Esnaf Kiralarla Mücadele Ediyor
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Edirne’de kiraya verilen taşınmazlarda kira artış oranı yüzde 40 olarak belirlendi. Yeni oran, vakıf kiracıları arasında tepkilere yol açtı.
Edirne Bedesten Çarşısı esnafı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kira artışlarının yüksek ve öngörülemez olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdi.
Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, kiraların bazı dükkanlarda yüzde 40, bazılarında ise TEFE-TÜFE oranında artırılmasının esnafın kafasını karıştırdığını söyledi.
Fındıklı, “Niye birine yüzde 40, diğerine TEFE-TÜFE? Artık bu zam oranları sabit TEFE-TÜFE’ye bağlansın ki esnaf da bilsin ne kadar zam geleceğini. Esnaf her yıl bu stresi yaşamasın.” dedi.
Fındıklı, Bedesten’in tarihi bir çarşı olmasına rağmen yabancı turist çekmediğini, özellikle Balkanlar’dan gelen turistlerin Bedesten’e uğramadığını ifade etti.
KİRA ÖDEYEBİLMEK İÇİN İKİNCİ İŞ YAPIYORLAR
Buraya turist gelsin diye özel ürün satışı yapmak istiyoruz, ama buna da izin verilmiyor diyen Fındıklı, “Bizim esnafımız, kiralarını ödeyebilmek için ikinci bir iş yapmak zorunda kalıyor. Sadece esnaflık para kazandırmıyor; mecburen ek gelirle dükkanlarımızı ayakta tutuyoruz.Kira artışlarının esnafın iş hacmine göre belirlenmiyor. Bu durum adil değil.” diye konuştu.
CİNGÖZ, HAKSIZLIK
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz ise, Vakıflar’ın uyguladığı kira artışlarını haksızlık olarak değerlendirdi.
Cingöz, hükümetin yeniden değerleme oranının %25 olduğunu hatırlatarak, kira artışlarının da bu oranda yapılmasının daha makul olacağını söyledi.
Vakıf kiralarına %40 zam yapılması, esnafın üzerindeki yükü artırıyor ve bu artışlar sonunda fiyatlara yansıyacağından söz eden Cingöz, “Bu yük her zaman tüketiciye binecek.”Esnafın yaşadığı belirsizlik ve artan maliyetler, Bedesten’deki iş yapma koşullarını zorlaştırıyor. Hem esnaf hem de tüketici açısından sürdürülebilir bir çözüm için kira artışlarının şeffaf, adil ve öngörülebilir bir sistemle belirlenmesi talep ediliyor.” diye konuştu. HABER:MERT SOYLU





