Uzun süre açlıktan sonra yenilen yemeğin vücutta insülin salgısını artırdığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Çetin Gül, ardından art arda içilen sigaraya birlikte vücuda yoğun şekilde nikotin girişi olduğunu vurguladı. Her bir sigara 0.5 mg nikotin bulunduğunun altını çizen Gül, nikotinin 15-16 saniyede beyne ulaştığını ifade etti.
Sigara içen insanın nefesindeki karbonmonoksit miktarının 13 ppm geçerse kalp krizi riskinin 27 kat arttığını anlatan Gül, karbonmonoksitin kanda oksijen yerine geçtiğini ve kanın oksijenle beslenmesini azalttığını açıkladı. Ardından kalbi besleyen koroner damarlarda büzüşme yaşandığını belirten Gül, “Kalp damarlarında kan akımını yavaşlatabiliyor. Kalp damarlarında pıhtılaşmaya eğilimi artıyor. Hem kalp krizi riskini hem de kalp hastalarındaki ani ölüme neden olan ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor.” ifadelerine yer verdi.
İftardan sonra art arda içilen sigaraların hem nikotin hem de karbonmonoksit üzerinden santral sisteme ve kardiyovasküler sisteme hayatı tehdit eden zararlar verdiğini vurgulayan Gül, iftardan sonra içilen çay ve kahveyle ilgili de önemli uyarılarda bulundu. Çay ve kahvenin içinde tein ve kafein bulunduğunu açıklayan Gül, “Çay ve kahvede tein ve kafein denilen kalp hızını ve kan basıncını artıran maddeler var. Kronik kalp hastalığı bulunan hastalara zarar verebilir. Kalp krizini tetikleyebilir.” dedi.HABER:ŞENER URFA