Edirne'de 47. Turizm Haftası dolayısıyla tören düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, açıklamalarda bulundu.
Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, anıta çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Soytürk, törende yaptığı konuşmada, Edirne'nin Türkiye'de turizm potansiyeli en güçlü kentlerden biri olduğunu söyledi.
Turizm, ekonominin kalkınmasında çok büyük pay sahibi olmakla birlikte, kültürlerin birbirini tanımasında da önemli bir araç olduğunu ifade eden Soytürk, “Turizm, ekonomiye olan katkısı dışında, ülkelerin sahip oldukları doğal, kültürel, tarihi kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve kırsal kalkınmaya olan katkısı ile yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik başlıkta da ayrıca önemli mikro ve makro etkilere sahiptir. Turizmin sayılan tüm bu etkileri, ülkelerin turizmi her geçen yıl daha fazla önemsemesine neden olmaktadır. İçinde bulunduğumuz dönemde, dünya ölçeğinde turizm gelirleri genel ekonomik büyümeden daha hızlı büyümektedir. Bu büyümenin arkasında, dünyada orta sınıfın büyümesi ve refahının artması, iletişim, etkileşim ve ulaşımın hızla gelişmesi ve yaygınlaşması ve bölgeler arası gelir dağılımının düzelmesi yatmaktadır. Sayısı giderek artan ziyaretçiler, öncelikle yakın bölgelerindeki, daha sonra da tüm dünyada farklı deneyimler yaşayacakları destinasyonlara akın etmekte, beklentiler güneş ve denizin çok ötesinde oluşabilmektedir. Özellikle bizim en yakın kaynak pazarımız olan Avrupalı turistler, kenti solumak, kültürel değerlerini tanımak ve kimliğini yaşamak yönünde beklentilere sahiptirler” dedi.
TURİZM GELİRİ 51,4 MİLYONA ULAŞTI
21. yüzyılda turizm hizmeti ve destinasyonlar, artık, bu tür beklentileri karşılayacak ve cazip deneyimleri ve karakteristikleri turistlere sunabilecek donanıma ve altyapıya ulaşmak durumunda olduğunu ifade eden Soytürk, “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca 2022'de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yola çıkıldı, bu hedef yıl içinde üç kez revize edildi. Yılsonuna geldiğimizde turizm gelirimiz 46,3 milyar dolara, ziyaretçi sayımız da 51,4 milyona ulaştı. Salgın öncesi rakamlar söz konusu olduğunda 2022 sonunda dünya bu rakamların ancak yüzde 70'ine ulaşılabilirken, ülkemiz tam bir geri dönüşe imza attı ve en çok turist ağırlayan 3. ülke olmayı başardı. Turizm gelirinde ise 2019'un yüzde 19 üzerine çıktık. Kriz çok iyi yönetilerek turizm gelirlerinde kriz sonrasında en iyi performans gösteren ülke olduk. Ülkemizin 2023 turizm hedefleri 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir. Yine 2028 hedefimizi de 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Gerçekçi ve iyi hesaplanmış adımlarla hedeflerimize ilerliyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan şehrimizin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı’nı, Yol Haritasını ve Tanıtım Geliştirme Stratejisini hazırladık” diye ifade etti.
EDİRNE’NİN TARİH GEÇMİŞİ VAR
Türkiye Turizm Ana Planı kapsamında ortaya konan amaç ve hedeflerle uyumlu biçimde hazırlanmış, Edirne Turizm Ana Planı, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için hazırlanan orta-uzun vadeli ve kapsamlı bir planı olduğunu dile getiren Soytürk, “Bir politika belgesi niteliğinde olan master planımız ile ilimizin mevcut ve gelecekteki turizm kaynak ve imkânlarını ortaya koyarak, bunlarla ilgili yönetim ve geliştirme hedeflerini belirledik. Plan, Edirne turizmini 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır. Şehrimizin turizminin küresel boyutta rekabetçiliğinin yükseltilmesi, akıllı turizm, sürdürülebilirlik, hizmet kalitesinin artırılması, nitelikli turistlerin tercihlerinde Edirne’nin öne çıkması ve bunların bileşkesi olarak turizm faaliyetlerinden mümkün olan en yüksek faydanın elde edilmesi bu yol haritasının ana prensipleridir. Türkiye’nin 2023 yılı turizm hedeflerine ulaşması, merkezi yönetimin koordine edici ve destekleyici çabalarının yanında yerel ölçekte şehrimizde ki tüm turizm paydaşlarının benzer bir anlayış ve yaklaşım ile birlikte çalışması ile mümkün olacaktır. Edirne, yıllar öncesine uzanan tarihi geçmişiyle insanoğlunun meydana getirdiği en üstün medeniyetlerden birine sahip olmuş şehirlerden biridir. Edirne kurulduğu günden itibaren Trak, Helen, Roma , Bizans ve Osmanlı Medeniyetine ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin ortaya koyduğu kültürel değerleri dünden bugüne aktarmayı bilmiştir. Edirne bilinen cümlelerle, klasik ifadelerle anlatılamaz, anlatılmamalıdır. Edirne’de mimarinin şiiri, kültürün edebiyatı, sanatın zirvesi vardır. Velhasıl kelam; biz “ Edirne “ deyince; tarih diyoruz, dolmen diyoruz, Balkanların anahtarı diyoruz, Selimiye diyoruz, köprü diyoruz, çeşme diyoruz, sebil diyoruz, Kırkpınar diyoruz, Saros diyoruz… Bütün yolların onda kesiştiği bir kavşak, kültür ve medeniyet diyoruz. Bununla birlikte, Bulgaristan ve Yunanistan’a komşu olması ile Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olan şehrimiz, her iki ülkeyle olan dört adet sınır kapısından olan girişler ile Türkiye’nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan beş kenti içindedir. Şehrimizin, ülkemizin büyüyen ve gelişen turizm sektöründen yüksek pay alabilmesi ve tanıtım pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması için, yerel paydaşlarımız ile eş güdüm içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 47. Turizm Haftasını kutluyor, Turizm Haftasının ülkemize, Edirne’mize ve Türkiye’nin turizm geleceğidir” dedi.
HABER: MERT SOYLU