ise,yıkanıp temizlendikten sonra,küçük parçalara çekirdeğinden ayrılarak kavanoza konuyor. Üzerini bir parmak yağ geçene kadar sızma zeytin yağ konuyor. Günde 2 defa çalkalanıyor. 90 günde olgunlaşmış oluyor. Yağını eksiltmezseniz 2 yılla kadar bozulmaz. Günde bir tatlı kaşığı kullanılıyor. Genelde mide,gastrit,kalın barsak,ülser gibi olan yaralara ve dışarıda kesik yaralara kullanılıyor. Yara iyileştirici özelliği var. Tam bir şifa kaynağı”diye de belirtti.
Mide ve bağırsakla ilgili problemlerde ilk akla gelen besinlerden olan kudret narının bazı faydaları şu şekilde; Kudret narı şeker rahatsızlığına karşı da faydalıdır.Hücrelerin kendisini yenilemesini sağlar.Rahim hastalıklarının tedavisine destek olur.Yüksek oranda protein ve E vitamini içerir.Egzama ve sedefe iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.Helicobacter Pylori bakterisinin sayısını azaltarak aktivitesini baskılar ve üremesini engeller.
Yıldırım Beyazıt mahallesinde kendi bahçesinde 14 yıldır Kudret narı üreten den Mehmet Ali Bos; bir çok meyve sebze yetiştiriyoruz fakat en kıymetlisi kudret narı. Şifalı bir bitki olduğu için mide rahatsızlıklarına şifa olsun diye alıyorlar. Genellikle yara iyileştirici özelliği vardır. Genel olarak zeytin yağ ile yapılıyor ama balla da yapılabiliyor. Tanesini 2-3 -4 lira gibi büyüklüğüne göre fiyattı değişiyor”dedi.
Çocuk gibi ilgili isteyen bir ürün olduğunu ifade eden Bos; “Bu ürünü çimlendirmesi çok zor. Genel olarak sarmaşıkgillerden olan bir bitki. Sarılarak büyüyor. Çocuk gibi özen istiyor. Üzerine su istemiyor,damlama sulama istiyor. Bazen sarmaşığı yanlış sarılıyor onu düzeltmeniz gerekiyor. Sürekli ilgi istiyor”diye ifade etti.
Yapılışı ve kullanımı hakkında bilgi veren üretici Mehmet Ali Bos; “Nasıl yapıldığı yanlış biliniyor.Bize soranlara bilgiler vererek düzeltiyoruz. Pratik olarak yapımı ise,yıkanıp temizlendikten sonra,küçük parçalara çekirdeğinden ayrılarak kavanoza konuyor. Üzerini bir parmak yağ geçene kadar sızma zeytin yağ konuyor. Günde 2 defa çalkalanıyor. 90 günde olgunlaşmış oluyor. Yağını eksiltmezseniz 2 yılla kadar bozulmaz. Günde bir tatlı kaşığı kullanılıyor. Genelde mide,gastrit,kalın barsak,ülser gibi olan yaralara ve dışarıda kesik yaralara kullanılıyor. Yara iyileştirici özelliği var. Tam bir şifa kaynağı”diye de belirtti.
Mide ve bağırsakla ilgili problemlerde ilk akla gelen besinlerden olan kudret narının bazı faydaları şu şekilde; Kudret narı şeker rahatsızlığına karşı da faydalıdır.Hücrelerin kendisini yenilemesini sağlar.Rahim hastalıklarının tedavisine destek olur.Yüksek oranda protein ve E vitamini içerir.Egzama ve sedefe iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.Helicobacter Pylori bakterisinin sayısını azaltarak aktivitesini baskılar ve üremesini engeller.